Банкір розповів, що Порошенко і Яценюк продавали місця у Раді

Банкір розповів, що Порошенко і Яценюк продавали місця у Раді
Реформи в Україні відбуваються дуже повільно, тому що при владі лишилося забагато бізнесменів, які просто купили місце у Верховній Раді, а також корумповані чиновники-вихідці із старої системи.

Про це в інтерв'ю Der Spiegel розповів чеський бізнесмен і засновник інвестиційного банку в Україні Dragon Capital Томаш Фіала.

За його словами, Майдан зупинив перетворення України на ізольовану і авторитарну Білорусь. Зараз реформи все ж відбуваються, але дуже повільно і не у всіх сферах.

"Була велика корумпованість політичних еліт. З тих пір парламент якісно змінився. Там є група нових і хороших політиків. Таких близько 60 депутатів. Вони не становлять більшість, але ефективно працюють і трохи посунули лобістів. Десь третина міністрів чудово працюють. Особливо у сферах економіки, фінансів і інфраструктури", - вважає Фіала.

Але, додає він, історія реформ у багатьох країнах світу свідчить про те, що рецептом успіху лишається звільнення 90% старих чиновників. А нові повинні отримувати достатню платню, щоб не залежати від хабарів. Україна ж надто довго створювала просто антикорупційний орган.

"За цей час можна було б реформувати Генеральну прокуратуру. Там працює 19 тисяч людей. І замість того, щоб боротися з корупцією, вони погрузли в ній. У 90-х мафія в Україні мала дуже великий вплив, але злочинці втратили його, тому що їхій бізнес був захоплений прокуратурою і МВС", - сказав банкір.

Він також додав, що нинішні керівники України прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і президент Петро Порошенко не здатні привести країну до тих змін, яких вона вимагає.

"Візьміть Яценюка. Він сам продукт старої системи і не справляє враження чоловіка, який прагне змін. Де втручання влади треба зменшити вдвічі, він наважується лише поступку в 10%. Він не розуміє, чому соціальні служби треба повністю змінити. Яценюк і сам завжди працював у державному секторі", - сказав Фіала.

За його словами, на минулих парламентський виборах Порошенко і Яценюк поставили на передній план у своїх списках хороших нових людей. Серед них були громадські активісти з хорошою репутацією і військові герої.

"А далі у виборчих списках було багато бізнесменів. Згідно з моєю інформацією, парламентські місця продавалися за ціною від трьох до п'яти мільйонів доларів за мандат. Звісно, так завжди було в Україні. Але мені б хотілося, щоб цього більше не було після Майдану", - сказав Фіала, додавши, що бізнесмени купують місця в парламенті для лобіювання своїх комерційних інтересів.

За його словами, Порошенко і Яценюк пішли на це для того, щоб профінансувати свої передвиборчі кампанії.

"У Яценюка не було власних грошей на кампанію. А Порошенко не хоче витрачати свої статки. І таким чином вони стали знову заручниками старої системи", - пояснив інвестбанкір, додавши, що довідався про це з приватних розмов із головами партій.

Разом з тим, Фіала вважає, що Захід повинен допомогти Україні не зважаючи на корупцію, тому що "це хороша інвестиція".

"Українців не треба переконувати в необхідності змін, вони самі їх хочуть і готові потерпіти. Тарифи на газ були збильшені в кілька разів, але, як бачите, ніяких протестів немає. До того ж Україна найближчими роками буде залежати від західних кредитів. І це стане інструментом в руках Заходу. Гроші можна видавати лише тоді, коли принципові реформи будуть проведені. От як це може відбуватися", - вважає Фіала.

Експерт Андрес Аслунд вважає, що популізм загрожує реформам в Україні. В Україні триває робота над проведенням дерегуляції, закриття низки інспекційних відомств і продовження терміну оренди землі для аграрних компаній. На думку Аслунда, реальні реформи відбуваються.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Тарифи на газ були збільшені в кілька разів , але протестів нема "... Зараз почнеться опалювальний сезон , тоді і побачимо... В Європу попадуть не всі, частина вимере як мамонти
Відповісти
прходить успішно. Жиденюки починають спорудження крематоріїв...
Відповісти
Останні новини
Банкір розповів, що Порошенко і Яценюк продавали місця у Раді
27 серпень, 2015, 15:46