Додати запис

Небезпечна рослина Борщівник квітне в центрі Луцька

Розпочався сезон цвітіння небезпечного та отруйного бур’яну – борщівника Сосновського, який здатний спричинити важкі опіки. У всіх країнах ЄС борщівник офіційно віднесено до карантинної групи рослин. В Україні ж, попри очевидну небезпеку, цього досі не зроблено. Але найбільша небезпека, мабуть, полягає в тому, що чимало людей навіть не підозрюють про шкідливість цього бур’яну.

Опис й назва
Борщівник Сосновського — чужа для України рослина, походить із Кавказу, де місцеві жителі використовували для овочевих супів та борщів молоде листя до появи квітконоса, звідки його назва. Фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні, зникають в молодому листі при термічній обробці.
Зростає до 3—5 метрів висоти, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Сухі стебла переносять зимові хуртовини та стоять на полі й на другий рік — лише пожежі в полі та буревії нищать сухі стебла.

За часів СРСР комуністична влада запровадила вирощування борщівника Сосновського як ще однієї силосної культури, ігноруючи наукові перестороги. Силос із борщівника виявився звичайним, але корови, поїдаючи його, давали молоко з гірким присмаком, яке було непридатним як для людей, так і для тварин. Тому запроваджену культуру покинули напризволяще. Це згодом стало тихою катастрофою в місцях вирощування через визрівання значної кількості насіння борщівника і значного його розповсюдження.

За словами медиків, найчастіше від борщівника потерпають діти. Буває, що вони використовують стебло цієї рослини, яке всередині порожнє, як трубочки. Діти дмухають у них, внаслідок чого навколо рота утворюються чималі пухирці. Такі симптоми супроводжуються важким перебігом, бо йдеться про обличчя. Може викликати високу температуру, загальний стан середньої важкості.

Часто жертвами борщівника стають і косарі. А ще – відпочивальники, які через незнання теж потерпають від нього.

Що потрібно знати про Борщівник:
- Важливо є не допускання цвітіння нових рослин,
- Особливо обережними потрібно бути людям, схильним до алергії. У них може розвинутися набряк Квінке, що може загрожувати життю. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

Важливо знати ЗАБОРОНЕНО:
- Скошувати борщівник у період закінчення цвітіння і початку зав’язування плодів оскільки сік при попаданні на тіло людини може викликати опіків І, ІІ, ІІІ ступенів..
- Скошувати борщівник у період обсипання насіння рослин, особливо у вітряну погоду, насіння у не високій стадії достигання здатне дати сходи.
- Доторкатися до стебел чи листків рослини.

Пам’ятаймо, що у борщівника Сосновського дуже отруйний сік, який викликає важкі фотохімічні опіки у людей і тварин. І стебла, і листя, і квіти борщівника містять фуранокумарини — речовини, що різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає при контакті з вологою шкірою у сонячні дні.
У разі появі опіків від соку борщівника, уражені ділянки потрібно обробити:
- уснінатом натрію на ялицевому бальзамі;
- лініментом синтоміцину
Не застосовуйте ніякі фіксуючі пов'язки Проводьте всі заходи, традиційно призначувані при опіках шкіри.


На фото, видно як рослина переросла паркан й свобідно квітне та продовжує собі рости.

Дивлячись на небезпеку яку становить Борщівник для лучан, місцева влада та екологія, надіюсь, візьметься за боротьбу із даним шкідником. Тим більше, що рослина зростає й квітне в самому центрі міста, обабіч дороги, де кожен день проходить сотні людей котрі й не знають про загрозу яку становить рослина.


P.S. Борщівник квітне за парканом, на котрому пишеться, БУДУЄМО НОВУ ВОЛИНЬ. Постає море цікавих питань, Чи таку Волинь бачать ті хто її будує? Чи хочуть Волиняни жити в такому краї, де влада лозунгами їздить фактично по вухам краянам? Чому більшість самих же Лучан є пасивними в сучасному суспільстві?...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
добре, що хоч за парканом росте, але місцеві чиновники мають реагувати на такі факти
Відповісти
Сосновський, забери свою борщівку.
Відповісти
ребят, я не вкурси..прошу понять, простить й помиловать )
Відповісти
Спочатку в Золочівці біля батьківської хати борщівник покошу, а вже потім за луцьк візьмусь...
Відповісти
Коли будеш косити. будь обережний. Мій знайомий теж косив цю заразу, потім, коли після того, як погострив косу, в місцях дотику до елементів коси виникли серйозні опіки від соку цієї рослини. Тож гумові чоботи, рукавиці, довгий одяг, і косу помити добре водою з шланга.
Відповісти
ай то добре є, квіточка собі квітне. Волинь нова будуєтсья..що тут не ясно))) підіть у парк центральний там взагалі болото з болота..)) так що може то такий дизайн міста ..меру то видніше, він же на 4 місці по рейтенгу))
Відповісти
Так влада ж глухого полісся...для них всі ці зарослі і корчі - рідна стихія...
Відповісти
уже скосили зілля, сьогодні))
Відповісти
Напис на паркані - гасло місцевих регіончиків, вивішене в 2010р. до виборів у місцеві ради
Відповісти
А на мамсурова коли скосять це зілля?

Відповісти
зарослих шерстю - борщівник не бере!
Відповісти
Перший рік у мене були опіки рук і ніг дуже сильні, думала що це від хімії сказали в лікарні екзема. Виводила місяць кислим молоком і сировиткою.
Другий рік теж боролась з цим буряном тиждень, опіків практично не має тільки незначні красні пятна
Відповісти