На Волині поховали танкістів, які обрали смерть замість полону

На Волині поховали танкістів, які обрали смерть замість полону
Іван Ващеня із села Туричани Турійського району та Володимир Крохмаль із села П’ятидні Володимир-Волинського району були в складі екіпажу українського танка Т-64Б.

Військові, потрапивши в оточення, не здалися на милість бойовиків ціною власного життя, - пише Волинська газета.

Трагічна історія сталася 18 червня біля села Станиця Луганської області. Український танк підбили терористи. Згодом відео, на якому видно, як, опинившись у безпорадній ситуації, екіпаж зсередини підриває танк, оприлюднили в соцмережах. Зняли його місцеві жителі.

Один із очевидців описав це так: «Снайпери порозбивали приціли і перископи, машина опинилася в безпорадному стані. Стріляти можна було тільки навмання. Чому танк виявився без прикриття в повній самоті, ще належить з’ясувати. Перед тим, як були розбиті прилади командира танка, він встиг помітити гранатометників, які йдуть із «зеленки» (тобто, лісопосадки) до будинку, з якого били снайпери. Танк зробив один гарматний постріл у бік будинку, звідки били снайпери, сподіваючись, що зачепить гранатометників. Але, на жаль, безуспішно. Через хвилину по броні вже стукали прикладом… Ще через хвилину пролунав «хлопок», і з дула повалив спершу дим, потім вогонь. Пізніше полум’я почало підніматися вже з люків на башті. Екіпаж не захотів здаватися в полон і дарувати «ватникам» Т-64БМ. Підірвали себе разом з танком ручними гранатами. Такому героїзму пацанів потрібно ставити пам’ятник. Сподіваюся, що побуваю на місці, де все це сталося і стану на коліна перед бойовою машиною і душами тих хлопців, що не захотіли здаватися в полон, а вирішили підірвати себе разом з танком. «Ватники» кричать, що командир і механік вийшли і здалися. Це не правда! Весь екіпаж віддав перевагу смерті перед ворожим полоном».

Володимир Крохмаль із П’ятидень був молодшим сержантом, народився в 1987 р. Іван Ващеня із Туричан народився 1975 р., був одружений, вдома залишив двох діток: 2000 і 2003 років народження.

Тіла обох героїв після загибелі місцеве населення занесло в один із будинків. Як вдалося загиблих волинян евакуювати з підконтрольної бойовикам території, наразі невідомо. Однак літаком військово-транспортної авіації їх було доставлено з Харкова в Луцьк.

Тут траурна колона розділилася: Володимира Крохмаля ввечері 20 червня доставили в П’ятидні, наступного дня відбулося поховання. На траурній церемонії прощання з загиблим героєм були присутні представники обласного та районного військкоматів, військової частини, величезна кількість місцевих жителів.

Як повідомила П’ятиднівський сільський голова Алла Куницька, про те, що їхній земляк загинув у танку, не бажаючи здаватися терористам, в селі чули, але про деталі загибелі Володимира Крохмаля з цілком зрозумілих причин нікому не відомо. В загиблого Володимира Крохмаля залишився 4-річний син, який під час перебування тата в зоні проведення АТО жив із його батьками.

Івана Ващеню минулої п’ятниці привезли в селі Туричани, котре належить до Дулібської сільради Турійського району. Секретар сільради Тетяна Чайка повідомила: бійця поховали на місцевому кладовищі в суботу, 21 червня. Було дуже багато людей. У складі військовослужбовців на церемонію прощання з Іваном Ващенюка прибув полковник, який виступив перед присутніми. Потім небо розітнули прощальні постріли зі стрілецької зброї.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ПИШІТЬ ГРАМОТНО!!! СМЕРТЬ ЗАМІСТЬ ПОЛОНУ, А НЕ ПОЛОН
Відповісти
Справжні Герої. Лицарі честі та гідності!
Відповісти
Останні новини
На Волині поховали танкістів, які обрали смерть замість полону
26 червень, 2014, 09:54