У волинському селі хочуть створити єдину церкву

У волинському селі хочуть створити єдину церкву
У селі Охнівка хочуть створити єдину помісну церкву, об’єднавши два храми - Київського та Московського патріархатів.

Неправильне розуміння ситуації спричинило конфлікти у селі, де одна частина людей не розуміє, що коїться, а інша має твердий намір поборотися за єдину національну церкву, пише газета Місто вечірнє.

Тепер в Охнівці не дивина, якщо вчора куми перехиляли разом чарку, а сьогодні сперечаються, в яку церкву хто ходить. Усі поважно погоджуються: «Бог один», але поступове обурення та колективний мозок, що легко провокується емоціями, вирішують: щось тут не так. Особливо «не так» все стало після російської агресії на сході.

Активні поборники ситуації, що склалася в Охнівці, бачать вихід у тому, щоб об’єднати громаду в Українську церкву Київського патріархату. Здебільшого таку позицію займає молодь Охнівки, від якої не приховати болісні реалії воєнного сьогодення. Представники старшого покоління хочуть залишити все, як є, не надто розбираючись у мотивах опонентів.

Отець Борис Наумчук (КП) розповідає, що їхню позицію не завжди правильно розуміють. Люди ведуться на провокації, що церкву у них хочуть відібрати ті, хто «тулиться у капличці при старому клубі і заздрить». Насправді ж свідома молодь не хоче молитися за тих, хто вбиває їхніх товаришів.

Будівництво церкви почалося ще на зламі століть, гроші на храм збирали всією громадою, було закладено капсулу Київського патріархату. Минули роки, і місцевий багатій взявся добудовувати церкву, однак за умови її належності до Московського патріархату. Люди погодилися. Та часи змінюються, тепер принциповість дорівнює гордості та національній ідентифікації.

Небайдужий житель села, активіст Іван Гомза на власній сторінці у Facebook висловив думку щодо того, які гості були на з’їзді: «Прийшовши до церкви, люди побачили, що біля неї стоять буси і легкові автомобілі, якими московська церква звозила своїх прихожан з цілої області для служби в церкві. Жителів Охнівки було 15 людей, решту позганяли з Ковеля, Ратного, Володимира».

Отець Борис підтвердив цю інформацію. Після служби приїжджі кинулися з доріканнями на парафіян Київського патріархату. Мовляв, навіщо загарбувати чужий храм. Отця Бориса обурила така некомпетентність «гостей» зборів: «Це як пустити сусіда і слухати, що тобі вдома робити». Проблема виявилася складною, тому в наступну неділю відбудуться чергові збори.

Одна із жінок каже: «Як побудували ми ту церкву, то почали запрошувати людей, які надалі ходили в капличку. А вони відмовлялися. Але і в новій церкві чути українську мову. Учора на зборах вони стояли там, як сироти. Гаразд, правиться у нас і російською, але хіба ми тієї мови не розуміємо?»

«Боялися, щоб не було серйозних сутичок щодо церков, тому і приїхали вчора: переконатися, що все нормально», – розповідає про контингент на недільних зборах інший анонім. Усі погоджуються, що до Москви не хочуть, але у нову церкву ходити зручно.

Про свою позицію відкрито заявила жителька села Олена Голотовська. Раніше жінка ходила в церкву МП, а син пані Олени Костянтин, їдучи на війну, брав благословення в отця Петра, який служив у тому храмі до смерті. Однак… «Приїхав мій син з війни, прийшов до церкви. Відчиняє двері – а там моляться за патріарха Кирила. Моя дитина двері зачинила», – розповідає далі Олена Голотовська. Вона шокована тим, що у волинському храмі моляться за здоров’я того, хто благословляє російських солдатів на війну.

Останньою краплею для Костянтина стала сповідь у церкві МП. Молодий чоловік на війні мусив вбивати, щоб вберегти себе і товаришів. Душевні муки вирішив полегшити у храмі, однак молодий недосвідчений священик сказав слова, які Костянтина зачепили до глибини душі: «Ти грішний із грішних». Отець допустив чоловіка до причастя, однак його слова виявилися болючими.

