У пасічника під Луцьком загинули бджоли, чоловік підозрює місцевого фермера

У пасічника під Луцьком загинули бджоли, чоловік підозрює місцевого фермера
12 бджолосімей загинуло в мешканця села Романів Луцького району Івана Войчука.

Пасічник переконує, що комахи загинули через обробіток ріпака місцевим сільгосппідприємством. Натомість керівництво товариства запевняє, що використовували нетоксичний препарат і до загибелі бджіл це призвести не могло, – йдеться в сюжеті ВРД НСТКУ.

Чоловік займається бджільництвом понад 10 років, а такий прикрий випадок, коли загинуло 12 сімей бджіл, стався вперше. Що саме спричинило загибель, наразі достеменно невідомо. Чоловік припускає, що бджоли могли загинути після того, як місцеве сільгосппідприємство чимось обробило ріпак, адже поле розташоване неподалік.

«Не попереджують, коли кроплять ріпак. Неважливо, яким препаратом кроплять, накриває льотну бджолу, і більшість бджіл з польоту не вертається», – нарікає Іван Войчук.

За законом, пасічника мали би попередити за три дні перед початком обробітку поля. У свою чергу, пасічники мали би зареєструватися і сільській раді і повідомити, де знаходяться їхні пасіки.

Іван Войчук стверджує, що попередження не отримував, а от агроном Володимир Середа від розмови з журналістами відмовився. Керівник підприємства Віталій Заремба переконує, що поля обробляли нетоксичним сертифікованим препаратом.

Встановити причину загибелі бджіл може спеціальна експертиза, проте оскільки з того часу пройшло понад два тижні, в цьому випадку це неможливо. Аби з’ясувати причину загибелі своїх бджіл Войчук звернувся в Головне управління Держпродспоживслужби у Луцькому районі. Він готовий робити всі потрібні експертизи.

До слова, за інформацією спеціаліста державної лабораторії ветеринарної медицини Катерини Коровіцької, цього року волиняни двічі зверталися з проханням виявити причини загибелі бджіл. Це пасічники Іваничівського та Горохівського районів. В одному зі зразків підмору були знайдені залишки пестицидів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зарембік не фермер, а керівник ТзОВ "Романів"
Відповісти
В нас на ЛПЗ після ночі "сморіду" теж мертві бджоли валяються. Може то від цього сморіду комахи гинуть?
Відповісти
Останні новини
У пасічника під Луцьком загинули бджоли, чоловік підозрює місцевого фермера
16 червень, 2017, 10:52