Борги за комунпослуги: кому «закрутять гайки»

Борги за комунпослуги: кому «закрутять гайки»
Уряд готовий застосувати жорсткі заходи до злісних неплатників комуналки. Профільний комітет Верховної Ради рекомендував розглянути законопроект № 3613, де боржників поряд з «аліментниками» пропонується обмежити в правах.

Що чекає на тих, хто не платить за комунальні послуги, - дізнавалися журналісти сайту «На пенсії».

За боржників візьмуться

На сьогоднішні громадяни України заборгували за комуналку понад 73 мільярдів гривень. І необхідність посилення заходів проти неплатників автори законопроекту пояснюють тим, що через величезні борги населення підприємства-постачальники не можуть на належному рівні виконувати свої зобов'язання.

Втім, вважають експерти, якщо при таких заборгованостях підприємства досі не збанкрутували - то тарифи явно завищені. Разом з тим, для того щоб боржники змогли погасити борги по ЖКП, що виникли до 1 жовтня 2020 року, їх вирішили реструктуризувати.

Хто зможе заплатити «частинами»?

Для цього споживач-боржник зобов'язаний укласти договір з компанією, що надає послуги, про щомісячне погашення боргу рівними частинами. Розстрочити виплати можна до 5 років. А можна погасити заборгованість достроково. Вказані в законопроекті і граничні розміри щомісячної відшкодування.

Так, сума поточних платежів і погашення заборгованості не повинна перевищувати 25% доходу, визначеного при нарахуванні субсидій для працюючих і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. При низькому рівні доходів, зазначено в документі, термін погашення заборгованості може бути продовжений.

На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

Як будуть карати боржників?
У разі відмови від реструктуризації депутати пропонують стягувати борги автоматично за виконавчим листом із зарплати боржника. Але не більше 50% заробітку. Комунальники, до речі, придумали альтернативний варіант - попрацювати в рахунок боргу, наприклад, двірниками.

Якщо боргів накопичилося більше, ніж за чотири місяці, державний виконавець виносить постанову:
1.про заборону на виїзд боржника за кордон;
2. про тимчасове обмеження в правах управління будь-яким транспортним засобом, користування вогнепальною зброєю, полювання.

Інформація про заборони передається виконавчою службою до Міграційної служби та патрульну поліцію. Відновити перераховані права можна, лише повністю погасивши борги.

Виняток - можливість керування автомобілем. Якщо неплатник реструктуризував борг і повідомив про це в виконавчу службу, його водійські права знову будуть визнані дійсними. Це не позбавить, наприклад, роботи боржників, професійно заробляють перевезеннями людей або вантажів.

Крім суми боргу, неплатникам доведеться заплатити штраф.
А ось єдине житло та земельну ділянку, на якій воно знаходиться, за борги відібрати мають право, тільки якщо сума, що підлягає стягненню, перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати. Станом на 1 січня 2021 року - це 120 тисяч гривень (6 000 грн. Х 20).

Що радять юристи?

Якщо ви вирішили оскаржити суму заборгованості, судовий позов необхідно підкріпити доказами неправомірність стягнення боргу. Для цього потрібно надати такі документи:

• акт-претензію, підписану представником виконавця. Якщо виконавець відмовляється його підписувати, це можуть зробити двоє сусідів;
• копію скарг, відправлених підприємству-постачальнику;
• письмову відповідь постачальника житлово-комунальних послуг;
• квитанцію за оплату комуналки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Платят пенсию 1800 гр.,отопление 2000гр и.......Нет слов,одни буквы и то матерные........
Відповісти
Нічого у цих чиновників не вийде. В Україні 75% населення не спроможне щомісяця оплачувати за комунальні послуги, за газ, за воду, за світло (дурень придумав такі високі тарифи). Якщо оформлювати через районні, міські суди відповідні позови щодо стягнення з населення 73-х мільярдів гривень заборгованості по комунальних платежах то ці суди замучаться розглядати позови, а судові виконавці замучаться ходити по сім'ях та описувати майно у громадян-боржників, яке підлягає стягненню в рахунок повернення державі боргу. А тому, те що наші депутати ВР України хочуть придумати та узаконити, це називається не інакше, як натуральний брєд сивої кобили. Нічого у них не вийде, кажу ще раз. Обійти по квартирах десятки мільйонів боржників за якийсь короткий термін неспроможні будуть жодні працівники виконавчої служби при тому всьому припустимо, що навіть на руках у них будуть виконавчі листи. Брєд, нехай влада у п'ятеро знижує тарифи на газ, воду, електроенергію, тоді буде щось вирішуватись.
Відповісти
Ну, ну...
Відповісти