Мешканці Жовтневого протестували проти перейменування. ФОТО

Мешканці Жовтневого протестували проти перейменування. ФОТО
7-го липня жителі Володимир-Волинського району влаштували акцію протесту проти зміни назви населеного пункту. Рух транспорту протестувальники зупинили приблизно на 5 хвилин.

Після фіксації акції журналістами на камеру протестувальники розійшлись, - повідомляє БУГ.

Група місцевих жителів-активістів призупинили рух на трасі Володимир-Волинський – Любомль, безперервно рухаючись по пішохідному переходу в селі Верба. Таким чином вони хотіли привернути увагу високопосадовців до того, що громада виступає проти перейменування села Жовтневе на Сусваль.

Спочатку це виглядало, як відстоювання інтересів сім’ї загиблого героя, на честь якого влада й хоче перейменувати Жовтневе. Та упродовж акції з’ясувалось, що більшість людей прийшли для захисту власних інтересів. Страх оплачувати заміну документів з власної кишені – основний аргумент проти перейменування для більшості жителів цього села.



Люди нарікають на те, що неодноразово звертались і до сільської, і до районної рад, навіть у Київ писали. Та всі папери повернули назад, і рішення Верховної Ради від 19-го травня про перейменування даного населеного пункту в рамках декомунізації є й надалі чинним. Окрім того, в усіх ЗМІ, соціальних мережах, офіційних документах вже вказується нова назва – Сусваль. Це категорично не подобається місцевим жителям.

Протест анонсували розпочати об 11-й годині на пішохідному переході біля зупинки села Верба. В зазначену годину на місце приїхав голова районної ради Роман Гук. Поспілкувавшись із жителями села щодо проблеми, високопосадовець, попрощавшись, сів у авто і поїхав. Люди ж продовжили очікувати на підтримку їхньої акції зі сторони своїх односельчан.



На запитання, чому всі так проти перейменування, спочатку відповідали, що родина загиблого в АТО воїна Петра Сусваля (на честь якого, власне, назвали село), виступає проти цього.

“Та й не звучить воно якось взагалі…” – звучало зі сторони. Ця теза теж знайшла своїх прихильників. І далі розмова пішла про милозвучність нової назви. На запитання, чи пропонували натомість якусь альтернативну назву, нічого конкретного не почули. “Хай би та собі і лишалась…”, – махають рукою.

Запитуємо те ж саме і в інших людей, які беруть участь в протесті, але тримаються в стороні: чим нова назва не догодила? У відповідь слухаємо про недовіру до влади, можливі проблеми при виїзді за кордон, сплату за зміну документації. Пояснення, що це відбуватиметься безкоштовно, зустрічають усміхом: в нашій країні владі вірити не можна. Аргументують тим, що сьогодні безкоштовно, а завтра держава і чиновники й останнє заберуть.



В цей же час уже ніхто й не згадує ні про почуття сім’ї Сусваль, ні про милозвучність назви, не обговорюють інших варіантів. Говорять про труднощі з документацією, які може викликати така зміна. Для прикладу, пані, яка працює за кордоном, переймається тим, що їй доведеться змінювати закордонний паспорт за власні кошти. Або ж при продажі будинку будуть проблеми. Загалом люди бояться незручностей. І назва “Сусваль” тут ні до чого.



За п’ять хвилин страйку всі розійшлись. Колона з кількох десятків машин, яка зібралась за цей час, роз’їхалась. Люди пообіцяли зібратись ще в неділю, 10-го липня. Щоправда, думка про те, що це вихідний день, і навряд хтось з можновладців прийде на ту акцію, трохи пригасила їхній ентузіазм.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заткнiть писки, сепаратисти !
Відповісти
На фото й 10 людей немає.

Що за марення?

"Страх оплачувати заміну документів з власної кишені..."
"про недовіру до влади, можливі проблеми при виїзді за кордон, сплату за зміну документації. Пояснення, що це відбуватиметься безкоштовно, зустрічають усміхом"
Відповісти
То всі комуняки що залишились
Відповісти
Як ЦВК Кононовича реєструє кандидатом в нардепи то кпу не заборонена, а як називали село в честь когось навіть не запитавши дозволу в рідних і люди проти - все, катастрофа!
Відповісти
Хай приймуть закон про БЕЗКОШТОВНУ заміну документів громадянам, щщо "попали під декомунізацію"... Ну і ця ШУШВАЛЬ - то ще той цирк... От хто таку назву захоче? Кращще назвати реально на честь загиблого в АТО Героя!
Відповісти