Волиняни допомогли зберегти мир в Одесі. ФОТО

Волиняни допомогли зберегти мир в Одесі. ФОТО
Майже рік близько 200 волинян допомагали правоохоронцям берегти громадський спокій в Одесі. Вони патрулювали місто, коли регіон міг перетворитися на черговий Донецьк чи Луганськ.

Колишній голова Одеської ОДА Ігор Палиця під час представлення кандидатів у депутати до місцевих рад від партії УКРОП, повідомив, що коли він прийшов на посаду керівника Одещини, йому вдалося заручитися підтримкою земляків, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Близько двох сотень волинян майже рік допомагали правоохоронцям патрулювати місто, охороняти громадський спокій під час масових заходів і допомогли пригасити конфлікти, які могли розгорітися на Одещині.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі сталася трагедія: після сутичок між прихильниками єдності України та проросійськими активістами, внаслідок підпалу Одеського Будинку профспілок, загинуло декілька десятків людей.

Вже через декілька днів - 6 травня головою Одеської ОДА указом Президента України призначили нардепа від Луцька Ігоря Палицю. У ЗМІ точилися дискусії: українці з острахом говорили, мовляв, після трагедії в профспілках, Одесі грозить перетворитися на ще одне вогнище військових дій після Донецька та Луганська. Працівники СБУ масово ловили диверсантів та проводили антитерористичні заходи на території краю.

Провокації очікувалися і під час відзначення Дня перемоги 9 травня. І вже напередодні, 7-8 травня, близько 200 волинян приїхали в Одесу допомагати охороняти громадський порядок. Це були ті волиняни, які вийшли на захист лучан після подій у лютому 2014 року на Волині.

Нагадаємо, після штурму будівлі МВС у Луцьку містом ходили невідомі в масках, з битами, люди боялися виходити на вулицю, міліція була деморалізована. Так і з’явилася група людей, яка зголосилася патрулювати місто разом з правоохоронцями. До слова, згодом ці люди увійшли до складу оновленої Варти порядку, яка й на даний час підсилює правоохоронців в частині охорони громадського порядку.

Як розповів очільник Варти Порядку Олександр Тиводар, щойно Ігор Палиця повідомив про потребу підсилити правоохоронні органи, волиняни одразу ж зголосилися. На Одещині їм доводилося боротися з проявами сепаратизму в краї, виходити на вуличні патрулювання. Волиняни щодня проходили тренування і навчання з кращими фахівцями спецпідготовки в Академії сухопутних військ.

До слова, їх тренували згідно з відомою з радянських часів програмою Кадочникова (бойова механіка армійського рукопашного бою).

Прес-секретар Варти Порядку Олександр Волянюк також був у той період в Одесі. Він розповів, що вже 9 травня, на День Перемоги, вони разом з правоохоронцями охороняли місто.

«Коли приїхали в Одесу – мали дуже загострену ситуацію. Адже там мешкають представники багатьох національностей, віросповідань та різноманітних політичних поглядів. Там було багато прихильників Росії. Волинь в цьому плані – спокійніший регіон. Люди розуміли, що ми готові захищати мир і спокій. Сприймали нас позитивно. Поки патрулювали місто, відмічали, що рівень злочинності в тих районах зменшився», - розповів Олександр.

З його слів, під час проведення антитерористичних заходів працівниками СБУ, разом з міліціонерами волиняни патрулювали місто, з працівниками ДАІ перевіряли автомобілі, стояли на блок-постах. Коли розпочалися хвилювання в місті Арцизьк Одеської області, волиняни виїжджали і туди.

Одного разу, розповідає, довелося рятувати від провокацій Російське консульство, яке намагалися підпалити. Забезпечували порядок волиняни і під час виборів Президента України й народних депутатів. Про те, що в цей період в Одесі було неспокійно, свідчать дані, що за той рік в місті пролунало близько 30 вибухів.

"Доводилося й охороняти згорілий Будинок профспілок, аби ніхто не пошкодив речові докази до завершення слідства. Навіть ночували в тій будівлі", - додав насамкінець Олександр Волянюк.

До слова, керівництво МВС країни досить високо оцінило вклад волинян у збереження стабільної і мирної ситуації в Одесі - їм пропонували долучитися до лав ЗСУ, Нацгвардії чи окремих батальйонів міліції, - резюмував керівник "Варти Порядку" Олександр Тиводар. Зрештою, після року перебування в Одесі, більшість волинян повернулася до Луцька і нині ці люди входять до складу громадського формування, дехто вирішив залишитися в Одесі, частина відправилася добровольцями на схід тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волиняни допомогли зберегти мир в Одесі. ФОТО
02 жовтень, 2015, 17:14