У Луцьку презентували нову редакцію закону про місцеві та парламентські вибори. ДОКУМЕНТ

У Луцьку презентували нову редакцію закону про місцеві та парламентські вибори. ДОКУМЕНТ
У Луцьку за участі експертів, депутатів та громадськості відбулась презентація концепції нової редакції закону «Про вибори депутатів Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Презентація нової редакції закону відбулась 31 березня у "ВолиньМедіа".

Експерт міжнародної фундації виборчих систем Денис Ковриженко детально розповів про зміни до законодавства, що стосується місцевих виборів. Він наголосив, що попри окремі спроби деяких політичних сил відтермінувати місцеві вибори, вони все ж мають відбутись у жовтні 2015 року.

Також він зазначив, що змішана система виборів, якою користувались 5 років тому не виправдала себе і була справедливо розкритикованою усіма політичними лідерами. А все через те, що в одномандатних округах є можливості фальсифікувати волевиявлення громадян, а за пропорційною системою виборці не мають ніякого впливу на депутата, який пройшов до парламенту від партії.

«Проведення одночасно місцевих і парламентських виборів, окрім сільських та селищних рад, за системою відкритих списків – це утопія. Адже якщо сільський виборець обиратиме одночасно сільського голову, депутатів сільської, районної та обласної ради, він просто заплутається. А як із цим працювати виборчим дільницям?», - мовив Ковриженко.

Планується, що вибори мерів великих міст повинні відбуватись у два тури, але не вказано, які саме міста можна характеризувати великими, і не визначено чи це мають бути обласні центри, або міста–мільйонники.

«Ми пропонуємо декілька виборчих системи. Перша - всі вибори, окрім виборів до обласних рад та рад великих міст, де кількість виборців - до 90 тисяч, проводити вибори за мажоритарною системою з багатомандатним округом. Друга – у великих містах, де є 90 тисяч виборців, там мери обиратимуться у два тури, альтернативою якому може бути великий розрив у голосах за кандидатів.

Виборчі процедури передбачають уніфікацію виборчого законодавства. Нова редакція закону повинна бути прийнята не пізніше квітня, щоб партії могли підготуватись до виборів за новою системою, а виборці ознайомились із нею», - мовив експерт.

Експерт громадянської мережі «Опора» Ольга Куцюруба розповіла про нову редакцію закону «Про вибори народних депутатів України» і зазначила, що зміни виборчої реформи і перехід до пропорційної системи із відкритими регіональними списками передбачені у багатьох документах, включаючи і коаліційну угоду.

«Пропорційна система має значні переваги, аніж мажоритарна. У пропорційній системі буде посилена роль партії. У ній не передбачено висування самовисуванців, і це зумовлено тим, що планується реструктуризація парламенту. Включений і регіональний елемент. Адже депутат буде прив’язаний до певного регіону. Буде 28 регіональних округів, кожен з яких співпадає із територією області. У Києві буде два округи, у якому буде додатковий закордонний округ, який включатиме іноземні дільниці. Області із великою кількістю населення матимуть теж по два виборчих округи», - зазначила експерт.

Ольга Куцюруба також зазначила, що порядок проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу буде врегульовуватись окремим законом.

Експерт також відмітила, що за новою концепцією закону, висувати кандидатів у народні депутати України зможуть лише партії. Буде створено 29 списків, із яких один список – національний, а інші 28 – регіональні. Тобто ті люди, які внесені в регіональний список, повинні бути відображені у національному.

«Грошова застава дещо збільшиться для того, аби зменшити кількість технічних партій і унеможливити їх участь у виборах. Сума застави дорівнюватиме двом тисячам мінімальних заробітних плат. Порядок повернення виборчої застави стосуватиметься не лише тих партій, які пройдуть п'ятивідсотковий виборчий бар’єр, але і тих, які перетнуть 4 відсотки», - мовила Куцюруба.

Планується, що виборчий бюлетень буде невеликий, формату А5. У ньому буде вказано номер політичної партії, а також графа із кандидатом, який висувається від тої чи іншої партії. Хоча ця графа не буде обов’язковою для заповнення, якщо виборець не ознайомлений із кандидатом. У такому випадку бюлетень все одно буде дійсним.

Підрахунок голосів і встановлення результатів виборів відбуватиметься із загальнонаціонального рівня до регіонального і буде застосоване таке поняття, як загальнонаціональна квота, а не регіональна.

«Бюлетні розкладаються окремо за кожну партію і кандидата, потім їх рахують, а результати записують у протоколі дільничних виборчих комісій. Складнощів у роботі для членів ДВК немає. Після результатів виборів участь у розподілі мандатів братимуть ті партії, які перетнули п'ятивідсотковий виборчий бар’єр. Партії будуть зацікавлені, аби регіональні політичні кандидати долучились до їхньої команди», - розповіла експерт.

Відповідно до концепції нової редакції закону «Про вибори депутатів Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» виборчий фонд зможе мати як політична партія, так і окремий кандидат від партії. Але суму виборчого фонду ніхто поки що не обмежуватиме. Щоправда, кандидатів зобов’яжуть за 5 днів до виборів надати публічний звіт про витрати на вибори. Внесок для кандидатів для участі у виборах становитиме 50 мінімальних заробітних плат.

Планується також врегулювання питання щодо політичної агітації. Вона не повинна відбуватись за бюджетні кошти і її не повинні транслювати державні телеканали та радіостанції.

Окрім того, пропонується суттєве обмеження розміщення політичної агітації на зовнішніх носіях реклами та у ЗМІ. Залишаться лише політичні дебати на державному телеканалі, але і їх проведення стоїть під питанням, бо чимало кандидатів на них не з’являються.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували нову редакцію закону про місцеві та парламентські вибори. ДОКУМЕНТ
31 березень, 2015, 14:19