Як у Луцьку віряни відзначали свято Маковія. ФОТО

Як у Луцьку віряни відзначали свято Маковія. ФОТО
У Луцьку на Театральному Майдані люди купують трав'яні букети та мед, а все тому, що сьогодні 14 серпня весь християнський світ східного обряду відзначає свято Медового Спаса, або ж у народі Маковія.

На центральному Майдані міста десятки людей пропонують вірянам купити у них букети із різних трав, мед, корзини та інші речі для освячення у храмі.

У Вікіпедії зазначено, що свято Маковія - це народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день Успінського посту. Цього дня у церквах святять воду, квіти, мед і мак.

За традицією, на Маковія кожний має мати букет квітів, в якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави: волошки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.

Колись «Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але додавали в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, волошок, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв'язували червоною стрічкою. Голівки маку в'язали в окремий букет.

Кожна квітка в букеті має своє призначення. Так, м'ята має оберігати сім'ю від усякої напасті й додавати здоров'я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.
У когось розбилась баночка меду
У когось розбилась баночка меду

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в урну, мед вилизати.......
Відповісти
Замість того щоб тупо фоткати, могли б заодно запитувати людей що вони святкують. Впевнений % обізнаних 2-3 :).
Відповісти
Я з Кіровоградщини. І людей на фото не знаю. Але розумію наскільки вони були задоволені, коли побачили на цих фото себе чи своїх рідних або знайомих. Фото дуже гарні. І зробити такі вдається не завжди і не кожному. Дякую автору за прекрасні відчуття після їх перенляду. А люди знають, чого вони тукди прийшли. На всюди Бог веде...
Відповісти
Останні новини
Як у Луцьку віряни відзначали свято Маковія. ФОТО
14 серпень, 2015, 13:29
Спортивний Луцьк: плавання
14 серпень, 2015, 13:00