Економити по-новому: сказали, хто має повернути субсидії

Економити по-новому: сказали, хто має повернути субсидії
Сім'ї змушені будуть повернути обсяг використаної субсидії, якщо виявиться, що родина незаконно користувалася соціальною допомогою.

Про це інформує сайт Сьогодні.

В Україні за останні кілька років кількість одержувачів субсидії зросла у понад десять разів. У 2015 році програму субсидій розширили і спростили, а в 2017-му Кабмін прийняв рішення "реформувати" субсидії. Тепер на продовження знижки не можуть претендувати боржники, а за неправдиву інформацію в декларації і порушення правил змусять повернути використану субсидію в бюджет.

У субсидії відмовили майже кожній другій родині

З початку року субсидії отримали понад два мільйони українських сімей. Це всього лише 50,9% від тих, хто звернувся за оформленням знижки. Торік, відзначається в даних Держстату, за цей же період (з січня по травень) субсидії оформили на 11% сімей більше.
Число відмов зростає з минулого року. Як пояснив міністр соцполітики Андрій Рева, подібна тенденція цілком очікувана. Кількість тих, хто звернувся за допомогу, зросла в кілька разів, пропорційно збільшилася й кількість тих, кому відмовили. Навіть з урахуванням відмов, держава допомагає оплачувати комуналку 45% всіх сімей. Тільки в 2017-му на субсидії з бюджету витратять більше 61 мільярда гривень. Ця цифра порівнянна з усім бюджетом на медицину в цьому році.
Один із способів скоротити витрати на субсидії – посилити вимоги до їх одержувачів. Саме так і вчинив уряд. Для "підвищення ефективності програми соціальної підтримки" Кабмін в кінці квітня прийняв постанову №300. Згідно з новим документом, в травні в знижці відмовили тим, у кого є борги за комуналку як мінімум за два місяці.
"Якщо є борг за комунальні послуги, але при цьому в минулому сезоні ви не користувалися субсидією, її можна оформити. Якщо у вас була субсидія і є борг як мінімум за два роки, щоб продовжити субсидію на наступний сезон, потрібно погасити заборгованість", – розповіли сайту "Сегодня" на гарячій лінії Кабміну.
Ще одне важливе нововведення – незаконно використану знижку доведеться в повному обсязі повернути державі. Наприклад, якщо сім'я приховала додатковий дохід, після "викриття" доведеться не тільки платити за комуналку по повній, але і повернути субсидію.
Як кажуть в уряді, найбільше відмов через покупки на суму від 50 тисяч гривень. Згідно з правилами, якщо в цьому сезоні купили щось дороге, в наступному – доведеться справлятися зі своїми рахунками без субсидії. При цьому правило стосується не тільки покупок, але і оплати послуг і медичних операцій, наприклад, корекції зору (виняток лише для операцій, необхідних для "забезпечення життєдіяльності").
"Якщо у вас поганий зір і вам потрібна була ця операція, зверніться до комісії в орган соціального захисту за місцем проживання, надайте необхідні документи. За рішенням комісії субсидію у вас можуть не забирати", – порадили на гарячій лінії Кабміну.
Нагадаємо, ще торік президент Петро Порошенко підписав указ про відкриття банківської таємниці "для перевірки даних, які громадяни надали при оформленні соціальних виплат". Тобто за запитом з Мінфіну банк повинен показати рахунки конкретної сім'ї. Якщо виявиться, що щомісячний дохід вище зазначеного, або була зроблена покупка на суму від 50 тисяч гривень, таку сім'ю можуть залишити без державної допомоги.
Ще одне поширене порушення – українці оформляють знижки на житло, яке здають в оренду. Згідно із законом, оформити знижку можна тільки на ту квартиру, в якій живеш. А дохід від оренди необхідно вказувати в декларації і платити з нього прибутковий податок. На даний момент на сайтах з оголошеннями можна знайти десятки пропозицій про здачу квартир вже з оформленою субсидією. Якщо про порушення дізнаються в органах соцзахисту, розмір використаної знижки доведеться повернути в бюджет.
51515
За що можуть відмовити в субсидії: повний перелік "порушень"
Велика покупка
Як дізнаються: в Мінфіні відділ верифікації звіряє інформацію з різних реєстрів, мають доступ до банківських рахунків
Найлегше виявити покупку ділянки землі або машини, ця інформація відображається в державних реєстрах. Але якщо, наприклад, придбати дорогий телефон за готівку, така покупка може залишитися непоміченою.
У постанові Кабміну уточнюють, що до покупок відноситься: придбання земельної ділянки, квартири або будинку, машини, будівельних матеріалів, витрати на ремонт житла або транспорту.
Приховали додатковий дохід, наприклад, від здачі квартири в оренду
Як дізнаються: Мінсоцполітики пропонує розширити повноваження соціальних інспекторів. Якщо за підсумками дослідження матеріального становища сім'ї виявиться, що в квартирі живе інша сім'я.
Як говориться в урядовій постанові, йдеться про всі незадекларовані доходи. Щоправда, в Мінфіні сайту "Сегодня" сказали, що ловити "за руки" бабусь, які продають власноруч вирощені овочі, не будуть.
Є заборгованість за комуналку як мінімум за два місяці
Як дізнаються: інформація про заборгованість відображається на індивідуальних рахунках домогосподарств
В цьому році субсидії не продовжили українцям, які накопичили борги по комуналці. Якщо є борг, субсидію оформити можна тільки в тому випадку, якщо раніше її не отримували.
Доходу сім'ї досить, щоб самому платити за комуналку
Як дізнаються: інформацію про доходи органи соцзахисту отримують з податкової служби, Пенсійного фонду та інших відомств
Субсидії на неопалювальний сезон розраховують з урахуванням доходу, отриманого з квітня 2016 року по березень 2017-го. Якщо в цьому році, наприклад через зростання мінімалки, значно зріс дохід, в субсидії можуть відмовити. Для кожної сім'ї розмір субсидії рахують індивідуально.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.