У Луцьку похворіли каштани. ФОТО

У Луцьку похворіли каштани. ФОТО
Луцькі каштани «вбиває» міль: упродовж останніх років уже в травні-червні листя на цих деревах жовтіє, скручується й опадає.

Ще здавна Луцьк називали «зеленим містом», адже вулички обласного центру прикрашає велика кількість різноманітних дерев. Головною окрасою міста є каштани, - пишуть Волинські новини.

Утім, уже в травні молоде листя починає жовтіти та вкриватися бурими плямами. Як виявилось, наші каштани «атакує» каштанова міль, яка з 90-х років «тероризує» Європу.

До слова, за розміром комаха - трішки більша за макове зернятко.

Начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда каже, що поки ефективних засобів проти молі немає.

«Це проблема не лише нашого міста, а й усієї Європи – звідти ця міль «прийшла», а згодом потрапила й на захід ще у 90-их роках. На жаль, ніяких заходів, щоб запобігти розповсюдженню шкідників, у Луцьку цього року не застосовували. Колись раніше, років 5-6 тому, у Польщі закупляли вакцину, тож вакцинація здійснювалась. Перший рік вакцина дала хоча б якийсь мінімальний результат, але потім ця міль знову уразила дерева. Хочу сказати, що ефективного методу боротьби з цією хворобою немає. Є німецькі дорогі вакцини, але я не впевнений, що знайдуться кошти, щоб їх закупити, та й каштанів у нас дуже багато», - прокоментував ситуацію головний еколог міста.

Довідка

Як пишуть Волинські новини, вперше вчені вивчили цю проблему у 1985 в Македонії поблизу озера Охрід. Зараз цього шкідника зареєстрували в більшості країн Центральної, Східної та Західної Європи. У 2002 році каштанова міль була зафіксована на заході Англії і в північній частині Данії.

В Україні міль з'явилася в 1998 році на Закарпатті, куди проникла, з Угорщини. Далі міль за наступні десять років заселила практично всю територію України.

Ступінь шкідливості каштанової молі залежить від різних факторів, а деякі з них ще недостатньо досліджені. Міль має досить малі розміри тіла, тому погано літає, і в місцях, де восени опале листя відноситья вітром, навесні спостерігається зменшення нанесеної шкоди. Помічено, що повне прибирання листя дає ефект лише в тому випадку, коли «хворі» дерева розташовані не ближче ніж 50 метрів один від одного.

При цьому наявність хоч одного ураженого шкідником дерева нівелює ефект від прибирання листя з інших каштанів, які ростуть неподалік. Досить часто загибель дерев відбувається через ураження фітофторою та вторинну інвазію ослабленого дерева каштановою міллю.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То не тля, а монстри якісь, чесне слово)))
Глянула в об*єктив - злякалась)
Відповісти
Останні новини
У Луцьку похворіли каштани. ФОТО
05 вересень, 2013, 08:16