Верлібри волинської письменниці видали азербайджанською мовою

Верлібри волинської письменниці видали азербайджанською мовою
Поезії волинянки Олени Пашук переклали на азербайджанську мову.

В Українському фонді культури відбулася презентація збірки сучасної азербайджанської поезії в перекладі українською мовою «Листи, відправлені вітром» та збірки сучасного українського верлібру в перекладі азербайджанською мовою «Чоловік, жінка і парасоля» (серед авторів – і волинянка Олена Пашук), - пише Волинська правда.

До збірки «Листи, відправлені вітром», виданої львівською агенцією «Піраміда», увійшли вірші сорока азербайджанських поетів. Це переважно шістдесятники Алі Керим, Джабир Новруз, Халіл Рза, Мамед Араз, Фікрет Годжа, Алекпер Салахзаде, Іса Ісмаїлзаде, Тофиг Байрам, Муса Ягуб, Гусейн Ариф, Раміз Ровшан та інші автори.



Провідною темою їхньої поетичної уваги є осмислення любові, страждань і пошуків людиною себе та свого місця під сонцем.
Упорядковуючи збірку українського верлібру «Чоловік, жінка і парасоля» («AzərbaycanTərcüməMərkəzi»), яка побачилоа світ у видавництві перекладного центру «Азербайджан Тарджума Меркезі», Володимир Даниленко намагався показати сучасну українську поезію як літературу харизматичної країни з яскраво вираженими європейськими традиціями.

Тому в книжці домінують твори молодих авторів: Дмитра Лазуткіна, Анни Малігон, Богдана-Олега Горобчука, Любові Якимчук, Олесі Мамчич, Марка Лівіна, Олега Коцарева, Євгенії Люби, Олени Пашук, Зази Пауалішвілі, що в поєднанні з поезією представника Нью-Йоркської Поетичної Групи Юрія Тарнавського, верлібрами дисидентів Василя Стуса, Надії Кир’ян, Василя Рубана і таких герметиків, як Олег Лишега і Юрко Гудзь, надає збірці естетичної свіжості, адекватної революційним змінам в Україні.

Пашук Кицан) Олена Вікторівна народилася 17 липня 1982 року в Луцьку. Поетеса, прозаїк, літературознавець. Член НСПУ. Кандидат філологічних наук. Викладає у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Лауреат літературної премії НСПУ «Благовіст», літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» та інших.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Верлібри волинської письменниці видали азербайджанською мовою
04 липень, 2017, 16:16