В Україні створено Комітет етики правосуддя

В Україні створено Комітет етики правосуддя
Факти порушення етики і професіоналізму суддями, прокурорами та адвокатами вивчатиме Комітет етики правосуддя, до складу якого увійшли відомі експерти в галузі права.

Про це повідомляє Інтерфакс.

На прес-конференції в Києві, презентуючи роботу Комітету етики правосуддя в рамках реалізації проекту «Відкритий суд», виконавчий директор комітету, засновник і керівник проекту «Відкритий суд» Станіслав Батрин розповів, що до складу комітету увійшли дев'ять експертів в області права «з винятковою діловою репутацією, правознавці, які мають довіру громадянського суспільства».

«Оскільки склалася така ситуація, що питання довіри до правосуддя, до реформ у цій сфері сьогодні на порядку денному, то в Україні за підсумками діяльності проекту «Відритий суд», створено таке об'єднання юристів, до яких має бути довіра суспільства для того, щоб здійснювати перевірку фактів порушення етики і професіоналізму суддів, прокурорів, адвокатів», - розповів Станіслав Батрин.

За його словами, мова йде про десятки тисяч людей, які здійснюють свою професійну діяльність в рамках судових процесів в Україні.

Станіслав Батрин нагадав, що в рамках проекту «Відкритий суд» в минулому році була здійснена відеофіксація більше 3000 судових справ, і був зафіксовано ряд фактів, які говорять про непрофесійний щодо учасників процесу.

Виконавчий директор комітету пояснив, що за підсумками вивчення фактів порушення етики і професіоналізму учасниками судового процесу будуть винесені відповідні рішення і в вони нестимуть відповідальність. «Можливо, це буде відповідальність, яка буде стосуватися попередження, а можливо, і звільнення цієї особи», - пояснив він.

Говорячи про силу рішень, які будуть прийматися комітетом, Станіслав Батрин пояснив: «Створення Комітету етики правосуддя дасть можливість кожному громадянину, який сьогодні перебуває наодинці в боротьбі за свої права в судах, отримати рішення комітету про те, що поведінка судді, прокурора або адвоката не відповідає стандартам. Після цього за процедурою Комітет етики правосуддя направляє рішення або в Національну асоціацію адвокатів, або Вищу кваліфікаційну комісію суддів, або генеральному прокурору з відповідним висновком, що дана особа підлягає дисциплінарній відповідальності».

Такий механізм, за його словами, дозволить кожному українцю отримати висновок фахівців і експертів в області права.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Країна Мавп. Яке правосуддя ви спочатку посадіть усіх міністрів.
Відповісти
Кажу не перший раз, що треба починати із себе. Суддю, прокурора можна за краватку, вдарити, плюнути - це етично, а їм ні. Що сієм то і жнем.
Відповісти
Останні новини
В Україні створено Комітет етики правосуддя
26 лютий, 2016, 07:54