Волинська обласна лікарня купує дороговартісну апаратуру за гроші людей

Волинська обласна лікарня купує дороговартісну апаратуру за гроші людей
Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор заявив, що за кошти, отримані від людей в якості добровільної пожертви, купують дороговартісну апаратуру.

Про це йдеться у матеріалі видання «Четверта влада» «Медичні побори у Волинській обласній лікарні тривають».

У найбільшому медичному закладі Волинської області – Волинській обласній клінічній лікарні – кошти з пацієнтів збирають через Волинську обласну благодійну місію «Надія». Її очолює головний лікар лікарні Іван Сидор.

Організація має кабінет у приміщенні лікарні. Засновниками місії є заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Іван Грицюк, колишній заступник головного лікаря обласної лікарні Ольга Косіловська, завідувач відділенням щелепно-лицевої хірургії цієї ж лікарні Дмитро Струк та головний бухгалтер лікарні Надія Якушик.

У 2012 році благодійна місія зібрала 10 мільйонів 357 тисяч гривень внесків, а витратила 10 мільйонів 991 тисячу гривень, на які закупили медикаменти, провели капітальний ремонт та технічне обслуговування обладнання, придбали медичне обладнання та виплачували зарплату працівникам організації.

У 2013 році «Надія» назбирала більше внесків – 12 мільйонів 379 тисяч гривень. Витрати ж становили 12 мільйонів 286 тисяч.

Іван Сидор каже, що держава виділяє на одного пацієнта 70 копійок в поліклініці й 4,90 гривні – в стаціонарі. А, мовляв, тільки загальний аналіз крові коштує 8 гривень. Тому і беруть гроші.

«От візьміть – в нас МРТ новий апарат. Нам треба 1000 літрів гелію заливати у рік. Ми порахували – нам треба 500 тисяч у рік тільки на гелій. Сервісне обслуговування – 400 тисяч дали до підвищення цін. І все так. Не тільки ми, вся Україна так працює», - запевнив головний лікар.

«Це вся Україна така, не тільки ми одні. І це знає прокуратура – перевіряли, і благодійну місію перевіряють. Кожен місяць по два рази перевіряють благодійну місію, бо ми даємо касовий ордер, чек кожному. І в кінці дня інкасатори забирають гроші в банк. Немає такого, щоб я сказав – от давайте гроші. Вони мусять писати заяви», - сказав Іван Сидор.

Окрім того, головний лікар запевнив, що гроші пацієнти платять тільки добровільно. Якщо людина не має, чим заплатити – не платить. Але лікуватися буде рівно на 4 гривні і 90 копійок в день. «А де ми більше візьмемо?» - пояснює Сидор.

На питання про те, що робити людині, яка не має можливості заплатити благодійний внесок, Іван Сидор заявив: «То треба у влади питатись». Але додав: «Ми ж нікому не сказали: їдьте помирайте. Якщо хворий не має, то ми по мінімуму щось допомагаємо».

Щодо витрат зібраних через благодійну місію грошей головний лікар повідомив:

«Ми купили лабораторію за благодійну місію. Тому що держава на онкологію нам не може купити нічого. Ми купили комп’ютерний томограф, купили УЗД. І все це знають працівники. Я весь час доповідаю, оприлюднюємо, даємо звіт. Два рази в рік ми звітуємось перед колективом, куди пішли кошти благодійної місії».

Хоча, як зазначає видання, адміністрація лікарні не вивішує у людних місцях цей звіт про використання коштів. І навіть у відповідь на інформаційний запит лікарня надала загальну інформацію про витрату коштів, не уточнивши, скільки і на що потрачено.

Відтак, як зазначає видання, недеталізований звіт робить можливим низку зловживань, наприклад, закупівлі за цінами вище ринкових, або ж закупівлю обладнання і медикаментів у «своїх» фірм.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перевірте, будь-ласка, Луцьку Міську Клінічну лікарню! Там крутяться ще більші гроші, як в обласній! Безкоштовно не отримаєш жодної кончультації. Одне хабарництво і ніхто ні на що не реагує. Скажіть, будь-ласка, коли цьому всьому прийде кінець?
Відповісти
Що ще Сидор там робить?
Відповісти
Яка брехня! КТГ чи МРТ дитині до 500гривен.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку кличуть на віче
27 червень, 2014, 12:35
Волинська обласна лікарня купує дороговартісну апаратуру за гроші людей
27 червень, 2014, 12:27