У Парижі закінчились переговори

У Парижі закінчились переговори
Переговори міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" пройшли складно, але учасники домовилися більш детально розглянути ситуацію у Широкиному. Про це після закінчення переговорів розповів голова МЗС України Павло Клімкін.

Пише ТСН.

За його словами, ключовими темами на переговорах були деескалація і реальне припинення вогню, допуск моніторингової місії ОБСЄ до всіх районів, де ховається зброя в Донецьку і Луганську, відсутність будь-якого прогресу в обміні заручниками і у доступі гуманітарної допомоги до Донецька і Луганська, а також підготовка до виборів на Донбасі.

Павло Клімкін сказав, що "нормандська четвірка" домовилася дуже детально подивитися на ситуацію навколо Широкиного.

"Тут був керівник місії ОБСЄ пан Апакан, який зараз разом з нами буде визначати, чи можна збільшити вплив і роль місії ОБСЄ в Широкиному, яким чином вони можуть бути перманентно 24 години в цьому селищі, щоби контролювати ситуацію", - сказав Клімкін.

За словами голови українського МЗС, на переговорах він наголосив, що цілодобовий пункт контролю за припиненням вогню у Широкиному має бути пілотним проектом, оскільки треба контролювати ситуацію по всій лінії розмежування. Він заявив про необхідність хоча б 10 перманентих точок, де ОБСЄ буде здатне контролювати ситуацію.

"Я дуже чітко пояснив всім міністрам про збільшення кількості обстрілів, про події у Мар'їнці, про те, що застосовуються останній часом і "Гради" заборонені, і заборонена важка артилерія, ми показали дуже детальні схеми і графіки. Показали, хто відповідальний за це", - сказав Клімкін.

Міністр сказав, що декілька днів тому у Відні мав розмову з генеральним секретарем ОБСЄ, який чітко сказав, що не бачить з української сторони жодних порушень у плані припинення вогню. Нагадаємо, зустріч у "нормандському форматі" скликали через "вибухонебезпечну" ситуацію на Донбасі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.