На Волині наполягають на створенні 5 госпітальних округів

На Волині наполягають на створенні 5 госпітальних округів
Депутати Волинської облради не погоджуються з позицією уряду створити в регіоні 3 госпітальних округи і наполягають на 5.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, - повідомили у прес-службі Волиньради.

Члени комісії розглянули звернення Української асоціації районних та обласних рад, яка просить облраду погодити проект розпорядження Кабміну «Про затвердження переліку госпітальних округів у Волинській області».

Документом передбачено утворити на Волині три госпітальні округи з центрами в Луцьку, Ковелі та Нововолинську.

До Луцького госпітального округу пропонується долучити всі заклади охорони здоров'я, які надають вторинну медичну допомогу на території Луцька, Горохівського, Ківерцівського, Луцького, Маневицького та Рожищенського районів. В Ковельський госпітальний округ пропонується об'єднати заклади Ковеля, Камінь-Каширського, Ковельського, Любомльського, Любешівського, Ратнівського, Старовижівського, Турійського та Шацького районів. Госпітальний округ з центром в Нововолинську об'єднуватиме заклади Нововолинська, Володимира-Волинського, Володимир-Волинського, Іваничівського та Локачинського районів.

Нагадаємо, що обласна рада неодноразово розглядала питання про госпітальні округи на своїх засіданнях. Депутати визначилися, що на Волині повинно бути 8 госпітальних округів з центрами в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Любомлі, Камені-Каширському, Маневичах та в Ратному.

Після того, коли офіційний Київ не погодився на ці пропозиції, було рекомендовано створити на Волині 5 госпітальних округів з центрами в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Любомлі та Камені-Каширському.

В той же час, у пояснювальній записці МОЗ йдеться про те, що проект розпорядження щодо госпітальних округів на Волині не містить ознак дискримінації та співпадає з позицією Волинської ОДА.

Більшість членів профільної комісї розкритикували такий стан речей. «Чому уряд прислухається до позиції ОДА? Інтереси волинян в області представляє обласна рада, а депутати чітко висловилися, що має бути не менше 5 госпітальних округів», - дивується заступник голови комісії Сергій Сівак.

«Нема сенсу міняти позиції обласної ради», - заявив голова комісії Олександр Зінчук. Він також висловив думку про те, що медичну реформу потрібно було б починати не з формування госпітальних округів, а з введення на урядовому рівні плати за медичну послугу.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик вважає, що логічно було б приступити до процесу формування округів після завершення адмінреформи в Україні.

Єдиний з членів комісії, хто опонував колегам - Михайло Бегаль.

«Якщо матимемо 5 госпітальних округів, то в області побільшає коштів? Ні!» - апелював депутат. На його думку, на Волині доцільно створити тільки два госпітальні округи з центрами в Луцька та Ковелі. Разом з тим, він погодився з позицією Олександра Зінчука про те, що реформи потрібно було би починати з офіційного введення плати за медичні послуги.

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк закликав депутатів пристати до позиції ОДА, яка наразі припускає, що крім трьох зазначених МОЗ госпітальних округів має право на існування й Камінь-Каширський. Він також наголосив на тому лікарня інтенсивного типу лікування може бути й в населеному пункті, який не стане госпітальним центром. Наявність такої лікарні, зі слів посадовця, - гарантія якісної медичної допомоги населенню. В той жей час, не кожен волинський райцентр зможе дозволити собі утримувати таку лікарню, мати відповідне обладнання та кваліфікований штат.

Бачення постійної комісії залишається незмінним - на Волині має функціонувати 5 госпітальних округів.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині наполягають на створенні 5 госпітальних округів
31 серпень, 2017, 08:00