Як оцінюєте нові ініціативи Табачника? ПИТАННЯ ДНЯ

Як оцінюєте нові ініціативи Табачника? ПИТАННЯ ДНЯ
Міністр освіти Дмитро Табачник категорично заперечив інформацію про можливе скасування в 5-9 класах школи предмету «Історія України», втім підтвердив, що скорочення уроків української мови можливе.

Нагадаємо, 19 лютого ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що проект нового навчального плану для 5-9 класів середньої школи передбачає зменшення годин на вивчення української мови та літератури і скасування предмету «Історія України».

«Не пам'ятаю конкретні цифри, але скорочення можливі, серед іншого вони можуть торкнутися української мови та історії», – визнав Табачник.

За його словами, робиться це для того, щоб, по-перше, 1 урок на тиждень заощадити для більш поглибленого вивчення інформатики, а по-друге – збільшити кількість годин іноземної мови.

«У Європі, куди так хочуть наші доброзичливці, 85% школярів вчать дві іноземні мови. Для інформатики та другої іноземної мови потрібні додаткові години, але додати 9-10 уроків на тиждень не дозволяють фізіологічні норми. Тому на певні скорочення міністерство, можливо, піде», – повідомив глава відомства.

ВолиньPost поцікавився, що з цього приводу думають читачі видання.

Ольга Андрієвська, 28 років, прес-секретар депутата Луцькради:

«Такі дії міністра освіти Дмитра Табачника є злочином проти держави і її народу. По-іншому це назвати не можна. Вслід за зменшенням фінансування на українське книговидавництво, скорочення україномовних ефірів на радіо й телебаченні, у нас хочуть відібрати право знати історію свої держави та повноцінно вивчати єдину державну українську мову.

Скорочення годин викладання української мови і вилучення курсу «Історії України» з навчальних програм мають на меті одне – перетворити нас, українців, в безлику масу, яка не знає ані рідної мови, ані власної історії, і якою можна буде легко маніпулювати.

Немає мови – немає народу. Ми всі це прекрасно знаємо. Сьогодні склалась така ситуація, що, маючи власну державу, українцям треба захищати державну мову від «державних мужів», а точніше таких запроданців, як Табачник. З іншого боку, мені дуже соромно за те, що у нас така влада і такі міністри.

Думаю, в цій ситуації своє слово мають сказати в першу чергу вчителі, батьки школярів, органи місцевого самоврядування з вимогою, щоб такий ганебний законопроект зник. При чому робити це потрібно негайно. Інакше нам знову плюнуть в обличчя як нації, як народу».

Іванна Кость, 23 роки, методист Волинського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації:

«Абсолютно негативно оцінюю такі речі. Не можна жити в Україні, називатися українцем, не знаючи рідної мови й історії.

Ми всі гонимося за іноземними мовами, модно нині знати якомога більше мов, а як можна вивчити чужу мову, не знаючи своєї? Втратимо мову, втратимо себе.

Я думаю, що таке не може лишитися поза увагою вчителів. На це всі мають звернути увагу, бо це не лише проблема вчителів, викладачів, це проблема нас усіх».

Оксана Киричук, 22 роки, бухгалтер управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА:

«Особисто я такі дії міністерства відверто не схвалюю. Державну мову потрібно знати, в першу чергу тому, що це є носій державності. Точнісінько так, як й історія крани, де ти живеш. Історія нашої країни має «свої» особливі погляди та «свою» точку зору, яку молодь (учні) повинні розуміти та знати.

Освіта повинна бути невід’ємним інструментом державної ПРОУКРАЇНСЬКОЇ політики влади у системі патріотичного виховання молоді. Безумовно, даний крок міністра Дмитра Табачника перекреслює це правило, що є абсолютно не дивним на сьогоднішній день, адже ми бачимо абсолютну незацікавленість у саме проукраїнському патріотичному вихованні молоді.

Як на мене, учні та, мабуть, і батьки, не стануть гостро реагувати на такі зміни. Оскільки сьогодні досить мало свідомих патріотичних людей, які здатні виступити проти системи. Думаю, на такі дії відреагують патріотичні громадські організації та політичні партії. Проте їм не вдасться підняти свідомість громадян.

Спілкуючись із колегами, друзями, знайомими, дійшла до висновку, що пересічні громадяни (люди, які не перебувають у громадських об’єднаннях) сьогодні не здатні до потужного громадянського спротиву, як це було у 2004 році. Тому що вони розчаровані своїм досвідом».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як я оцінюю ініціативи Д.Табачника ?
Взагалі не можу дати позитивної оцінки діяльності міністра освіти.
Гнати його треба з того міністерства,негайно гнати...!
Вигнати та віддіти до суду за розвалену ним українську освіту !
Відповісти
Останні новини
Як оцінюєте нові ініціативи Табачника? ПИТАННЯ ДНЯ
20 лютий, 2012, 19:05