Додати запис

«Адвокатське самоврядування та шляхи розвитку безоплатної вторинної правової допомоги» - круглий стіл на Волині

Волинським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено відкриту експертну дискусію у співпраці з відокремленим підрозділом ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» у форматі круглого столу на тему: «Адвокатське самоврядування та шляхи розвитку безоплатної вторинної правової допомоги»
Дата проведення і час: 21 березня 2015 року об 11:00
Місце проведення: м. Луцьк, вул. Винниченка, 67, зал для засідань.
Метою даного заходу було обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатурою, стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України, а також поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та Волинським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Участь в круглому столі взяли:
Директор Волинського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислав Руденко, заступник директора Волинського обласного центру з надання БВПД Євгеній Блащук, головний спеціаліст відділу забезпечення якості надання правової допомоги Ольга Кудрицька, голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко, голова кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області Микола Сорокопуд, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Володимир Кондратюк, представник до ВКДКА від КДКА Волинської області Валерій Таргоній, керівник Волинського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Євгенія Коваленко, адвокат Сергій Величко та представники з числа адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Волинській області: Ольга Юнчик, Віталій Жуковський, Орест Урин, Олександр Соломко, Віталій Єлов, Ольга Чих, Вікторія Ханзерук.
З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся директор Волинського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислав Руденко, який представив результати роботи Центру у 2013-2014 роках та розповів про перспективи розвитку системи БВПД у 2015 році.
Під час круглого столу у ході активної конструктивної дискусії було обговорено ряд важливих питань, що стосуються вимог до професійної етики адвокатів, співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу, удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, якими повинні бути стандарти якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах та інші.
Учасниками круглого столу було висловлено спільну позицію щодо наявності налагодженої конструктивної співпраці між Волинським обласним центром з надання БВПД та органами адвокатського самоврядування Волинської області, а також необхідність функціонування та розвитку системи БВПД саме під егідою Міністерства юстиції України, а не Національної асоціації адвокатів України.
Директор Центру Ростислав Руденко обґрунтував позицію щодо доцільності персонального інформування адвокатів, які надають БВПД, про дні їх чергування, а не оприлюднення графіку чергування на сайті Центру, що може використовуватися рядом слідчих, як можливість залучення до кримінальних проваджень так званих «міліцейських адвокатів». Дана позиція була підтримана всіма учасниками круглого столу, як один із способів вирішення згаданої вище проблеми.
Актуальним, на думку адвоката Віталія Єлова, є питання про виділення робочих приміщень для адвокатів, особливо у судах першої інстанції. Відсутність таких робочих приміщень для адвокатів знижує їх ділову репутацію та можливість належного ознайомлення з матеріалами при підготовці до судового засідання. Дану позицію підтримали і інші учасники круглого столу. Вирішено підготувати спільне звернення учасників заходу на адресу судової адміністрації Волинської області, про виділення адвокатам робочих приміщень, насамперед у судах першої інстанції.
З метою удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання БВПД, адвокатом Вікторією Ханзерук висловлено пропозицію про виключення письмового іспиту (тестування) і необхідність зосереджувати особливу увагу на мотиваційному листі претендента та ґрунтовній співбесіді. Дана пропозиція учасниками круглого столу також була підтримана.
Голова комісії з оцінювання якості надання правової допомоги Володимир Кондратюк вказав на те, що розробка та впровадження Стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах є необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної правової допомоги. Зауважив, що їх запровадження можливе лише після отримання відповідних напрацювань практики. Дотримання адвокатом Стандартів якості буде дисциплінувати адвокатів та сприяти підвищенню рівня їх професійності та добросовісності.
Активним обговоренням між учасниками круглого столу стало питання щодо професійної етики адвокатів у зв'язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії). Зокрема, голова КДКА у Волинській області Микола Сорокопуд зазначив, що адвокат залучений до ОПД, як правило, необізнаний з правовою позицією свого колеги-адвоката, який безпосередньо здійснює (здійснював) захист клієнта. В даному випадку залучені до проведення ОПД адвокати повинні узгоджувати правову позицію колеги-адвоката, та, в обов’язковому порядку, дотримуватись Правил адвокатської етики, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». З даним твердженням погодились і інші учасники круглого столу.
Також, головою Ради адвокатів Волинської області Галиною Руденко, висловлено позицію, яку підтримали голова кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області Микола Сорокопуд, а також інші учасники круглого столу, про те, що доцільно приховувати прізвища адвокатів у рішеннях ВКДКА України та регіональних КДКА. Водночас зауважено, що у згаданих вище рішеннях інформацію про адвоката можливо висвітлювати лише у тих випадках, коли адвоката позбавлено права на зайняття адвокатською діяльністю.
У ході заходу керівник Волинського відокремленого підрозділу ВГО «Об'єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Євгенія Коваленко заявила про готовність очолюваної нею організації надавати методичну та комунікаційну допомогу при проведенні заходів із підвищення кваліфікації адвокатів.
Учасниками круглого столу також висловлено пропозицію щодо можливості адвокатів Волинської області брати участь у проведенні тренінгів, які організовуються для адвокатів системи БВПД, за умови організації їх на території області у форматі «кущових» навчань.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому нема згадки про найкращого адвоката Волині Андрія Олексійовича Осіпова. Його блискучі перемоги в судах показали, що всі ці перехвалені Сафульки, Руденки, Сорокопуди біля нього і близько не лежать.
Відповісти
Тому. що тут згадані адвокати, які надають безоплатну юридичну допомогу, а у євреїв так не прийнято працювати. У них прийнято: "За так навіть тато маму не цілує".
Відповісти
Так, Осіпов єврей, а де ви бачили успішного адвоката неєврея?
Відповісти
Назвіть ці блискучі перемоги осіпова, буду дуже вдячний. Крім, звичайно, "перемоги" у Львівському суді 12 березня, позаяк ця "перемога" була заплачена львівським колядникам з грошей так званого мецената Ігоря Палиці. Гроші можуть працювати на добро і на зло. В Палиці вони працюють і так, і так. Завчасно дякую.
Відповісти