Як дорожчатиме тепло в Україні

Як дорожчатиме тепло в Україні
Опалювальний сезон 2015-2016 років іще не завершився, а НКРЕКП уже почала переглядати тарифи на теплопостачання для теплокомуненерго.

Зростання тарифів відбуватиметься в усіх регіонах, фактично визнають у НКРЕКУ.

Першими, кого торкнеться очікуване підвищення, будуть жителі Києва, яким з квітня 2016 року підвищать тариф на тепло майже на 10% – до 712 грн за 1 Гкал. Проте вже протягом 2016-го теплові тарифи збільшаться в середньому з 650-700 грн до 850-1000 грн.

Згідно з офіційними відомостями, теплокомуненерго України у 2015 році спожили 7 млрд куб. м газу. Показники практично не відрізняються від рівня споживання у 2014 році. Відповідно, за наявною прогнозною інформацією від Мінрегіонбуду, обсяг споживання газу на 2016 році становитиме також 7 млрд куб. м.

У квітні 2016 року субвенції для тепловиків повинні будуть складати лише 25% від вартості імпортного газу. А вже в 2017-му держава не повинна дотувати газ для ТКЕ.

Зниження середньої ціни на імпортний газ протягом 2015-2016 років із $380 до $230 сприяло зменшенню рівня дотацій, які були би включені у бюджет «Нафтогазу». Адже навіть за низької ціни тариф на тепло залишається збитковим для «Нафтогазу».

Причиною такого подорожчання є відсутність у бюджеті країни на 2016 рік субвенцій для покриття різниці тарифів на теплопостачання.
Підвищення тарифів не корелюється з процесом модернізації теплотрас, утепленням будинків і облаштуванням лічильниками на тепло в самих квартирах, а не будинках. Це створює дисбаланс, коли споживач оплачує більшу вартість, але якість послуги залишається низькою.

Орієнтовно за січень 2016 року борги ТКЕ перед «Нафтогазом» збільшилися на 6,5 млрд грн. Сумарна заборгованість усіх підприємств перед НАКом становить 22,5 млрд грн. Причому 18,5 млрд грн з цієї суми – це борги ТКЕ і ТЕЦ.

Наразі уряд та «Нафтогаз» продовжують започатковану більше 10 років тому негативну практику нарощування боргів теплокомуненерго. Через це сектор теплопостачання може опинитися на межі банкрутства, а єдиним виходом із кризової ситуації стане поступова приватизація або довготривала концесія з викупом підприємств ТКЕ та мереж теплопостачання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Знову ціни піднімаєте, шакали???
Відповісти
Головне, побільше слів - субвенція, кореляція, модернізація - і вперід, додушимо людей як не одним, то іншим
Відповісти
Коли вже нашті зарплати будуть піднимати
Відповісти
Борги ростуть-значить ніяки субсидіі не дієві,далі тільки гірше.Країна захлинеться в боргах і неплатежах.Що потім...краще промовчати.
Відповісти