Наскільки волинські бомбосховища готові до укриття людей від небезпеки

Наскільки волинські бомбосховища готові до укриття людей від небезпеки
До 30 жовтня в області мали привести до ладу всі бомбосховища та захисні укриття.

Про це розповів заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області Костянтин Романчук під час засідання комісії з питань національної безпеки, оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції 27 листопада.

За його словами, починаючи із 60-х років минулого століття на Волині почали будувати укриття цивільної оборони. У 1960-1980-х роках звели 94 сховища і 254 протирадіаційних укриття.

У 1994 році ці споруди втратили юридичний статус і багато з них приватизували. На той час вони мали статус підсобних приміщень, складів. З 1999 року до сьогодні провели інвентаризацію цих об'єктів.

Виявили, що на балансі держави в області перебуває 203 споруди, решта – більше сотні - перебувають у приватній власності. Проблема в тому, що вони уже не мають статусу бомбосховищ і захисних об'єктів.

Зараз в захисних спорудах, у разі потреби, можна сховати лише 20% населення.

Романчук зауважив що на 60% неготові захисні споруди у Камінь-Каширському, Ківерцівському та Ковельському районах. На 55% непридатні об'єкти у Горохівському районі, а на 50% - у Рожищенському.

Причинами такого стану захисних споруд є: підтоплення їх ґрунтовими водами; вихід з ладу обладнання для очистки повітря; відсутність захисного оснащення; безкарність балансоутримувачів цих об'єктів.

Романчук наголосив, що частково, або в більшій мірі, приведені до ладу захисні споруди у Луцьку, Нововолинську, Іваничах, натомість у Любомльському, Луцькому та Любешівському районах вони непідготовлені до роботи.

«З цього тижня до наступного працівники ЖКП проводять аналіз підвальних приміщень в Луцьку, Нововолинську, Ковелі, щоб отримати інформацію, в якому стані ці приміщення комунальної власності», - зазначив він.

Романчук пояснив, що управління ДСНС не мають юридичного права здійснювати перевірку. Зважаючи на те, що ті бомбосховища, які зараз знаходяться у приватній власності, діють як кафе, бари, інші розважальні заклади, перевірити їх неможливо, адже власники не дозволяють цього.

Зі слів Романчука, якщо не брати до уваги 48 споруд, які абсолютно неготові до використання їх за призначенням, то в області від надзвичайної ситуації можна сховати 200 тисяч людей. Однак ці об'єкти не є захистом від прямого потрапляння артснаряду, адже вони не є бомбосховищами. Вберегти вони можуть від радіаційних викидів, а не від бомб, снарядів.

До слова, Романчук зазначив, що через брак фінансування та бездіяльності у Луцьку стан захисних споруд значно погіршився, навіть за останній рік.

Члени комісії вирішили продовжити роботу із приведення у нормальний стан бомбосховищ та інших захисних споруд, підготувати звернення до Кабінету міністрів із закликом розглянути нарешті проект постанови, підготовлений ще рік тому щодо створення нормативного документу про побудову та дію існуючих захисних споруд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
военногго имущества отловить и в донецк.правда за них заступится приватизатор оборонного предприятия луцкий автозавод и др..
Відповісти
по наших солдатах палять, а їм стріляти не можна,скоро з такою війною і не ТРЕБА буде ховатись.
Відповісти
Останні новини
Наскільки волинські бомбосховища готові до укриття людей від небезпеки
27 листопад, 2014, 19:05