На Волині відзначили 74-ту річницю героїчного бою УПА

На Волині відзначили 74-ту річницю героїчного бою УПА
На Волині відзначили 74-ту річницю героїчного бою УПА поблизу Нового Загорова.

Про це інформує прес-служба Волинської обласної організації
Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

10 вересня 2017 року поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волині відбулись урочистості з нагоди 74-ї річниці героїчного бою УПА чоти особливого призначення Андрія Марценюка («Берези») проти німецьких окупантів. Уже традиційно в заходах під стінами Новозагорівського монастиря взяли участь активісти ВО «Свобода», представники «Легіону Свободи», Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, патріотичної громадськості, місцевої влади, інтелігенції, мистецьких кіл.

По завершенні богослужіння у Новозагорівському храмі Різдва Пресвятої Богородиці священик УПЦ Київського патріархату отець Володимир відслужив поминальну панахиду по загиблих героях. Присутні вшанували пам'ять загиблих борців за волю та незалежність України хвилиною мовчання, поклали квіти до підніжжя пам'ятного знаку полеглим воякам УПА.

Виступаючи на віче біля пам'ятного знаку полеглим повстанцям, перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик наголосив, що про цей героїчний бій, у якому на кожного вбитого повстанця припадає понад 20 загиблих і понад 30 поранених гітлерівців, має знати не лише Україна, а й увесь світ.

«Хотів би бачити на подібних заходах більше представників шкільної та учнівської молоді. Проте на місцях даються вказівки не відправляти в урочище Вовчак, де зродилась УПА, шкільні автобуси, бо там, мовляв, говоритимуть про політику, критикуватимуть владу, навіщо школярам це чути? Влада й далі не зацікавлена, щоб молодше покоління знало правду про своїх національних героїв і вчилося давати правдиву оцінку владі.

Прийняте з ініціативи фракції ВО «Свобода» рішення обласної ради щодо Року УПА на Волині належним чином не виконується. Таке враження, що ця влада теж боїться упівців. Так було при режимі Кучми, при режимі Януковича, так є і при цій владі. Бо ми виконали лише першу вимогу Революції гідності – усунули від влади Януковича. Другу вимогу – подолати наслідки його правління, ті, хто тепер при владі на столичних пагорбах, не захотіли виконувати. В результаті не змінено системи влади, не зліквідовано олігархічної моделі економіки, маємо тотальне збідніння українців, у владі процвітає корупція та брехня… Тому наша національна революція продовжується, наша боротьба триває. І вона неодмінно завершиться найбільшою українською перемогою!», – наголосив у своєму виступі Олександр Пирожик.

У пам’ятному віче узяли також участь Почесний голова Волинського крайового братства вояків ОУН-УПА імені полковника Клима Савура Василь Кушнір, учасник російсько-української війни, представник «Легіону Свободи» Віктор Вілентко, голова Горохівської міської організації ВО «Свобода», депутат районної ради Леонід Кравчук, станична Луцької станиці Братства ветеранів ОУН-УПА Марія Ткачук, ветерани УПА Петро Мартинюк та Володимир Живчук, громадські активісти.

Від імені націоналістичної молоді виступив голова обласної організації ВМГО «Сокіл» Максим Новицький.

«З часу, коли на цій землі зродилась українська нація, маємо свою землю, небо і волю завдяки пролитій крові живих героїв минулих часів і сьогодення! Лицарський Чин породив Безсмертний Дух, що витає на цій землі і втілюється з покоління в покоління. Недарма історики сучасності порівнюють оборону Донецького аеропорту з боєм під Новим Загоровом. Завдяки цьому, не дивлячись на «щиру» і безкінечну стурбованість Європи, зовнішню агресію Москви, підлість сусідів, ми вистоїмо та переможемо», – наголосив у своєму виступі Максим Новицький.

Завершились урочистості фестивалем повстанських, стрілецьких, патріотичних пісень у виконанні кращих художніх колективів області та частування повстанським кулішем.

Довідково:

8-11 вересня 1943 року чота особливого призначення УПА Андрія Марценюка (псевдо «Береза») здійснила нечуваний подвиг: 44 молоді українські повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів, маючи у наявності лише один гранатомет та чотири кулемети. За майже три доби повстанці вбили 540 окупантів та 700 поранили. 29 бійців, у тому числі командир повстанської чоти особливого призначення Андрій Марценюк («Береза»), у тому нерівному бою загинули.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині відзначили 74-ту річницю героїчного бою УПА
12 вересень, 2017, 12:45