На Волині ТВК недотримались вимог закону щодо утворення виборчих округів

На Волині ТВК недотримались вимог закону щодо утворення виборчих округів
В Оваднівській сільській та Колківській селищній об’єднаних територіальних громадах кількість виборців у найбільшому окрузі в п’ять разів перевищує кількість виборців у найменшому окрузі. Постанови «Про утворення виборчих округів» ТВК прийняли 20 та 21 вересня 2017 р. відповідно.

Колківська селищна виборча комісія відповідно до постанови № 10 «Про утворення виборчих округів» від 21 вересня 2017 р. утворила 26 одномандатних виборчих округів з кількістю виборців від 120 у найменшому виборчому окрузі до 573 – у найбільшому, - повідомили в Опорі.

Така розбіжність у кількості виборців в округах може розцінюватись як недотримання вимоги частини 2 статті 17 Закону «Про місцеві вибори». Крім того, утворивши виборчі округи 21 вересня 2017 р. виборча комісія ще й порушила строки, передбачені законодавством.


Недотрималась строків утворення виборчих округів і Любешівська селищна виборча комісія, яка аналогічно 21 вересня 2017 р. утворила 34 одномандатні виборчі коруги. Кількість виборців в новоутворених округах становить від 282 – у найменшому до 929 – у найбільшому.
Відповідно до частини 2 статті 17 Закону України «Про місцеві вибори»для проведення виборів депутатів сільської, селищної ради відповідна сільська, селищна територіальна виборча комісія не пізніш як за 38 днів до дня перших місцевих виборів утворює одномандатні виборчі округи.

Схожа ситуація і в Оваднівській громаді, де сільська виборча комісія відповідно до постанови «Про утворення виборчих округів» від 20 вересня 2017 р. утворила 22 одномандатні виборчі округи з кількістю виборців від 57 – у найменшому до 261 – у найбільшому.

Майже в чотири рази кількість виборців відрізняється в найменшому та найбільшому виборчих округах, які утворила Головненська селищна виборча комісія відповідно до постанови «Про утворення виборчих округів» від 19 вересня 2017 р. Зокрема, у найменшому виборчому окрузі кількість виборців становить 75, у найбільшому – 298.
Різницю в 3,5 рази по кількості виборців у найменшому та найбільшому округах зафіксовано у Копачівській, Сереховичівській та Цуманській об’єднаних територіальних громадах. Так, Копачівська ТВК утворила виборчі округи з кількістю виборців у найменшому – 80, у найбільшому – 283. Сереховичівська ТВК сформувала округи з кількістю виборців у найменшому – 104, у найбільшому – 363. Відповідно до постанови Цуманської селищної виборчої комісії у найбільшому виборчому окрузі – 433 виборці, а у найменшому – 122.

Приблизно в 2,5-3 рази кількість виборців в найбіьшому виборчому окрузі перевищує кількість виборців в найменшому виборчому окрузі в Боратинській, Городищенській, Іваничівській, Рівненській та Турійській громадах. Згідно з рішеннями відповідних виборчих комісій, у Боратинській ОТГ найменший округ нараховує 100 виборців, найбільший – 305; у Городищенській громаді найменший округ налічує 88 виборців, найбільший – 277; у Іваничівській ОТГ утворено найбільший виборчий округ з кількістю виборців 440, найменший – 167; у Рівненській громаді кількість виборців в найменшому та найбільшому округах становить 88 та 279 відповідно; а в Туріській громаді – 111 та 294 – в найменшому та найбільшому.

У Велимченській, Дубечненській, Луківській та Смідинській об’єднаних територіальних громадах кількість виборців в найменших одномандатних виборчих округахприблизно вдвічі перевищує кількість виборців у найбільших виборчих округах. Зокрема, у Велимченській громаді кількість виборців в найменшому та найбільшому округах становить 106 та 231 відповідно; у Дубечненській – 119 та 282; у Луківській – 105 та 217; у Смідинській – 89 та 194.

Разом з тим, беззаперечно дотримались вимог закону щодо кількості виборців в одномандатних виборчих округах Жидичинська та Зарічанська сільські виборчі комісії. У Жидичинській громаді найменша кількість виборців в одномандатному виборчому № 21 – 10; найбільша кількість виборців в ОВО № 7 – 167. У Зарічанській ОТГ найменша кількість виборців в ОВО № 7 – 148, найбільша кількість в ОВО № 18 – 237.
Утворила територіальні виборчі округи для проведення виборів депутатів Любомльської міської ради і Любомльська міська виборча комісія. Найменша кількість виборців в окрузі, відповідно до рішення ТВК, становить 366, найбільша – 660.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині ТВК недотримались вимог закону щодо утворення виборчих округів
24 вересень, 2017, 00:38