«Абетка» «Бандерштату»

«Абетка» «Бандерштату»
На ВолиньPost продовжується рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян або події, що стосуються Волині. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку герої «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» найбільшого фестивалю Волині «Бандерштат» ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його назви.

А - атовці

Після початку антитерористичної операції організатори вирішили підтримати бійців. Відтак, під час фестивалю у 2014 році на потреби АТО зібрали 75 тисяч гривень. За ці гроші модернізували та вдосконали джип, який готували військовим на Схід. Машину ж відправили бійцям батальйону «Айдар». Окрім того, ветерани АТО, а цьогоріч і родини загиблих на Сході воїнів, можуть відвідувати фестиваль безкоштовно, попередньо зареєструвавшись у волонтерів.

Б – безалкогольний

Однією із цінностей, які пропагує фестиваль, є безалкогольний формат.

На фестиваль заборонено приносити спирте, а міська влада традиційно на час його проведення забороняє продаж алкоголю у центральній частині міста. Щоправда, бували випадки, коли екстремали невідомим чином проносили алкоголь та навіть вживали його на фестивальній території. Таким гостям не було пощади – охорона гречно випроваджувала їх за територію дійства.

В – ведучі

Обличчями фестивалю є ведучі Вікторія Жуковська та М’яч Дредбол. Без цих дзвінких та запальних голосів вже мало хто й уявляє фестиваль, хоч ведучі тут не із самого початку. Як розповідав М’яч, вперше він приїхав на фестиваль у якості гостя у 2008 році, а наступного року вже вийшов на сцену як ведучий.

«Голос Луцька» Вікторія Жуковська пригадувала, що за час проведення фестивалю він дуже виріс – перетворився із дводенного на триденний, залучив чимало гуртів високого рівня та дійсно став мегаподією всеукраїнського масштабу.

«Він рідний, ми вже про це говорили, тут найкомфортніше. Тут не вийдеш і не скажеш «Привіт, Житомир!» чи ти там сплутаєш – цей фестиваль ні з чим не сплутаєш абсолютно», - зазначала Жуковська.

Г – Гузь

Ідейним натхненником та багаторічним головою організаційного комітету був народний депутат від 19-го округу Ігор Гузь. В одному з інтерв’ю тоді ще депутат облради Гузь розповідав, що фестиваль – його головне дітище.

«Мені 32 роки і якщо хтось запитає, чим я можу гордитися у своєму житті, в цьому списку безумовно буде фестиваль "Бандерштат", який ми з побратимами проводимо вже вісім років підряд», - розповідав він.

Д – дискусія

Невід’ємна частина «Бандерштату», яку згодом почали практикувати й на інших фестивалях – гутірки. Їх традиційно анонсують як «зустрічі із лідерами думок». Організатори щорічно запрошують топових письменників, журналістів, істориків, політиків, військових тощо, аби обговорити актуальні теми. Під час гутірок у слухачів є можливість поставити питання та долучитися до обговорень.

Е – ексклюзив

Щороку оргкомітет фестивалю готує якийсь ексклюзив. Спочатку фестивалю це були гутірки з відомими людьми. Цю «фішку» згодом почали переймати інші фестивалі і оргкомітет придумав іншу – масовий флешмоб, який фотографували з висоти пташиного польоту. Учасники фесту, стаючи в лінії, утворюють тематичні слова і символи. Серед них: Перемога, Бандера, герб України, абревіатури УПА і ПТН ПНХ. Що буде цього року? Приходьте на фестиваль і станьте глядачем, або й учасником!

Є – є!

Традиційно на фестивалі проводять перекличку зі сцени – ведучі називають міста, а гості, які приїхали із відповідних пунктів чи областей, вигукують «є» чи просто якнайголосніше шумлять. На «Бандерштаті» вдавалося «запеленгувати» гостей з усієї України, а також Росії, Польщі, Білорусі, Сполучених Штатів Америки та навіть Китаю.

