Експерти розповіли про наслідки несвоєчасної реєстрації місця проживання

Експерти розповіли про наслідки несвоєчасної реєстрації місця проживання
Експерти роз'яснили зміни, які відбулись у процесі передачі функції реєстрації місця проживання від "паспортних столів" до органів місцевого самоврядування.

Про це повідомляє газета "Експрес".

Кожен громадянин, котрий виїжджає в інший населений пункт чи змінює житло, як наголошує Євген Власов, юрист, повинен знятися з реєстрації та упродовж 30 днів з моменту зняття зареєструвати своє місце проживання за новою адресою. Раніше на це надавалося 10 днів.

"А у випадку з новонародженим батьки або інші законні представники зобов'язані зареєструвати його місце проживання упродовж трьох місяців від дня державної реєстрації народження. Раніше цей строк становив місяць", - зазначає Є. Власов.

За словами Євгена Школьного, експерта Центру політико-правових реформ, плата становить 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати (11,71 гривень), якщо особа звертається за реєстрацією упродовж встановленого законом строку.

У разі звернення особи з порушенням встановленого законом строку, розмір плати становитиме 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати (тепер це 35,14 гривні). Є. Школьний додає, що адміністративну відповідальність пом'якшили.

"Якщо раніше статтею 197 Кодексу про адміністративні правопорушення за проживання громадян без реєстрації місця проживання передбачалася відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 - 51 гривня), то тепер залишили тільки попередження.

Штраф накладатимуть лише тоді, якщо упродовж року особу було піддано адміністративному стягненню за таке ж правопорушення", - каже експерт.

Є. Власов відмітив, "якщо говорити формально, є два поняття - "місце проживання", тобто проживання в певному пункті понад 6 місяців, та "місце перебування" - проживання до 6 місяців.

Адміністративна відповідальність передбачена саме за нереєстрацію "місця проживання". На практиці довести, що конкретна особа проживає там більше чи менше як 6 місяців, практично неможливо".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цей маразм? Що він дає чи змінює?
Відповісти
Яка відповідальність передбачена для громадян, котрі, щоб зменшити розмір сплати за ЖКП, виписались з квартири, але продовжують там проживати ?..
Відповісти
і хочеться обібрати люд до нитки... Гарна влада.
Відповісти
Останні новини
Експерти розповіли про наслідки несвоєчасної реєстрації місця проживання
03 травень, 2016, 20:39