У Луцьку презентували ініціативу «Волинь-2025»

У Луцьку презентували ініціативу «Волинь-2025»
На Волині запрацює громадська ініціатива, яка має на меті запозичення закордонного досвіду для планування довгострокової стратегії розвитку області.

Про це розповіли заступник голови облради Ігор Гузь та громадський діяч Володимир Пащенко під час прес-конфернції у Луцьку в понеділок, 23 червня.

«На сьогоднішній день є надзвичайно великий суспільний запит до реформування основних служб, які займаються зборами до нашого бюджету: податкова, митниця. Тому дуже важливий для нас досвід країн, які пройшли через це реформування із пострадянського простору», - відзначив Пащенко.

«Це можуть бути країни Балтії, Угорщина, Польща, Грузія. Дуже добре, що є люди, які входять в коло друзів України», - розповів він, представляючи польського політика та громадського діяча, ветерана руху «Солідарність» Збігнєва Буяка.

«Національною ідеєю в Україні може бути поступ у напрямку Європейського союзу, перспектива членства. Але поступ може відбуватися не заради поступу, а заради кращого життя, якіснішої медицини та інфраструктури. Ніхто крім нас це не зробить, але досвід, який має пан Збігнєв - це досвід неоціненний», - пояснив він.

Відзначимо, що Збігнєв Буяк також долучався до розробки концепції реформуваня польської армії, поліції, а також керував 2,5 роки митною службою країни та зумів перетворити її із авторитарно-контрольного органу на службу, яка сприяє підприємцям.

Володимир Пащенко додав, що ініціатива «Волинь-2025» спрямована на формування довгострокової перспективи розвитку області. Для цього планують залучати й інших експертів із пострадянських країн, де вдалося провести успішні реформи.

Заступники голови облради Ігор Гузь розповів, що в рамках ініціативи вже презентували перший пілотний проект реформування митниці на Волині. За його словами, такий проект погодять із центральним керівництвом та будуть запроваджувати нові стандарті діяльності цією служби в області.

«Без глибокого реформування митниці нічого не буде», - переконаний він.

Також Гузь розповів про плани возити групи українських діячів різних галузей, зокрема освіти, культури, управління, у Польщу, щоб наочно показати, як впроваджували там зміни у відповідних сферах.

Щодо проект реформування митниці на Волині, то про її засадничі принципи розповів Збігнєв Буяк, який став основним автором концепції. На його думку, найважливіше для служби – це ефективне та не корумповане керівництво. «Риба гниє з голови», - нагадав приказку польський громадський діяч.

Збігнєв Буяк додав,що також дуже вадливо запровадити нові стандарти роботи митниці, коли вона не виконує каральні та контрольні функції, а має на меті забезпечення найкращих умов для підприємців, зокрема імпорту та експорту.

«Не можна не зрозуміти Європейського союзу, якщо не зрозумієш принципи роботи їх податкової та митної служби», - переконаний Збігнєв Буяк.

Він переконаний, що корупція не так глибоко «засіла» в українській митниці, а суспільство має достатньо сил, щоб довести справу її реформування до кінця. Щоб витурити корупцію із митниці, податкової та інших органів, він пропонує змінити критерії визначення успішності їх роботи. Тобто оцінювати їх не за кількістю зібраних грошей, а за кількістю людей, яким допомогли ці служби.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували ініціативу «Волинь-2025»
23 червень, 2014, 13:32