Закон «Про державну службу»: як з ним жити

Закон «Про державну службу»: як з ним жити
Закон "Про державну службу" вступив в дію 1-го травня цього року. Аби він запрацював на повну силу, на доопрацюванні ще знаходиться 25 законодавчих ініціатив, які забезпечать його функціонування.

Про це стало відомо під час прес-конференції Голови Національного агентства України з питань державної служби Костянтина Ващенка щодо впровадження Закону України "Про державну службу".

За словами високопосадовців, завдяки цьому Закону почнеться якісне реформування державних управлінь та створення професійної, політично незаангажованої державної служби.

Раніше робота держслужбовців регламентувалася Законом "Про державну службу" редакції 1993 року. Після прийняття нового Закону державні структури очікує скорочення кадрів та чітке розмежування між державними службовцями та допоміжними працівниками. До прикладу, до держслужбовців не належатимуть кадровики, ІТ-спеціалісти, тобто ті люди, які забезпечують роботу самого управління.

Крім того, статусу держслужбовця позбавлять міністрів. Адже це, на думку Костянтина Ващенка, більше політична посада, ніж держслужба.

Також Костянтин Ващенко повідомив, що віднині на державну службу братимуть лише на конкурсній основі.

"З вулиці прийти і посісти високу посаду тепер буде складно", - каже Ващенко.

Що ж до зарплат, то їх обіцяють підвищити.

"В Законі встановлено нову модель оплати праці. Збільшиться розмір посадового окладу. Реальне збільшення заробітної плати буде відбуватися з 1-го січня наступного року і буде тривати 2 роки. Реальний розмір посадового окладу становитиме дві мінімальні зарплати", - розповів Ващенко.

Крім того, до заробітної плати додасться ранг, вислуга та, можливо, навіть премія.

Багато питань до прописаних у Законі норм політичної приналежності держслужбовців.

"Моя особиста думка - повністю заборонити державним службовцям мати партійний квиток. Можливо, це і різко було, але ми бачимо багато прикладів, коли як тільки вибори, то працівники ходять і агітують, або деякі держслужбовці вже 5 квитків поміняли, аби продемонструвати лояльність до політичних партій. Це все не має нічого спільного із професійною державною службою", - вважає Костянтин Ващенко.

Але оскільки розробкою Закону займалися не тільки спеціалісти, а й народні депутати, то ця норма була пом'якшена - партійність була дозволена.

Оскільки по Україні 53% всіх посадовців є депутатами місцевих рад, тому, аби не оголошувати довибори, державним чиновникам дозволили займати крісло депутатів, але тільки до наступних виборів.

"Далі, коли знову будуть вибори, вони повинні вибрати, що для них важливіше - бути депутатом місцевої ради чи бути державним службовцем", - підсумовує Ващенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чесно до цього закону я отримував заробітну плату 2000 після прийняття його 1600 просто офігенно я дуже радий і щасливий такому підвищенню так далі тримайте і почнеться якісне реформування державних управлінь та створення професійної, політично незаангажованої державної служби з відповідною оплатою...
Відповісти
Маєш можливість бери на лапу, іншого небуде
Відповісти
Для мене це не розглядається єдиний вихід попрощатись і звільнитись поклавши всі дипломи під ніжку дивана і іти в торгівлю чи т.п бо за такі гроші утримувати сім'ю не можу, дякую нашим депутатам))) мабуть вони цього і добиваються, незнаю немає сил більше чекати їхніх підвищень на 200 грн(
Відповісти
А я до нового закону про державну службу і підняття зарплати отримував 3000 тис а з новим законом в якому суттєво підняли зарплату почав отримувати 1800 тис.))) Від імені всіх державних службовців дякую нашим реформаторам)))і борцям з корупцією
Відповісти
Я також до прийняття цього закону отримувала 2200-2300, а зараз 1800.Дай Боже щоб депутати отримували наші зарплати і тоді приймали рішення а не жирували.
Відповісти
От і думай чи це ми чогось не розуміємо чи наші законодавці реально тупі і не кваліфіковані
Відповісти