Українці люблять шашлик більше, як сало, – соціологи

Українці люблять шашлик більше, як сало, – соціологи
Українці вважають своєю улюбленою стравою борщ та вареники, а шашлику та пельменям надають перевагу над салом.

На Заході України популярними стравами є голубці, вареники, деруни і холодець.

Згідно з результатами соцдослідження, 44% опитаних українців люблять борщ більше за інші страви, – пишуть експерти соціологічної групи «Рейтинг».

Респонденти розповіли також, що люблять вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями.

Також серед переліку улюблених страв українці називають шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) та відбивні (5%), а також інші м’ясні страви (14%). З них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Лише 4% опитаних вважають своєю улюбленою стравою сало.

Не відстають від шашликів й пельмені – також 10% опитаним смакує саме ця страва. Різні страви з картоплі, зокрема, пюре люблять 11% та смажену картоплю – ще 8%.

Серед салатів лідирують «Олів’є» (11%) та «Шуба» (4%). Інші салати отримали лише 10% визнання. Серед них – овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м’ясний та «Цезар».

Рибні страви у якості улюблених називають 10% опитаних. Зокрема, українці надають перевагу смаженій, фаршированій і заливній рибі, а також оселедцю та морепродуктам.

Серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні – з сиром.

У переліку перших страв (10%), окрім звичайно борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник. Серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш.

Таким чином, українці страви з м’яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби.

Досить розвиненою є культура перших страв та різних десертів і випічки. Також відносно популярними є різні салати, хоча переважна більшість з них і не відносяться до української кухні. Набувають популярності і «нові» страви, зокрема такі як піца (4%) та суші (2%). Українці охоче діляться своїми кулінарними вподобаннями – не змогли назвати своєї улюбленої страви лише 4% опитаних.

На Заході популярнішими є голубці, вареники та деруни, в Центрі – рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на Заході. В Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на Півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході і Донбасі надають перевагу салатам і м’ясним стравам, зокрема, «Олів’є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба».

Цікаво, що зі збільшенням віку та зниженням освітнього рівня респонденти частіше обирають традиційні українські страви – борщ, вареники чи картоплю. Чим молодші респонденти, тим більше надають перевагу салату «Олів’є», шашлику, смаженій або запеченій картоплі. З підвищенням освітнього рівня більше обирають салати, шашлик та відбивні. Такі нетрадиційні для українців страви, як піца та суші, набувають своєї популярності серед молоді та людей з вищою освітою.

Чоловіки тяжіють до «важких» страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої чи запеченої картоплі та сала. Також чоловіки більше за жінок люблять борщ. Натомість жіноче меню є більш «легким» та значно різноманітнішим: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані або гриль овочі, голубці, каші, суші. Разом з тим, жінкам складно відмовити собі у випічці, десертах чи тортах.

Борщ та «Олів’є» найпопулярніші серед менш забезпечених.
Міські жителі частіше обирають рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу. Мешканці сіл надають перевагу традиційним стравам – борщу, вареникам, картопляному пюре та холодцю.

Цікавим є поділ смаків залежно від рідної мови респондента. Так, ті, хто вважають рідною українську мову, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю. Респонденти, які вважають рідною російську – «Олів’є», інші салати, плов, окрошку, піцу та шашлик. Опитані, які вважають рідними обидві мови – котлети, смажену картоплю та салат «Шуба».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво, їжа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Помер Михайло Калашников
23 грудень, 2013, 21:28
Українці люблять шашлик більше, як сало, – соціологи
23 грудень, 2013, 18:39