Про які проблемні моменти територіальної реформи розповіли у Луцьку столичні експерти

Про які проблемні моменти територіальної реформи розповіли у Луцьку столичні експерти
У Луцьку під час інформаційного семінару столичні експерти не лише репрезентували законопроект Президента України «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади», а й надали роз’яснення щодо найпроблемніших моментів.

Щоб дізнатися про основні зміни – у залі зібралися голови райдержадміністрацій, міські, селищні та сільські голови, журналісти, повідомляє прес-служба Офісу реформ у Волинській області.

Директор Офісу реформ Анатолій Пархом’юк представив столичних гостей. А це – народний депутат І-го скликання Володимир Крижанівський, головний спеціаліст Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко.

– Якщо порівняти нас із європейськими країнами, то ми – спринтери у впровадженні реформи. Адже Швейцарія, наприклад, за 5 років створила лише 1 об’єднану громаду, Данія – 5. Але це дало поштовх у їхньому розвитку. Лише Албанія змогла провести реформу усього за рік. Але то – маленька країна, котра жила у стані війни. Польща ж розпочала процес децентралізації у 1989 р. А лише у 2004-му отримала європейську підтримку. Тоді ж почала швидко розвиватися, – наголосила Лідія Григорівна.

– З нами працювали фахівці зі скандинавських країн, але найбільше допомогли колеги з Польщі. Вони чітко вказували, що у них спрацювало на 100%, а що – треба обдумати, врахувавши ситуацію в країні, – розповіла Лідія Євтушенко.

Володимир Крижанівський пояснив ситуацію коротко: закордонні партнери не хочуть просто так давати українцям кошти. Нам необхідні інструменти управління, а також – уміння ними скористатися. Американці та європейці, котрі всіляко підтримують Україну у починаннях і готові надавати ресурси, створюють собі рівноцінного партнера. Їм не потрібні бідні співробітники. Вони прагнуть зробити все, аби Україна в майбутньому стала рівноправним партнером, котрий зможе купувати їхню продукцію.

Іще одна пересторога, котра виникає на шляху побудови нової системи влади, – призначення та повноваження префекта. Чи то – людина Президента, котрий хоче все тримати у жорсткому кулаку, чи то – захисна ланка для громади, керівництво якої перебере повноваження і стане порушувати закон та тиснути на громаду, отримавши чималі повноваження.

Говорити про те, що префект – це людина Президента, котра всім керуватиме, може невіглас або політичний противник, одразу наголосив Володимир Крижанівський. Бо все вирішуватимуть громади, навіть встановлення податків і зборів! Звісно, якщо у людей уже почнуть брати плату за повітря чи гучне гавкання собаки у дворі, то має втрутитися префект і сказати: ви, шановні, порушуєте закон. Але представник самоврядування має шанс змінити своє рішення, тобто префект – не каральний орган, це – аудитор.

Є статистика, котра переконує, що на сильне місцеве самоврядування префект вплинути не зможе. Вдумайтеся: у Франції лише 0,1% призупинень діяльності органів місцевого самоврядування відбулося з боку префекта, 0,4% – у Польщі.

Тож про окремі зміни до Конституції України, запропоновані у проекті:

«Стаття 118. Виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти.
Особливості здійснення виконавчої влади у Києві та Севастополі визначаються окремими законами.
Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів України Президент України.
Префект є державним службовцем.
Префект під час здійснення своїх повноважень відповідальний перед Президентом України, підзвітний та підконтрольний Кабінетові Міністрів України.

Стаття 119. Префект на відповідній території:
1) здійснює нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування;
2) координує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснює нагляд за додержанням ними Конституції і законів України;
3) забезпечує виконання державних програм;
4) спрямовує і організовує діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади та забезпечує їх взаємодію з органами місцевого самоврядування в умовах воєнного або надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації;
5) здійснює інші повноваження, визначені Конституцією та законами України.

Префект на підставі і в порядку, що визначені законом, видає акти, які є обов'язковими на відповідній території.

Акти префектів, видані на здійснення повноважень, визначених пунктами 1, 4 частини першої цієї статті, можуть бути скасовані Президентом України, а видані на здійснення повноважень, визначених пунктами 2, 3 частини першої цієї статті, – Кабінетом Міністрів України. Акти префектів, видані на здійснення повноважень, визначених пунктом 5 частини першої цієї статті, скасовуються Президентом України, а у визначених законом випадках – Кабінетом Міністрів України».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Про які проблемні моменти територіальної реформи розповіли у Луцьку столичні експерти
05 серпень, 2015, 09:57