Театральний ексклюзив: у Луцьку готують гучну прем'єру. ФОТО

Театральний ексклюзив: у Луцьку готують гучну прем'єру. ФОТО
У Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка 27 та 28 лютого відбудеться прем’єра драми на дві дії «Століття Якова: перше кохання» (Поліська рапсодія) Володимира Лиса.

ВолиньPost вдалося потрапити на репетицію вистави.

Перша дія розповідає про те, як старенький Яків рятує наркоманку Оленку від смерті. Вони заводять діалог і дівчина запитує чоловіка про його минуле, про його кохання. І Яків поринає у спогади. Перше кохання, перший інтим, перші розчарування, перші «так» та перші «ні». Яків та Оленка мовчки спостерігають за пережитими подіями.

Яків постає перед нами у трьох «Я». Яків-старий (народний артист України Анатолій Романюк), юний Яків-Ясь (артист Вячеслав Погудін) та маленький Яшко (Данилко Герасимчук). Його перше кохання теж має три часові «Я»: маленьку Улясю (Діанка Хмілевська), юну Улянку (артистка Людмила Натанчук) та стару Уляну (народна артистка України Ольга Осіїк).

Микола Яремків вже не вперше співпрацює із Волинським музично-драматичним театром виконуючи роль режисера. Минулого року відбулась прем’єра вистави «Кайдаші» Н. Дубіни за мотивами повісті І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я».

Режисер-постановник – це «диригент» усього творчого процесу, генератор ідей при постановці спектаклю.

- Миколо Івановичу, що спонукало Вас до постановки п’єси саме по роману «Століття Якова» Володимира Лиса?

- І роман, і сама п’єса вразила мене глибинною щирістю і первинністю джерел людської духовності. Це не могло не вразити і не здивувати. Вражаючий ефект. Цей матеріал мені припав до душі. Мені цікаво було працювати з цими характерами, ситуаціями, типами. Для мене це все нове. А людині цікаве те, що маловідоме, що для неї здається екзотичним. Саме таким був для мене роман.

- Які події роману охоплює п’єса?

- Ця п’єса – це не весь роман, це невелика його частина. Адже вона називається «Століття Якова: перше кохання», тому й розповідає відповідну історію.

- А яким буде продовження?

- Ще буде п’єса на цю тему «Століття Якова: Зося». У першій п’єсі ми зачепимо події 20-х років. А ми хочемо ще показати 30-ті. Тоді, коли була Польща, режим Юзефа Пілсуцького. Адже там в армії служить Яків, разом із своїм офіцером-поручником. Саме там він знайомиться з Зосею, вони починають разом жити. Живе полячка, живе українець, разом в одному селі. Це вже зріле кохання: сімя, діти. Ми спробуємо підійти до теми Волинської різні. Це складна і дуже болюча тема, але ми спробуємо знайти шифр і до неї.

- У романі присутній поліський діалект. Як вдалося ввести його до п’єси?

- Я знайшов хорошого педагога Ірину Шпак, яка добре знає поліську говірку. Я залишив акторів їй на декілька місяців і вона навчила їх отак от розмовляти. Я отримав вже готовий продукт. Мене втішило, що мені не потрібно було боротися з акторами. Мені було дуже легко вибудувати дію акторів, а потім накласти на це поліську орфоепію, все це вийшло дуже органічно та правдиво.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
фотозвіт в стилі волиньпост)
Відповісти
Де вас тільки нема -тих бандерівців.На кожному кроці!
Відповісти
Ми чекали! Обов'язково завітаємо)
Відповісти
о приємно здивована, все ж таки знайшлись ті хто вгодив автору книги із втіленням у постановці
Відповісти
а в нашому театрі вже жодна вистава без інтиму не обходиться????
Відповісти
А Ви сам твір читали????
Відповісти
Читала. Але театр - це мистецтво додумати, домислити... а судячи з постійних оголених і похабних сцен у виставах - дивуєшся. Може п.Ластівці чогось бракує?
Хай ще "50 відтінків сірого поставить". Це буде в його стилі.
я люблю театр. Я терпіти не можу Ластівку - секс, похабщина, сірість.
Відповісти
100%!Мені також здається, що трохи перебор.
Відповісти
Книгу читала влітку, сподобалась...Тепер з нетерпінням чекаю суботи, щоб побачити виставу.
Відповісти
Останні новини
Театральний ексклюзив: у Луцьку готують гучну прем'єру. ФОТО
25 лютий, 2015, 15:34