Для реставрації Олицького замку потрібно 474 мільйони гривень. ВІДЕО

Для реставрації Олицького замку потрібно 474 мільйони гривень. ВІДЕО
Вперше за роки незалежності України розпочалася масштабна реставрація Олицького замку. Визначна пам’ятка історико-культурної спадщини Волині зібрала навколо себе широке коло людей, серед яких архітектори, мистецтвознавці, вчені, історики, реставратори, музейники, краєзнавці.

Про це пише 12 канал.

Саме відтворення історико-архітектурної спадщини Олики стало головною темою триденної конференції. Об’єкт включили до проекту “Велика реставрація” – а це новий етап у відродження маєтку Радзивілів.

“Програма “Велика реставрація” відстала не на одне десятиліття. Тому що багато є вже і втрачених пам’яток, багато є таких, що навряд чи коли будуть відновлені”, – каже заступник голови Волиньради Юрій Поліщук.

Для повної реставрації Олицького замку потрібні великі гроші – 474 мільйони гривень. Поки Волинь отримала перший транш з державного бюджету на суму 10 мільйонів гривень. За ці гроші на території замку проведуть археологічні роботи. Втім, експерти певнять: реставрація – справа не одного десятиліття. Тому відроджувати Олику потрібно розпочинати уже. Цим зацікавлені не тільки на Волині, а й на сході Україні.

“На сьогоднішній момент над об’єктом треба працювати, наповнювати його життям, залучати різноманітні команди представників культурно-креативної індустрії, які будуть допомагати вам у розвитку вашого замку, розвитку Олики і напрацьовувати різні концепти і проекти”, – зауважує директорка Науково-методичного центру розвитку музеєзнавства Олена Жукова.

Важливу роль у роль у розвитку Олики має співпраця з громадою і її жителями. Більшість і досі асоціюють Олику з вже колишньою психіатричною лікарнею. Медзаклад розміщувався у стінах замку більше півстоліття. Зруйнувати цей стереотип – ще одна місія.

Історики, які довго досліджують пам’ятку, запевняють: перші зміни мають відбуватися у свідомості місцевих жителів.

На конференції підсумували: Олика має стати одним з центрів історії, культури і туризму, куди будуть з’їжджатися туристи не тільки з України, а й з-за кордону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.