Чи варто сплачувати додаткові суми в платіжках за газ

Чи варто сплачувати додаткові суми в платіжках за газ
Для осель без лічильників змінено норми споживання.

Про це йдеться в урядовій постанові №203. Нові норми - у 1,4 раза вищі від тих, які Кабмін встановив у травні минулого року постановою №237. Нагадаємо, газовики оскаржили їх у суді, і людям почали донараховувати борги за дев'ять місяців.

Єдине питання, яке тепер хвилює споживачів без лічильників, - чи зважати на додаткові суми в платіжках? - пише газета "Експрес".

Прем'єр-міністр закликав людей не платити такі борги, а газовиків - повернути гроші тим споживачам, що вже встигли оплатити 1/9 реструктуризованого облгазами боргу.

Новоприйнятою постановою Кабміну передбачено, що Міненерговугілля найближчим часом має розробити порядок перерахунку вартості природного газу, спожитого населенням у період застосування норм, визначених постановою №237. І цілком можливо, що на період з травня 2015-го по 23 березня 2016 року повторно буде встановлено старі норми, скасовані судом, тобто 3, 4,5 і 9 кубічних метрів відповідно на особу на місяць.

Постанова КМУ №203 набула чинності від 24 березня 2016 року. З цього дня споживачі, які не мають лічильників, платитимуть за газ за нормами, встановленими цим документом, - пояснила Галина Цап, фахівець зі зв'язків із громадськістю ПАТ "Івано-Франківськгаз". - Зокрема, передбачено 4,4 кубічного метра на особу на місяць за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання, 7,1 кубічного метра для споживачів у разі, якщо немає централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача, і по 14 кубічних метрів для тих, хто має газову плиту та водонагрівач. У період, коли централізованого гарячого водопостачання немає, встановлюється норма споживання природного газу на газову плиту 7,1 куб. метра на людину на місяць.

За якими нормами споживачам нараховуватимуть плату за газ до 23 березня?

Міненерговугілля повинно підготувати порядок, де буде вказано, як слід врегулювати перерахунок вартості газу, спожитого під час дії скасованих судом норм. Тож поки що ми чекаємо роз'яснення.

Але хочу зазначити, що суперечки та розбіжності в питаннях нарахування газу споживачам за попередні періоди виникли не внаслідок встановлення газопостачальними підприємствами додаткових тарифів чи доплат. Вони стали результатом непродуманої політики уряду, прийняття нормативно-правових актів, які суперечать один одному.

Наскільки обгрунтовані, на вашу думку, нові норми? Як вони були визначені?

У постанові сказано, що норми споживання розроблено на основі розрахунків, здійснених Міненерговугіллям та ДП "Кременецьке управління з постачання та реалізації газу", а також на підставі інформації НКРЕКП щодо фактичного споживання газу за останні три роки.

Але за два роки уряд тричі змінював норми споживання природного газу для споживачів без лічильників газу. Восени 2014 року норми були зменшені в півтора раза - до 6 (газова плита), 9 (газова плита за відсутності гарячого постачання) і 18 куб. м (газова плита+колонка). Навесні 2015 року ці норми були зменшені вдвічі - до 3, 4,5 та 9 куб. м газу відповідно. І ось нещодавно Кабмін затвердив нові, тепер вже збільшені майже в півтора раза норми споживання, 4,4, 7,1 і 14 куб. м газу відповідно.

При цьому, кожного разу змінюючи норми, урядовці запевняли, що затверджені цифри відповідають фактичному споживанню газу, економічно обгрунтовані та підтверджені дослідженнями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В мене бойлер,як і в багатьох людей,тому за електричну енергію плачу набагато більше.Тепер ще за 7.1 куба газу плати.А чому 7.1 а не 7.0?Цифри з потолка.Людей реально обкрадають.Активісти!!!Ви де?
Відповісти
Ігорьоша, а ти що - не активіст? Давай починай із себе. Пиши претензію Короті, чи його васалу "Волиньгаз збуту", а ми підтримаємо!
Відповісти
Останні новини
Чи варто сплачувати додаткові суми в платіжках за газ
06 квітень, 2016, 03:59