На Волині сільські громади реалізовують грантові проекти

На Волині сільські громади реалізовують грантові проекти
У Турійському районі встановлять дитячий майданчик та облаштують внутрішню вбиральню. Так, у центрі села Липа нарешті з’явиться місце для дозвілля малечі, а у школі села Осьмиговичі будуть теплі туалети, тож тамтешнім учням більше не доведеться за потреби ходити на вулицю.

Саме такі проекти у квітні стали переможцями програм, які діють у волинському благодійному фонді «Європейський вектор». Відтак, громада села Липа отримає майже 15 тисяч гривень, а села Осьмиговичі – 21 тисячу гривень.

Як розповіла директорка школи села Осьмиговичі Оксана Калюжна, це вже не перший проект, який вдалося реалізувати з фінансовою допомогою фонду. Завдяки такій співпраці вже придбали проектор та екран, без яких не обходиться жоден сільський захід, закупили футбольну форму для шкільної команди, пошили костюми для місцевого аматорського колективу та дитячої вокальної групи «Дзвіночки». Також зробили підвісну стелю у фойє школи та відремонтували її цоколь. А тепер фонд долучився фінансово й до облаштування внутрішніх вбиралень.

«На сьогодні ця проблема є найактуальнішою для нашого закладу, адже школа збудована ще у 1960 році, відповідно й туалети на вулиці. До того ж вони доволі віддалені від закладу, тому у холодну пору року це шкодить здоров’ю учнів», - акцентувала пані Оксана. Матеріали на облаштування теплих туалетів буде придбано з місцевого чи районного бюджету, а  виконання самих робіт оплачено коштом фонду, підсумувала директорка.

Загалом за неповні три роки дії макро- та мікрогрантів, фонд «Європейський вектор» та його меценат Сергій Мартиняк спрямували на реалізацію ініціатив активних місцевих громад більше двох із половиною мільйонів гривень.

За ці гроші втілили майже 200 проектів (ремонти, заміна вікон у школах, дитсадках, медзакладах, встановлення спортивних та дитячих майданчиків і т.д.). Лише цьогоріч на це передбачено більш, ніж півмільйона гривень. З початку року переможцями програм вже стали вісім проектів з п'яти районів Волині (Турійського, Локачинського, Луцького, Горохівського, Рожищенського).

За словами очільниці фонду Галини Ведрич, перевага надається тим ініціативам, які спрямовані на впровадження енергозберігаючих технологій в закладах соціально-культурної сфери, облаштування спортивних та ігрових дитячих майданчиків,  екологічні заходи.

Тим часом втілити задуми можна винятково за грошової участі (співфінансування) самих людей чи місцевого бюджету. Тобто громада має ініціативу і знаходить 30% від потрібної суми, решту, 70%, дофінансовує фонд.

«По-перше, це гуртує односельчан навколо вирішення тієї чи іншої проблеми, по-друге, те, що отримують в кінцевому результаті, вони цінують, бо там є їхні кровні. А по-третє, і це головне, що замість прохачів «дайте, не минайте», держава отримує свідоме громадянське суспільство, яке нарешті зрозуміло, що якщо їм їхні проблеми не цікаві, то, відповідно, чому вони мають турбувати інших», - переконаний меценат фонду «Європейський вектор» нардеп Сергій Мартиняк.

У цьому році на реалізацію претендують 36 проектів із 20 округу. На це передбачено більше півмільйона гривень.

«Є ідея, як за ці гроші зробити, можливо, й менше, але масштабніших справ. Йдеться про те, що наприклад, в одному з районів є аварійний будинок творчості для дітей, або взагалі відсутній нормальний спортзал, де могли б займатись діти та молодь із навколишніх сіл. Аби вирішити ці питання, потрібно сотні тисяч гривень, і це найменше. Тож ці гроші можна було б спрямувати на ці «стратегічні» для районів об'єкти. І реалізувати таким чином 5, а не 30, але потужних проектів. Ідея є, тепер треба почути громаду», - вважає Сергій Мартиняк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині сільські громади реалізовують грантові проекти
08 червень, 2015, 15:49