Волиняни відстоюють школу для 5 учнів

Волиняни відстоюють школу для 5 учнів
На Волині батьки малокомплектної школи, яку закрили у зв’язку з реформою в сфері освіти, просять забезпечити доїзд їхніх дітей до нової школи.

Відповідне звернення вони надіслали до редакції інтернет-видання ВолиньPost.

«Доброго дня! Звертаються до вас батьки учнів ЗОШ І ступеня с. Пильгани. Просимо вас допомогти у позитивному вирішенні питання недопущення закриття школи. Тому що ми не згідні із рішенням сесії районної ради від 15.06.2016 р. про ліквідацію ЗОШ І ст. с. Пильгани, адже наші діти змушені ходити в школу у сусіднє село, яке розташоване від наших домівок на відстані до 4 км.

У ЗОШ І-ІІ ст. с. Скригове вони будуть також навчатися на індивідуальній формі навчання, оскільки там з нашими дітьми не буде жодного повноцінного класу (тобто 5 учнів у класі). Діти із малозабезпечених сімей не будуть харчуватись безплатно. Згідно з Положенням про індивідуальну форму навчання, учні повинні навчатися за місцем проживання, тобто в селі Пильгани. Транспортного сполучення між селами немає, немає його і з районним центром, дорога в жахливому стані, капітальний ремонт не проводився, окрім ямкового, але це було дуже давно. Минулого навчального року наша школа знаходилася на індивідуальній формі навчання і на нашому утриманні (електроенергія, паливо, прибирання, ремонт)», - пишуть у зверненні батьки.

Як пояснила мама одного зі школярів, раніше у цій школі навчалось всього 5 учнів, а з початком цього навчального року їх перевели в школу до сусіднього села, а питання доїзду школярів до навчального закладу при цьому не вирішили.

«Ми вже звертались до управління освіти і ходили на сесії, ми просили, що нам дали якийсь автобус. Зараз діти поки добриються самостійно - хто на велосипедах, а кого батьки ще можуть завезти. Навчання починається о 9.00 годині, але з дому потрібно виходити раніше, о 8.00. Поки що ми терпимо, бо ще нормальна погода, а коли стане холодніше і підуть дощі, то дітям буде дуже важко», - пояснила жінка.

Натомість начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Горохівської РДА Віктор Білик пояснив, що в районі вже давно існує практика, коли діти переходять з однієї школи в іншу. Мовляв, школа у с. Пильгани лише початкова, а відтак усі діти після 4 класу переходили до школи у с. Скригове. При цьому освітній заклад утримували самі батьки. І вже цього року було прийняте рішення про закриття цієї школи. Однак навіть раніше діти з с. Пильгани добирались до школи у сусідньому селі самостійно.

«Законодавством визначено, що доїзд дітей до школи забезпечується у тому випадку, коли відстань до школи більше 3 кілометрів. Однак відстань від центру села Пильгани до села Скригове дещо менша», - пояснив Віктор Білик.

І додав, що навіть попри це, питання з доїздом школярів таки буде вирішено найближчим часом.

«Коли постало питання про закриття малокомплектних шкіл, то на рівні області почали вирішувати, як забезпечити безпечний доїзд учнів до навчальних закладів. Невдовзі запустять автобус до Бужанської школи, і дорогою він забиратиме дітей з села Пильгани. Тож уже з листопада діти їздитимуть до школи на автобусі», - запевнив начальник управління освіти Горохівської РДА Віктор Білик.

Нагадаємо, що на Волині реорганізовано 51 навчальний заклад: створено 4 опорних школи, закрито 25 шкіл І ступеня та дві школи І-ІІ ступеня, де навчалося менше 25 дітей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я дитину за 12км вожу і всі сусіди мої нас чоловік з 30 буде і ніхто не просить автобуса,нехай скажуть скільки вони за рік податків в бюджет заплатили щоб щось вимагати,якщо заплатили 200 грн. Той субсидій і допомог не більше ніж на 200 грн. Іншого виходу не бачу
Відповісти
Я підтримую стопроцентно Колю.Хай скаже ця мама ,дійсно,скільки вона заплатила податків для того,щоб її дитину вчили безкоштовноПевно нуль. А скільки вона має городу, корів,свиней курей та індиків.Все продає, а податки платить.Ні.А, що в селів ще є малазабезпеченя.Як це може бути.Мають госпродарку, город,працюють,одержують пенсії і іони малозабезпечені.Хто їм дає такий статус.Вони рахують цці сільради їх господарку і прибутки.Ні.Займіться цими малозабезпеченими там всі фальшиві.А субсидії кому надають.Вони працюють у Польщі, а туту в селі мають все і зе бідним субсидії дають.Це повна дурня якась.Хочете,щоб вчили 5 дітей,всі певно машини маєте возіть в Горохів, або в приватну школу. Ви селюки вже з глузду певно зійшли,забудьте совдеп .Ми не хочемо пдатники податків вас утримувати.Ви на базарі за 10 яєць дерете 30 грн не кажу про мяса і т.д. ото і вчіть.Правильно роблять їдьте жити в Луцьк.Гроші маєте
Відповісти
то не мама то вчителька пише всюди бо получала зарплату як в нормальній школі, а навіть всіх уроків не проводила. Тепер ввірвалося, то підбурює батьків! Там же 2 кілометри ходити!
Відповісти
Останні новини
Волиняни відстоюють школу для 5 учнів
14 вересень, 2016, 18:53