Всупереч впевненості Кварцяного: «Волинь» і Перша ліга

Всупереч впевненості Кварцяного: «Волинь» і Перша ліга
У «Волині» було два шляхи в найближче майбутнє. На жаль, обидва вели в Першу лігу.

Перший - втратити математично шанси на збереження прописки в УПЛ і оформити зниження в класі вже за підсумками 29-го туру. Другий - незалежно від результату власного матчу проти "Сталі", а також поєдинку Дніпра з Карпатами, вилетіти через санкції і зняття шести очок за старі борги, - пише Анатолій Волков на Football.ua.

У будь-якому випадку, абсолютно очевидно, що з турнірної точки зору пониження в класі було питання часу. При чому, воно йшло не на тижні, і навіть не на дні - на години. Підсумок - ще в травні клуб офіційно попрощався з УПЛ - ФФУ отримала від ФІФА лист з вимогою зняти шість очок з Волині. Так що навіть поєдинок команди зі "Сталлю" - початок зворотного відліку, коли єдиною метою футболістів, очевидно, залишиться самореклама на полі.

Звичайно, про виліт вже давно знав і Віталій Кварцяний. Він почав готуватися до кабінетної боротьбі за місце в еліті ще після поразки від Карпат, заявивши наступне: "Ми надаємо хороші готелі, є відмінні поля і для дубля, і для юніорів. Потрібно все продумати, а не просто діяти за регламентом. Якщо ми не потрібні, то будемо грати не в Лізі Парі-Матч. Сподіваюся, що ФФУ прийме правильне рішення щодо розвитку українського футболу".

Втім, з огляду на досвід цього тренера, цілком можливо, що він розумів перспективи цієї команди ще минулого літа, коли клуб отримав заборону на реєстрацію нових футболістів. Очевидно, все подальше спілкування Кварцяного із засобами масової інформації буде зводитися не до аналізу гри, а до гучних заяв про те, що Волинь має залишитися в Прем'єр-лізі всупереч регламенту, з якихось причин, як от надання суперникам хороших готелів. Кварцяний напевно спробує чинити якийсь тиск на Федерацію і Прем'єр-лігу і, як і в минулому сезоні, по суті, випросити місце в еліті, всупереч чинному регламенту.

Але, з огляду на вже остаточно затверджений формат наступного чемпіонату на дванадцять клубів, а також безпросвітно останнє місце команди за підсумками нинішнього чемпіонату, лазівок для повторення "фінта" майже не залишилося.

Тим більше, якщо в минулому році ФФУ і УПЛ було вигідніше залишити у вищому дивізіоні якраз Волинь, то зараз ситуація кардинально зміниться. Свої фінансові обіцянки клуб так і не виконав, і по ходу сезону борги навіть перед діючими футболістами дійшли до катастрофічної позначки в сім місяців. Так, інвестори під кінець сезону похапцем почали закривати ці борги. Але клуб встиг непогано підставити людей і інстанції, які повірили в обіцянки благополучного функціонування. Наступати на ті ж граблі, в умовах нинішньої нездатності клубу закрити старі борги перед колишніми футболістами і туманних перспектив в майбутньому, впевнений, ніхто не стане. Просто тому, що в Першій лізі є клуби, здатні замінити Луцьк.

А якщо говорити про прямий обмін Іллічівець - Волинь, то і зовсім відпадають будь-які варіанти і передумови для того, щоб штучно тягнути луцький клуб за вуха в Прем'єр-лігу і в цьому році. Пожежної ситуації в контексті обміну по одній команді між дивізіонами зараз немає. Питання викликає друга команда з Першої ліги. І шанс замінити її або, ніби як, вмираючий Дніпро - єдиний варіант для Кварцяного і компанії. Однак позиції клубу в цьому питанні навіть на тлі умовної Десни без готової інфраструктури - програшні.

Втім, головна біда Волині - сприйняття вильоту. Очевидно, що на даний момент у клубу є: а) великі борги і поточні витрати, б) неконкурентоспроможна команда в Прем'єр-лізі, в) неконкурентоспроможна команда в чемпіонаті U-21 (передостаннє місце) і г) неможливість щось змінити. Власне, саме заборона на реєстрацію нових футболістів зробила з Волині те, що ми бачимо зараз. Звичайно ж, найближчим часом ситуація для клубу змінитися не може - якщо сьогодні мова йде про зняття шести очок за борги, то чи можна мріяти про зняття бана на підписання новачків? Тому Кварцяному доведеться грати в наступному сезоні з тими ж футболістами. А рівень більшості з них - Перша ліга.

На даний момент клубу варто було б потурбуватися в першу чергу про виплати старих боргів, тому що розвиток команди і всієї структури клубу в цілому за нинішніх обставин неможливий.

Ймовірно, саме час - перезавантажитися. Виліт в Першу лігу дозволить клубу зменшити бюджет в рази: по зарплатній відомості, по внеску за участь в чемпіонаті, за допомогою непотрібності команди U-21 і необов'язкового команди U-19 (втім, існування команди саме юніорів, можливо, і було б корисним) та інших витратних речей. Економія коштів дозволила б клубу нарешті виплатити борги "зірок", на кшталт Стевіча, і розв'язала б руки в тому числі Кварцяному. У тому, що цей тренер може за сезон знову вивести Волинь в Прем'єр-лігу навіть з нинішнім складом в його ослабленою версії, не сумнівається, мабуть, ніхто.

Чи потрібна Кварцяному Волинь, яка є відвертим "пасажиром" в УПЛ і в наступному році? Ймовірно, сам тренер не бажає під кінець кар'єри опускатися в "болото" професійного футболу. Однак потрібно визнати, що його нинішня Волинь - "болото" на рівні Прем'єр-лізі. Максимум, на що здатна його команда - програвати гідно або ж досягати результату за збігом якихось обставин.

При цьому, на довгій дистанції ця команда не здатна нав'язати боротьбу навіть за збереження прописки. 15 поразок в 17 останніх матчах чемпіонату - доказ незаперечна, як і 13 очок в 28 турах в цілому, і всього 3 - в матчах нижньої шістки. Все, чим можуть заспокоювати себе футболісти - говорити про те, що чисто по грі вони особливо нікому не поступалися навесні. Але сильно поступатися і не треба. Суперникам достатньо зіграти посередньо і обіграти Волинь в один м'яч, що особливою проблемою ні для кого давно вже не є.

Саме тому такий суперник не потрібен і іншим одинадцяти клубам ліги. Якщо ми мріємо і говоримо, що метою чемпіонату повинна стати підвищена конкуренція, інтрига і мотивація, то Волинь явно не підходить під критерії конкурентоспроможного клубу на цьому рівні. На жаль, здається, в самому футбольному Луцьку немає розуміння того, що виліт в Першу лігу - це зовсім не вирок, а, скоріше, навіть навпаки - шанс повернутися сильнішим. Але на даний момент очевидно, що зниження команди в класі буде корисним абсолютно для всіх.

Можливо, крім Віталія Кварцяного. Але тільки особисто його.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ЦЕЗРАДА
Відповісти
шкода тільки славу белова. незаслужено отримає
Відповісти