ЄВРО-2016. У погоні за сенсаціями. ФОТО

ЄВРО-2016. У погоні за сенсаціями. ФОТО
ВолиньPost представляє останній квартет учасників чемпіонату Європи, які змагатимуться у групі F.

ПОРТУГАЛІЯ

Португальській збірній видають високі аванси ще з кінця дев’яностих років, коли на європейських та світових форумах влаштовувала футбольну феєрію ціла плеяда топ-гравців. Покоління змінилися, однак за інерцією піренейці продовжують вважатись якщо не футбольною топ-країною на рівні збірних, то дуже близько до цього. Яскравий доказ – попереднє Євро, на якому португальці залишили турнір аж у півфіналі, лише у серії пенальті програвши майбутнім чемпіонам – іспанцям.

З тих пір минуло чотири роки. Португальська команда встигла провалитися на чемпіонаті світу в Бразилії, а останньою крапкою тренерства Паулу Бенту стала поразка у першому матчі кваліфікації від Албанії на домашньому стадіоні. Тоді команду прийняв Фернанду Сантуш, який за чотири роки досяг чимало успіхів зі збірною Греції. Звичайно, зважаючи на слабеньку кваліфікаційну групу, навряд чи хто сумнівався у тому, що португальська команда з неї вийде. Так і сталося – усі наступні матчі відбору десь натужно, десь впевненіше, але португальці виграли і задовго до закінчення циклу забезпечили собі путівки до Франції.

Сьогоднішня збірна Португалії аж ніяк не схожа на ту, яка вселяла у суперників страх своєю надпотужною середньою лінією (Луїш Фігу, Мануель Руй Кошта, Коштінья, Маніше, Деку… оце були часи!) Тепер команда залежна від здоров’я та настрою Кріштіану Роналду. Без нього створювати якийсь креатив на полі партнерам дуже важко, хоча у середній лінії ще є Нані та Жоао Моутінью. Зараз ставка робиться на багатьох нових гравців з місцевого чемпіонату – своєрідна зміна поколінь. А от чи вистрелять ці хлопці вже на цьому турнірі? З підтримкою таких футбольних глиб, як Роналду, усе можливо…

А ти спробуй проти нас! Португальці повинні пам’ятати підніжку від України у відборі на чемпіонат світу 1998-го року. Тоді піренейську збірну закинуло в одну групу з німцями, а українська команда разом із командами Північної Ірландії, Вірменії та Албанії навряд чи вважались конкурентами у боротьбі за перші місця кваліфікаційної групи. Таку впевненість українці розвіяли уже на початку відбору, коли гол Юрія Максимова на останніх хвилинах зустрічі приніс перемогу над португальськими гостями (2:1). Втім уже за місяць у Порту місцеві хлопці взяли реванш – єдиний гол у матчі тоді забив Фернандо Коуту. Одначе упродовж циклу португальці встигли на втрачати дещо більше залікових пунктів, аніж підопічні Йожефа Сабо, а тому південна збірна пролетіла навіть повз раунд плей-офф. Ще б цього року нам закинули підопічних Сантуша з першого кошика… Але це була б уже зовсім інша історія.

Завангуємо? З одного боку, чекати чогось екстраординарного від португальців не зовсім правильно – один у полі не воїн, навіть якщо він, як то кажуть, з іншої планети (ну ви розумієте, про кого я). А з іншого боку, на турнірі не так багато збірних з таким досвідом гри саме на чемпіонатах Європи, і якраз те, що у складі команди Фернанду Сантуша буде чимало гравців саме тих, які вже неодноразово захищали честь збірної на головному континентальному форумі, може зіграти свою роль. Прогноз – вихід у чвертьфінал, а там - як карта ляже.

АВСТРІЯ

Від кого на цьому Євро можна чекати сенсації – це від австрійської збірної. Хоча чи буде вихід хоча б до чвертьфіналу великою сенсацією для команди, яка майже ідеально пройшла кваліфікацію з не такої вже й простої групи? Почавши домашньою нічиєю проти шведів, підопічні Марселя Коллера виграли усі інші дев’ять поєдинків. Особливо показовими були гостьові перемоги над росіянами (1:0) та шведами (4:1) – саме після них було ясно, що свого у цій групі австрійці не віддадуть.