Голотовські кажуть, що їхній дід – староста у новій церкві. Нещодавно чоловік прийшов на роботу – а там інший замок на дверях. «Дід все робив для церкви», – стверджує Алла. Чому одного дня у храмі його зустріли настільки непривітно – ніхто не знає, але чоловік покинув роботу.

«Немає різниці, куди ходити», – кажуть люди. Але життя не підтверджує ці слова. Не вистачає нам об’єднаності, яка на такому тонкому рівні, як релігія, життєво необхідна.

Аліна ЗАЙ, с.Охнівка, Володимир-Волинський район

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
МП в Україні - це одна з найбільших наших проблем ! Москаль всіма заходами не допустить об,єднання Церков ,бо інакше він втратить будь-який вплив на наш народ ! Об,єднання зняло б більшість наших внутрішніх , та й зовшішніх негараздів ! МП це теж , що і московсько -кісєльовське ТБ - прямий вплив на наш мозок , московські попи роблять все ,аби виконати завдання своїх зверхників із Кремля ! На жаль наші люди піддаються тому впливу гундяєво-путінському ! І ще ; завжди нарікаємо на владу , не задумуючись , що вона сама не прийшла , а таки ми її самі вибрали (за гречку , за гроші,за вставлені вікна) і т. д.,хоча ці ,,добродійства,, робляться за вкрадені у нас гроші , тобто наші ! А МП ще й агітує за ,,добрих,, кандидатів ! І якщо зараз погано живемо , то нарікаймо не на владу , а , в першу чергу . на себе ! Бо кожен народ має таку владу , яку він заробив !
Відповісти
починається. ще одному худенькому тісно.
Миколо, точно мп найбільша проблема? а фабрика у ліпецьку вам не проблема чи котли, куди ваша влада наших синів заводить?
Відповісти
А якби ВАША промосковська і московська влада своїх безродних синів (бурятів , кацапів і іншу наволоч)в Україну не слала , то наші сини ніколи б не воювали ! А про таких , як ти , чи ви правильно сказав С.Петлюра , що не такі страшні московські воші , як свої гниди !
Відповісти
та невже? по-твоєму, для чого ці красені АТО почали і чому ніяк не хочуть його закінчити? щоб наших хлопців вибити, а таке як ти, лишилось тут пресувати віруючих.
Відповісти
Микола, можливо ПАПА РИмський - тебе забере
Відповісти
олегу+я хоч православний... проте греко-католицькі священники зробили для України куди більше ніж московські попи..
Відповісти
так хоче до пекла, що лізе у церковні справи. Почитайте пророцтво Антонія, там і про самосвятів є.
Відповісти
тобі не про Україну треба думати, а за свою душу. Поїдь до прозорливого старця в Овадне, він тобі пояснить про уніатів, що вони роблять.
Відповісти
Москалі не вірять в Бога, зазіхаючи на чужі землі і вбиваючи мирних людей і полоненних, а дурні українці носять їм гроші через московську церкву. Ваших дітей вбивають, отямтеся нарешті. Кожна людина вільна в першу чергу і сама відповідає за свої вчинки, а лізти треба у всі справи бо залізуть без Вас.
Відповісти
ВСЕ ПРАВИЛЬНО !
Відповісти
то ти тіпа розумний, а всі дурні. ага. твою дитину не вб'ють, бо ти її відкупив від військомата. вб'ють бідоття, яке ти називаєш дурним. але на все свій час.
Відповісти
Роздуми в тебе лугандонівські ! Вата !
Відповісти
рота прикрий.
Відповісти
Ходіть, ходіть до москалів то вони й сюди прийдуть визволяти своїх православних братів від уніатів та американців, вже частина доходилася, живуть в підвалах і немають що істи. Хочеться попробувати на собі? А діти і онуки в чому винні?
Відповісти
отець Борис, не старайтеся. віджати храм не вийде. сходіть до прем'єра, може, знайде роботу вам. але для початку схудніть трішечки.
Відповісти
Останні новини
У волинському селі хочуть створити єдину церкву
03 серпень, 2015, 09:29