Циганські діти Волині не знають, в якій країні живуть

Циганські діти Волині не знають, в якій країні живуть
98% дітей ромської національності на Волині не знають назви країни, в якій живуть.

Про результати дослідження «Контроль – якісні знання» розповіли 14 травня під час прес-конференції у Волинському прес-клубі.

Громадська організація «Терне Рома» за підтримки фонду «Відродження» провела дослідження у Луцькому, Горохівському та Ківерцівському районах. Опитували дорослих ромів, їхніх дітей, вчителів, представників районних управлінь освіти.

Як розповіла керівник Волинської обласної організації «Терне Рома» Тетяна Логвинюк, дослідження вказують на приховану ксенофобію щодо ромів. Наприклад, вважає жінка, про це може свідчити факт, що 75% вчителів не хочуть, аби роми вчилися у загальних класах.

Логвинюк зазначила, що 70% дорослого ромського населення Волині неписьменні, незважаючи на те, що всі вони свого часу ходили до школи.

Вчителі звинувачують у тому батьків, які не вчили дітей. Натомість самі роми скаржаться на те, що їх недолюблюють і не надають достатньо уваги у школах. Окремих шкіл, чи навіть класів для ромів немає, тому вони навчаються разом з іншими.

Окрема група вибірки – 60 дітей початкових класів школи. Як розповів керівник проекту Віктор Пенько, на цій групі дослідники хотіли встановити граничну межу неосвіченості. Дві третини цієї групи – діти з неблагополучних сімей, де батьки малописьменні або повністю неписьменні. Їх опитували в домашніх умовах.

За його словами, результати дуже вражають. 98% з цієї групи не знають, в якій країні вони живуть. 100% не змогли назвати сторони світу. 50% не змогли відповісти, де встає і сідає сонце, більшість відповідей – «з неба». 3% взагалі не відповіли на жодне питання. 99% не змогли відповісти на запитання про те, які види транспорту вони знають. 98% не знають жодних порід дерев. 75% не знають, чим квадрат відрізняється від круга. 80% не знають, як виглядає слон. 100% не знають, як відрізнити річку від озера. 90% не назвали жодного іншого міста чи населеного пункту за межами їхнього району проживання. Чимало не знають, що є місто Луцьк.

Пенько переконаний, що подібні результати можна спостерігати на прикладі схожих вибіркових груп не тільки циган.

За результатами дослідження хочуть скликати круглий стіл у Волинській обласній державній адміністрації, щоб обговорити ці результати офіційно на адміністративному рівні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: роми
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шок! І це реально проблема. Так же не можна у ХХІ столітті в цивілізованій країні.
Відповісти
Зато добре знають як гроші клянчити особливо на автостанції!!! Ох задрали ті чурки, треба мабуть якийсь куклус клан робити!
Відповісти
підтримую!
Відповісти
Підтримую. А то реакції влади місцевої не дочекаєшся!
Відповісти
ей, редакція! тож фільтруйте коменти трохи! як на якогось івахіва/єримеєва/пащенка/палицю каку написати, то не пропускаєте.

чурки, апачі, виродки, депортувати - ???
Відповісти
Про ті речі, які в статті назвали "вражаючими результатами", в нормальних сім'ях діти дізнаються навіть не в школі, а в садочку і від батьків.
Відповісти
вчитись треба,працювати а не гроші клянчити й дітей poбити в 15 років.
Відповісти
Цікаво чим ти відрізняєшся від циган?
Відповісти
працюю і займаюсь вихованням своїх дітей
Відповісти
Зато добре знають, як мобілки і гаманці тирити
Відповісти
а красти вміють всі
Відповісти