Що з побаченого у Луцьку найбільше вразило луганських журналістів

Що з побаченого у Луцьку найбільше вразило луганських журналістів
Журналісти з Луганська поділилися своїми враженнями про Луцьк, підкресливши що вони тут вільно спілкувалися російською мовою і ніхто їх за це не утискав.

Під час візиту до керівника найпівнічнішого великого міста на Волині Луцька, в голові була маса питань, - пише informator.lg.

Але вийшло, що під час зустрічі з групою журналістів з Південного Сходу України Микола Романюк сам про все розповів.

Перше, на що звернув увагу міський голова - це загиблі в зоні АТО жителі Луцька, які воювали на українській стороні. На момент нашого приїзду вже було поховано 24 людини.

Далі Микола Романюк розповів про переселенців. Як з'ясувалося, абсолютно у всіх областей України ідентична проблема. На першому місці - це житло для переселенців із зони АТО. Це питання, вважає мер, необхідно вирішувати на загальнодержавному рівні. На початку року в Луцьку вже перебувало 700 сімей із захоплених терористами територій.

Крім житлової проблеми відкритим залишається питання пошуку роботи, забезпечення дітей дитячими садочками і школами. На місцевому рівні це вже реалізувати дуже складно. Звичайно, першими отримують житло жінки з дітьми.

Про модульні містечка, які вже неодноразово були названі «панацеєю у вирішенні житлового питання для переселенців» теж говорили. Але зараз, за словами Романюка, взятися за їх будівництво неможливо. Підвести комунікації до модулів влетить, м'яко кажучи, в копієчку.

На Великдень у Луцьк привозили дітей з Волновахи. Маленькі мешканці зруйнованого війною міста жили в сім'ях жителів «столиці» Волині. Кожній дитині на Великдень мер вручив по святковому кошику, щоб можна було його освятити в церкві.

Незручним, але оптимістичним моментом, за словами мера, був приїзд перших 800 чоловік з Донецька у минулому році. Коли відбулася перша зустріч Миколи Романюка та переселенців, він вийшов у зал і сказав «Слава Україні!».

«Зал відповів не так голосно, як хотілося б, але це говорить про те, що все тільки починається», - розповідає мер. За його словами, на Волині нікого не утискають за російську мову і всі можуть вільно спілкуватися нею з людьми. Автор статті був особисто свідком неодноразового спілкування людей на «великій і могутній». Перевірено на собі - у закладах обслуговують, в магазинах все продають.

Самі настрої в Луцьку дуже проєвропейські, про що свідчать прапори ЄС всюди і дуже тепле і цивілізоване ставлення до гостей міста. Про те, наскільки в Луцьку чисто, можна не говорити. Для багатьох буде розривом шаблону, побачити, що місто може бути так прибране.

Продовжуючи тему євроінтеграції, мер зазначив, що на даний момент у Луцьку діє велика кількість польсько-українських підприємств. У Луцька 16 іноземних міст-партнерів з 9-ти країн. У їх число входять: Чехія, Греція, Китай, Німеччина, Литва, Білорусія, Туреччина, Швеція, Словаччина. Постійно діють закордонні програми обміну для студентів і школярів.

У якості «добивки» гостям з південного сходу розповіли про місцевий притулок для домашніх тварин. У ньому налічується вже 400 собак. Що цікаво, гроші на утримання установи виділяються з місцевого бюджету. У планах міського керівництва ще два зоо-містечка. Один з них буде для ведмедів, другий для левів. На ці проекти вже виділені гранти та взято кредит.

Як на мене, відмінний приклад хазяйновитого, європейського, ставлення до своєї малої батьківщини, - йдеться у повідомленні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А я думала, що вразив журналіст Шаповал!
Відповісти
Тільки й читає, що Романюк то, Романюк сьо
Відповісти
Так-так! Розкажіть про притулок для домашніх тварин...
Відповісти
а ще всім сподобався буратіно та карабас барабас - ось як чотко маючи владу можна втулити будь-яке шонібудь в центрі міста
Відповісти
"найпівнічнішого великого міста на Волині Луцька"
це ж треба так накрутити...
Відповісти
Останні новини
Що з побаченого у Луцьку найбільше вразило луганських журналістів
29 квітень, 2015, 17:00