Незважаючи на те, що вихід на Євро команда забезпечила задовго до кінця відбірного циклу, Марсель Коллер навіть у останніх матчах та контрольних іграх обходився майже без експериментів, випускаючи кістяк «золотого покоління» австрійської збірної. Варто зазначити, що у заявці австрійців лише один представник місцевого чемпіонату – голкіпер «Аустрії» Роберт Алмер, який на Євро буде «номером один». А далі більшість гравців захищають кольори клубів німецької Бундесліги, причому у своїх клубах вони на перших ролях. Капітан команди Крістіан Фухс, наприклад, став одним з лідерів англійського «Лестера», який у блискучому стилі виграв цьогорічний чемпіонат Англії, а за Александра Драговича з київського «Динамо» уже готові викласти кругленькі суми найсильніші клуби Європи.

Є, що сказати австрійцям і про середню лінію. Перш за все, це, звичайно, Давід Алаба – один з лідерів мюнхенської «Баварії». Йому допомагатимуть Златко Юнузович з бременського «Вердера», а також Мартін Гарнік зі «Штутгарта» та Юліан Баумгартлінгер з «Майнца». У атаці – Марко Арнаутович, який, схоже, знайшов себе у англійському «Сток Сіті» та досвідчений Марк Янко разом з Рубеном Окоті, який приніс важливі перемоги у відборі – над Чорногорією та Росією.

Маючи такий склад, можливо, навіть на піку своєї форми, можна не боятися навіть збірну Португалії – як мінімум відбір піренейці пройшли з меншою впевненістю. Ось тільки у товариських матчах цього року все було не так вдало для австрійців – перемоги над албанцями та мальтійцями змінювались поразками від збірних Туреччини та Нідерландів. Але, як показує практика, на результати контрольних поєдинків та гру команд у них дивляться лише тренери, а ось які висновки вони з них зробили – покаже час та безпосередньо саме Євро.

А ти спробуй проти нас! З австрійцями ми маємо невелику історію протистоянь – всього два товариські матчі у рамках підготовки до Євро-2012. Спочатку ми відкрили матчем проти австрійців футбольну історію «Арени Львів», і відкрили вдало – перемогою 2:1. Однак за декілька днів до домашнього чемпіонату континенту суперники взяли реванш – 2:3. Ні до того, ні після того збірні між собою більше не перетинались.

Завангуємо? Збірна Австрії лише одного разу брала участь на чемпіонаті Європи – вісім років тому таку можливість їй дала роль співорганізатора змагань. Тоді свої поля нічим не допомогли команді – одне очко у трьох матчах групи. А ось зараз навіть без допомоги своїх стадіонів австрійці можуть перевершити те досягнення та відкрити нову віху у своїй футбольній історії. Ба більше – австрійці одні з перших у черзі команд, які можуть вистрілити цього літа. Тому прогноз – вихід з групи та боротьба за чвертьфінал змагань.

УГОРЩИНА

Угорська збірна упродовж двох останніх відборів до великих турнірів неодмінно займала у групах треті місця, які не давали права навіть на плей-офф. Новий формат чемпіонату Європи дозволив угорській збірній вперше за чотири роки кваліфікуватись на першість континенту. Варто зазначити, що для команди Пала Дардаї, а потім Бернда Шторка, велику роль відіграла не лише сама побудова відбору, а й не зовсім сильна група. І навіть у такій групі угорцям вистачило чотирьох перемог над скромними збірними Фінляндії та Фарерських островів, щоб забезпечити вихід до плей-офф, при цьому вони єдині з групи, хто не спромігся обіграти аутсайдера – збірну Греції.

Пощастило збірній Угорщини і з суперником у плей-офф: норвежці уже давно не демонструють колишньої гри. Втім у першому виїзному матчі підопічні Шторка відскочили - ветеран-голкіпер Габор Кірай тягнув усе, що летіло в його рамку, а Ласло Кляйнхайслер забив переможний м’яч. А у домашньому матчі гра була вже зовсім іншою – перемога 2:1, і угорці вперше за 44 роки кваліфікуються на чемпіонат Європи.

Велика угорська команда середини 20-го століття – це тепер лише пам’ять. Сучасна збірна Угорщини не виблискує видовищністю, а результати здобуває не надто відкритим стилем футболу – усі перемоги, які здобула команда під час відбору (навіть над скромними Фарерами), були мінімальними, а масований захист команди Пала Дардаї та Бернда Шторка у половині матчів залишив ворота сухими та комфортними. Рідкими вилазками до чужих володінь користуватимуться Адам Шалаї з німецького «Ганновера», бомбардир польської «Легії» Неманья Ніколіч, а також найкращі у нинішньому складі бомбардири збірної – ще один ветеран Золтан Гера, Балаш Джуджак та Томаш Прішкін. Хоча, повторимось, феєрії від угорців навряд чи треба чекати.

