«Ми знімаємо про те, що болить», - творці Babylon'13 у Луцьку. ФОТО

«Ми знімаємо про те, що болить», - творці Babylon'13 у Луцьку. ФОТО
На гутірковій сцені "Бандерштату" лучани та гості фестивалю мали можливість послухати представників громадського об'єднання Babylon'13.

На фестиваль до Луцька 1 серпня завітали продюсер проекту Олександра Братищенко та один із режисерів Юлія Гонтарук.

Вони розповіли, що Babylon'13 - це громадське об'єднання, проект документалістів, які працюють на волонтерських засадах.

Уперше молоді люди, які зараз творять Babylon'13, зібралися у Києві після побиття студентів і вирішили робити документальний продукт, із субтитрами англійською, щоб люди за кордоном побачили, що насправді відбувається в Україні.
Після чотирьох місяців на Майдані Babylon'13 знімали сюжети у Криму (де оператори потрапили у полон), тепер працюють у зоні АТО. Там творять відеоісторії про військових та мирних людей, які перебувають у зоні АТО, ховаючись від вибухів разом із ними у бліндажах. Їхній знімальній групі інколи навіть доводилося «подумки прощатися з життям».

"У нашій країні - війна, ми не маємо права не показувати всього, що зараз відбувається на Сході. Ми документалісти, а не пропагандисти, а документалістика має бути об'єктивною. Тому головне у сюжетах - що говорить головний герой, його пряма мова. Ми принципово не знімаємо депутатів, відомих людей. Нам цікаві обличчя звичайних людей, ми не хочемо скочуватися до рівня телебачення. Ми не заробляємо на цьому, це ще нам допомагають", - каже Юлія Гонтарук.

«Babylon'13 відрізняється від телебачення тим, що ми документалісти і проживаємо життя разом з героєм. Ми не можемо, як телевізійники, приїхати, зняти, а ввечері поїхати додому спати, а бійці лишаються під обстрілами, в холодних окопах. Ми залишаємось разом з ними», - додала вона.

Також на пропозицію одного з присутніх, якось діяти своїми фільмами на російську пропаганду, режисер зауважила, що вони «не пропагандисти, а документалісти, котрі знімають хроніку, яка залишиться у спадок нашим дітям».

Юлія розповіла історію, яка трапилася у Лисичанську. Коли вони знімали там сюжет, познайомились із жінкою, прикутою інсультом до ліжка. Під час обстрілів вона була абсолютно безпорадною. Після відео, у якому "вавилоністи" розповіли про цю жінку, небайдужі люди назбирали кошти і купили спеціальне ліжко, у якому вона могла рухатися.

"Ми знімаємо те, що болить, і наша робота допомагає людям, отже, ми робимо добру справу", - кажуть дівчата.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А влада каже, що то не вiйна, а просто АТО???
Відповісти
Останні новини
«Ми знімаємо про те, що болить», - творці Babylon'13 у Луцьку. ФОТО
01 серпень, 2015, 21:05