Як крадуть пісок на Волині

Як крадуть пісок на Волині
На Ковельщині виявили незаконну розробку піску площею приблизно 40 гектарів.

В області ніяк не можуть навести порядок із несанкціонованими піщаними кар’єрами, - пишуть Відомості.

За інформацією обласної екоінспекції, на Волині незаконно добувають пісок на площі понад 100 гектарах, причому цю цифру спокійно можна множити на два. В результаті державі завдано збитків орієнтовно на 192 мільйони гривень.

Заступник голови Волинської ОДА Віталій Карпюк нарікає, мовляв, нині Волинь розрита ще більше, як після Великої Вітчизняної війни, пісок крадуть просто на очах в екологів і земельних інспекторів. Разом із тим надра вивозять ще й на очах в обласної влади, яка про це лише балакає вже не перший рік.

Як повідомив інспектор із охорони навколишнього середовища Ковельського району Володимир Романовський, на Ковельщині чотири великих незаконних кар’єри та ще по кілька дрібних у кожній сільській раді. Найкритичніша ситуація — у передмісті Ковеля.

Так, на території Білинської сільради є аж два незаконних кар’єри. Один розрили на землі сільськогосподарського призначення. Поки він незначний, площею близько 20 сотих, і пісок тут риють лише заступами, очевидно, для власних потреб. Утім, саме з таких невеликих "копанок" потім і розростаються справжні кар’єри, пісок із яких вивозять уже КамАЗами.

"Не раз виїжджали сюди, притягували до адмінвідповідальності фізичних осіб. Робили і рейди, ловили людей. Але ми лише штраф можемо накласти, і на тому все закінчується. Ви, як сюди заїздили, певно, бачили: земельні ділянки всі засипані піском. Звідки він береться? Звідси й береться", — каже ковельський екоінспектор Державної екологічної інспекції у Волинській області Володимир Романовський.

Голова Білинської сільської ради Ольга Лисюк запевняє, що неодноразово самостійно намагалася затримати злодіїв, зверталась і до міліції, і до прокуратури. Та, попри це, незаконний кар’єр існує вже близько двох років, розростається, перетворюючись ще й на сміттєзвалище.

Ще одна "гордість" Білинської сільради — велетенський несанкціонований кар’єр, що частково захоплює її землі, а частково — територію лісогосподарського підприємства "Тур".

Тут справи вже значно гірші, бо державні надра нахабно крадуть, не соромлячись використовувати потужну землерийну техніку та вантажні автомобілі для вивезення. Про це, розводячи руками, говорять самі екологи, хоча й без коментарів усе зрозуміло, бо в день, коли ми побували на кар’єрі, виднілися свіженькі сліди коліс не однієї машини.

"Дивіться, тут самовільні рубки, постійно розкорчовують дерева, щоб розширити площу кар’єру та далі брати пісок. Ця територія передусім має охоронятися лісовою охороною, бо на наших очах відбувається зміна цільового призначення землі. Але й інспектори на ці речі мають дивитись. Першочергово — робити приписи підприємству "Тур" і давати термін на усунення порушень не місяць-два, а 10–20 днів. А за невиконання приписів штрафи нормальні — 800 грн. Якщо разів із 10 підприємство оштрафують за півроку, думаю, тоді керівник зверне увагу на цю ділянку та зробить лад", — укотре пропонує боротись із порушниками штрафами начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Ткачук.

Він розповів, що найближчим часом за незаконну розробку кар’єрів може світити кримінал. У Верховній Раді вже пройшов перше читання законопроект про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.

Згідно з документом, за видобування корисних копалин у великих обсягах на землях місцевого значення передбачається кримінальна відповідальність, яка може вилитись у штраф в розмірі 25,5–34 тис. грн, а не 340–510, як нині, або ж у позбавлення волі строком до п’яти років. Але чи буде проти кого порушувати кримінальні провадження? Бо ж зараз зловити порушників, які за допомогою спецтехніки тоннами вивозять пісок, ніяк не вдається.

"З технікою ще нікого не затримували. Ольга Василівна кілька разів намагалася спіймати, навіть викликала міліцію. Але поки вони приїздили, порушники збирались і їхали", — розповідає про ситуацію на тому ж кар’єрі в Білинській сільраді екоінспектор Володимир Романовський.

На зауваження кореспондента, що не обов’язково гнатись за авто, а достатньо записати номери та звернутися до правоохоронців, Романовський зазначив, що у них часто їздять під чужими номерами. Тоді постає запитання: куди ж дивиться ДАІ?

Голова Білинської сільради бідкається, що вона вже й номери записувала, й передавала їх міліції, втім, реакції не було жодної.

Щоб перешкодити вантажівкам доїжджати до кар’єру, можна було б банально перерити дорогу. Але екологи кажуть, що й це не вихід, бо порушники просто вирубають ще шматок лісу і зроблять собі новий шлях.

Погодьтеся, дивне виправдання, адже злодії, які різатимуть сосни попід Ковелем, якимось чином мають робити це непомітно і нечутно для лісової охорони, екологів і правоохоронців.

Ніяк не можуть упіймати за руку й тих, хто тоннами вивозить пісок із кар’єру на території міста. Він розміщений неподалік заводу "Ковельсільмаш" і вражає розмірами. Колись кар’єр розробили для потреб заводу. Тепер ніяких документів немає, а пісок задарма вивозять у величезних масштабах. І вже протягом багатьох років ніхто не може поставити крапку в безсовісному розграбуванні земельних надр. А був би кар’єр офіційним, держава могла б мати з цього хоч якусь копійку.

Поруч із цим кар’єром є дещо менший, який утворився вже на території Мощенської сільської ради. Як повідав перший заступник Ковельської РДА Михайло Стиранка, лише цього року тут п’ять разів ловили порушників. Але це все ті ж прості громадяни, які намагались узяти трохи піску для себе. А от спіймати "велику рибу" ніяк не вдається.

Звернув увагу на це і заступник голови Волинської ОДА Віталій Карпюк, мовляв, покарати найбільших правопорушників просто не вистачає сили волі.

"В області немає на обліку жодного екскаватора, який було помічено в незаконному відборі піску. До цього часу нічого не робить у цьому питанні ДАІ, жодної машини не затримано, щоб подивитись, із якого кар’єру везуть пісок, де документи", — резюмує чиновник.

Але все ж у цій ситуацій він більше винуватить працівників екоінспекції та інспекції сільського господарства, які б мали постійно давати сигнал правоохоронцям про порушення.

Екологи без заперечень констатують факт, що незаконних родовищ в області чимало, втім, вдіяти нічого не можуть. Мовляв, у їхніх руках лише штрафи, а кого ними нині налякаєш?

Мовчить і владна верхівка Волині, точніше, на публіку вміє добре роздавати чиновникам на горіхи. Але ж якщо в області впродовж багатьох років у всіх на очах відверто розкрадають корисні копалини, то у першу чергу влада мала б тримати ці питання на контролі.

Погодьтеся, вирахувати, які підприємства в районі мають потужну техніку для навантаження та перевезення піску, не так уже й важко, було б бажання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Знайшли? Да ладно. Всі кому треба був пісок знали де його можна дешево купити. Правильніше казати "перестали ділитися"
Відповісти
все крадуть, а гаспідарник не хоче у відставку.
Відповісти
Криша злодюг піску екологічна інспекція там і платять Ткачуку Саші засприяння
Відповісти