А ти спробуй проти нас! Назва збірної Угорщини назавжди впишеться у історії нашої головної команди – саме проти південно-західних сусідів «синьо-жовті» тоді на чолі з Віктором Прокопенком зіграли свій перший офіційний матч. На жаль, без належної підготовки нашвидкуруч зібрана команда України програла 1:3. Приємно лише, що тоді ж за збірну грав не останній для волинських любителів футболу гравець – Олег Лужний.

Проти угорської збірної наша команда провела і свій третій у історії матч: тепер уже на виїзді, але знову невдало – 1:2. Після того наші хлопці з сусідськими не перетинались. На жаль для нас, адже упродовж наступних років угорці навряд чи завадили б нам виправити статистику очних протистоянь.

Завангуємо? Отримавши досить прохідних суперників у кваліфікаційній групі та плей-офф до Євро, угорська збірна і у фінальній частині змагань може похвалитись вдалим жеребом – замість Австрії та Ісландії могли бути й набагато гірші варіанти. Втім, навіть попри цей факт, шанси на хороший виступ у Франції у команди Бернда Шторка не надто високі. За складом та змістом гри Угорщина – чи не найслабша на цьому Євро, та й під час підготовчого періоду нічим серйозним команда похвалитись не може, тому успіхом будуть просто набрані очки чи забиті голи. Прогноз – виліт на груповій стадії.

ІСЛАНДІЯ

Якщо ми кажемо про те, що на цьому Євро буде чимало команд з таким «нордичним», фізичним стилем гри – то, в першу чергу, варто згадати про команду Ісландії, яка здивувала футбольний світ своїми виступами у кваліфікації. Хоча підйом команди почався ще раніше – підопічні Ларса Лагербека мали шанси пробитись ще на бразильський Мундіаль, однак виявились слабшими за хорватських суперників у раунді плей-офф. А вже упродовж цього відбору острів’яни змусили говорити про себе усіх. У непростій групі з голландцями, чехами та турками вони здобули шість перемог у перших семи матчах, двічі обігравши чинних бронзових призерів чемпіонату світу – Нідерланди! Відрив від суперників був таким, що у останніх трьох матчах ісландці дозволили собі розслабитись – домашні нічиї з аутсайдерами групи – казахами та латвійцями, а також поразка в Туреччині. Це коштувало команді першого місця у групі, однак пряма путівка на Євро нікуди не поділась.

Прихід екс-тренера шведської збірної співпав з появою дійсно сильного покоління ісландських футболістів. Якщо захист команди – це добре організовані та фізично потужні гравці з північних чемпіонатів, то атакуючі гравці грають у найсильніших чемпіонатах: Гілфі Сігурдссон провів шикарну другу частину чемпіонату Англії за «Суонсі», Еміль Хальфредссон захищає кольори італійського «Удінезе», а Колбейн Сігторссон у французькому «Нанті». Не можна не відзначити також і капітана ісландської збірної Аарона Гуннарсона з валлійського «Кардіффа», Біркіра Б’ярнасона з швейцарського «Базеля», а також ветерана команди Ейдура Гудйонсена, який у своїй кар’єрі навіть вигравав Лігу Чемпіонів у складі «Барселони».

Разом з постійною концентрацією та готовністю ловити суперників на помилках захисту ісландці часто пропонують опонентам пресинг та жорстку боротьбу на всіх клаптиках поля, а також свою фізичну потужність, як дає про себе знати при стандартах. Будьте певні – проти такої команди не буде легко навіть фаворитам групи – португальцям, а самі острів’яни можуть стати однією з сенсацій Євро-2016.

А ти спробуй проти нас! Ця збірна добре знайома нинішньому тренеру національної команди України – Андрієві Шевченку, який двічі протистояв Ісландії у відборі до Євро-2000. Сама ж ісландська збірна тоді класно розпочала кваліфікацію, не програючи у шести матчах, у тому числі й у Києві проти наших острів’яни виглядали переконливо – 1:1. Однак потім цей ісландський запал десь зник – три поразки у чотирьох матчах і четверте місце у сильній групі. Перемогли «міцного горішка» тодішнього відбору завдяки єдиному голу Реброва і українці. Щоправда, потім це вже було марно – до Бельгії та Нідерландів команда Йожефа Сабо не поїхала…

Завангуємо? Від збірних типу Ісландії ніколи не знаєш, чого чекати, однак захмарний рівень мотивації та розуміння того, що можна навіть покращити досягнення, з яким ці футболісти увійдуть в історію ісландського спорту, робить їх незручними суперниками навіть для португальців. Тим паче, що підопічні Лагербека знають, як закривати яскраві індивідуальності – на прикладі нідерландської збірної. Прогноз – боротьба за вихід з групи. Судячи з усього, вдала – все може вирішитись у співставленні результатів третіх у своїх групах команд-учасниць Євро.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.