На Волині вирішують проблему з обліком ромів

На Волині вирішують проблему з обліком ромів
На Волині досі не розроблено дієвого механізму своєчасного виявлення громадян ромської національності, які не мають документів, що засвідчують особу.

Під час засідання робочої групи з координації роботи щодо отримання ідентифікаційних документів ромами, які постійно проживають на території області, вдалося предметно обговорити цю проблему, а також сформулювати певні рекомендації для покращення ситуації, - повідомляє прес-служба Волинської облдержадміністрації.

"Через відсутність документів, що засвідчують особу, люди стикаються з труднощами в різних сферах життя, – запевняє заступник громадської організації «Терне Рома» Тетяна Логвінюк.

Про причини відсутності документів активістка зазначає, що дехто не замінив своїх ідентифікаційних документів радянського зразка на нові в установлені терміни. Інші взагалі ніколи не мали свідоцтва про народження, що ускладнює процес отримання паспорта. Є й такі ромські родини, які проживали без документів із покоління в покоління. Звичайно, частина представників громади не відчуває потреби в отриманні документів, але решта прагне цього і роками шукає вирішення проблеми в різних установах".

За словами консультанта ГО «Терне Рома» Віктора Пенька, аби вирішити проблему з видачею ідентифікаційних документів, потрібно спочатку встановити точну кількість осіб, які їх не мають.

"Якщо в містах проблем із оформленням документів нема, то в сільській місцевості навпаки, – наголосив він. – Достеменно невідомо, скільки ще ромів потребують допомоги у цьому питанні. І до його вирішення мають долучитися не лише працівники внутрішніх органів, а й місцева влада".

За його словами, нині також не узгоджені дії між державними відомствами щодо ідентифікації ромів.

"Сьогодні медичні довідки видає Міністерство охорони здоров’я України, свідоцтво про народження – Міністерство юстиції, донедавна ж паспорти видавало Міністерство внутрішніх справ. Кожне відомство звертає увагу на попередника: немає довідки – немає права", – скаржиться Віктор Пенько.

Також представники ромів нарікають: без свідоцтва про народження – паспорт отримати неможливо. Для встановлення особи потрібно звернутися до суду. Оскільки в судовій практиці нема такого прецеденту, громадяни звичайно отримують відмову. І справа далі не йде – люди залишаються без документів.

Отож, аби покращити ситуацію, дільничні інспектори протягом двох-трьох тижнів зроблять подвірний обхід у кожному селі й селищі та з’ясують причину, чому в окремих осіб немає ідентифікаційних документів. Після поіменного вивчення інформації, на черговому засіданні робочої групи будуть обговорені подальші дії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.