На Волині розмір податку на землю визначатимуть органи місцевого самоврядування

На Волині розмір податку на землю визначатимуть органи місцевого самоврядування
Податковий кодекс установлює лише граничні ставки земельного
податку, конкретний же його розмір визначатимуть органи місцевого самоврядування.

На цьому важливому моменті під час тренінгу із землевпорядниками Волині наголосила завідувач сектору місцевих податків і зборів, плати за землю, ресурсних та неподаткових платежів ГУ ДФС у Волинській області Оксана Лазарєва, - повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

«Зверніть увагу: до 25 грудня цього року, що передує звітному, органи місцевого самоврядування повинні будуть подавати свої рішення щодо застосування ставок і пільг у звітному році контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок. Отож, у 2015 році земельний податок сплачуватиметься за ставками, що діяли у 2014 році, адже строк для подання таких заяв уже минув і сільські , селищні та міські ради ще не визначилися стосовно нових ставок,»- наголосила Оксана Лазарєва.

Також Податковим Кодексом встановлений єдиний граничний розмір
ставки земельного податку для всіх категорій земель, нормативно грошову оцінку яких проведено (не проведено).

У зв’язку із цим виключено ст.272 ПК, якою було встановлено особливі ставки земельного податку за земельні ділянки сільськогосподарських угідь.

Скасовано також ставки за земельні ділянки в межах населених пункті, грошову оцінку яких не проведено (виключено п. 275.1, ст. 275,276, 278-280 ПК).

Посадовець наголосила, що органи місцевого самоврядування повинні обов’язково врахувати: пільги зі сплати земельного податку для фізичних осіб збереглися в повному обсязі.

«А ось перелік пільг для юридичних осіб значно скоротився. Тепер від сплати цього податку звільняються лише санітарно-курортні та оздоровчі заклади громадських організацій інваліді, інші підприємства і громадські організації інвалідів, а також бази олімпійської та параолімпійської підготовки згідно норм ст. 282 ПК», - зазначила Оксана Лазарєва.

Перелік земельних ділянок, які не підлягають обкладенню
цим податком, не лише зберігся, а й поповнився земельними ділянками, наданими для будівництва й обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані в встановленому порядку (пп.283.1.8 ПК).

Довідка:

Земельний податок сплачуватиметься власниками землі за земельні ділянки, що перебувають у їх власності, та землекористувачами, у яких земля перебуває у постійному користуванння (п. 269.1, пп. 270.1.1 ПКУ).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині розмір податку на землю визначатимуть органи місцевого самоврядування
04 лютий, 2015, 14:49