Міністр освіти розповіла, за яких умов можна закривати малі сільські школи

Міністр освіти розповіла, за яких умов можна закривати малі сільські школи
Сільську малокомплектну школу можна закривати лише за умови наявності автобусу і кращої школи, куди можна довозити дітей.

Про це розповіла новопризначений міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає «Дзеркало тижня».

«Лише коли є і дорога, і автобус, і краща школа, куди можна довозити дітей, — можна закривати сільську малокомплектну школу», — повідомила вона.

Також, Лілія Гриневич прокоментувала питання оптимізації сільських шкіл.

«Мова іде про необхідність оптимізації шкіл, в яких навчається менше ніж 25 учнів. Тоді йшлося про 800 шкіл. У нас підписаний меморандум із МВФ, прийнятий бюджет, у яких сказано про необхідність оптимізації шкіл, в яких навчається менше ніж 25 учнів. Тоді йшлося про 800 шкіл. Під час прийняття бюджету я наполягла, щоб оптимізація не стосувалася початкових шкіл. Таким чином, шкіл, які треба оптимізувати, стало значно менше. Але я сподіваюся, що ми координуватимемо наші плани з міністерством регіонального розвитку», — сказала вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
що таке "оптимізація шкіл"? Не дуріть людей - навчати діток тепер не вигідно, а для Гейропи і не треба....
Відповісти
До чого тут Гейропа. Просто всі реформи в нашій державі - це суцільна імітація, на жаль.
Відповісти
Скажіть мені люди у селі бібліотека потрібна чи ні,В яку не ходить ніхто, а ця бібліоткарша одержує 2000 тисячі зарплати за що,що ходить на роботу через день, або раз у тиждень.А в місті вони також ці бібліотеки непотрібні хто в них ходить,без них можна обійтися.Скільки в Луцьку навіть цих бібліотек певно більше 20.А школи закрити,щоб не вчити діток маленьких,хай краще будуть тупаками,рабів краще можна використовувати і гнути спину на олігархів задурно.
Відповісти
На мою думку в селі має бути якщо не сільська, то хоча б шкільна бібліотека. У більшості сіл вони і є, де обов'язки бібліотекаря виконує хтось з вчителів. А що до міста, то більшість бібліотек, сьогодні, виконують роботу осередків культури. Не всім же йти у пивбари...
Відповісти
Якщо в школу ходить десять учнів ,а іх обслуговує пять вчителів і ім платять зарплату ,на отоплення ідуть гроші на світло ,а таких шкіл тисячі ,то далеко ми заідемо ,або нехай тоді місцева громада на себе бере цей фінансовий тягар ,чи так теж не підходить ?
Відповісти
В США діти-учні за 60 км, до школи у супроводі вчителів їдуть до школи, що в них грошей нема!? В малокомплектних школах на одній дошці вчаться учні 1-4 класів кількістю 23-30 учнів, а девятирічки, коли у школі більше персоналу чим самих дітей. Реформу потрібно, закривати школи від кількості населення та дітей, які навчаються. Страшно у світі давно така практика, сільські ради теж, закрити, а то бач жителів 10 людей з яких 5 працює в цій сільській раді, мухи гонять! Там на верхах живуть фантазіями, популізм, велосипед люди придумали, а вони крутити не можуть, сложно-складно!Пропадем з такою політикою самоучок!
Відповісти
Сільська школа переживала не одну реформу, але зберегла свій особливий статус. Сьогодні все залежить від громади яка зобов язана зберегти найменшу школу, зрозуміло що закрити значно легше, адже всі будуть прикриватися підвищенням якості освіти, яку ніхто не визначав і не порівнював після закриття школи Саме громада має виносити вердикт школі, бути чи не бути, при цьому використати всі можливості для її збереження Адже генії народжуються в селі, а помирають в місті.
Відповісти
Починається така ж кампанія, як колись з ФАПами та сільськими амбулаторіями.Позакривали, продали приміщення за безцінь місцевим керівникам, а потім - реформа в медицині- давай назад скупляти за великі гроші, а бо ж будувати нові.Злочинці щодо власного народу
Відповісти
Не секрет, шо сільська школа нині на селі є осередком культури, науки. Сільська малокомплектна школа відіграє колосальну роль у вихованні і навчанні дітей. поки є в селі школа- доти існує село. не буде школи, то кожен із батьків буде старатися переїхати, щорб йлгл дитина не доїзджала. Перш , ніж починати реформи, то треба мати нормальні умови. І не говоріть про одну дошку, тому що депутатів і міністрів також дуже часто вчили на одній дошці... Із села також виходять обдаровані діти, є надзвичайно талановиті вчителі, а є "сіра" маса у селі і у місті. Сільська школа ПОТРІБНА!!!
Відповісти
Останні новини
Міністр освіти розповіла, за яких умов можна закривати малі сільські школи
17 квітень, 2016, 07:36