Ж – Журналісти

Журналісти. Без перебільшення можна сказати, що їх на фестивалі побували сотні. Так, минулого року їх акредитувалося 120 разом з фотографами та відеооператорами. Є серед цієї братії й люди, які використовують посвідчення журналіста, щоб «на халяву» потусити на фесті. Сьогодні, щоб уникнути таких кадрів, діє акредитація для ЗМІ з чіткими правилами.

І – ідея

Ідеєю фестивалю є демонстрація актуальних, культурних, соціальних та бізнес старт-апів:
• музика
• історія
• спорт
• література
• дискусії
• екологія
• кіно
• сім'я

Пам’ятати свою історію та гідно творити нову – важливий лейтмотив «Бандерштату». Щороку захід відвідують ветерани УПА, відбуваються показові реконструкції повстанських та визвольних боїв.

К – квас

Квас, мабуть, найулюбленіший напій «бандерштатівців». Його тут п’ють не літрами, а тоннами. Це й не дивно, бо фестиваль зазвичай супроводжує спека і квас – найкращий напій для її вгамування. До слова, в 2016 році квасу випили 3 750 літрів.

Л – Луцьк

З цим містом історія «Бандерштату» зв’язана нерозривно. Саме тут він народився у головах лідерів «Національного Альянсу», а згодом і втілився в реальність. Саме тут він відбувся вперше. А після короткої перерви повернувся в обласний центр Волині. Тут на іподромі дійство «гуділо» шість років поспіль.

У 2017-му фестиваль покидає місто. Ну як покидає? Він переселяється за річку на більшу і масштабнішу територію.

М – міст

Цікавинкою «Бандерштату 2017» стане понтонний міст, який мають облаштувати напередодні фестивалю. Організатори розповідали, що міст зроблять для зручності комунікації із містом. Таким чином, на фестивальне поле можна буде потрапити, перейшовши мостом через Стир із Центрального парку культури і відпочинку до Рованців.

Н – Національний Альянс

Саме вихідці із всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний Альянс» рік за роком організовують фестиваль. Чимало представників оргкомітету об'єднали спільні цілі, довкола яких вдалося згуртувати молодіжні середовища в більшості регіонів України. Першим керівником організації був Ігор Гузь, народний депутат України та один із "авторів" фестивалю.


О – Орест Лютий

На фесті він побував у 2012 році. Як відомо, під цим псевдонімом ховається епатажний Антін Мухарський, який з гуртом «Сталін & Гітлер капут» їздив Україною, презентуючи альбом «Лагідна українізація». Бунтівний проект публіка «Бандерштату» сприйняла з захватом. Більше на відео:



П – плейлист

Маємо на увазі плейлист не лише музичний, а й гутірковий. За роки існування і проведення фестиваль відвідала величезна кількість відомих у різних сферах життя українців: Сашко Положинський, Вахтанг Кіпіані, Олесь Доній, Мустафа Найєм, Майкл Щур, Юрій Луценко, Семен Семенченко, Степан Романів, Олена Білозерська, Юрій Шухевич, Василь Шкляр, Микола Посівнич та інші. На фестивальній сцені зіграло безліч гуртів з усіх регіонів України (Тартак, Скрябін, ТНМК, Onuka, Орест Лютий та інші), Білорусі та навіть Ірландії.



Р – Рованці

Для гостей цьогорічного фестивалю організатори підготували нову локацію. І хоч анонсовано, що фестиваль відбудеться в селі Рованці, територіально різниця лише в кілька сотень метрів від місця, де дійство організовували протягом кількох років поспіль.


С – Степан Бандера

Вбитий радянським агентом лідер Організації Українських Націоналістів – один з символів фестивалю. «Бандерштат» від початку був дійством націоналістичного ґатунку та пропагував погляди українських націоналістів всіма можливими способами – від буклетів до тематичних кінопереглядів та гутірок.

Т – Тартак

Цей гурт – один з найчастіших гостей фестивалю. Це й не дивно, адже в його лідера Сашка Положинського – луцька прописка. Тобто він тут народився та почав свій «трудовий шлях». Власне, крім співу Положинський на «Бандерштаті» проводив гутірки та всіляко допомагав фестивалю.

У – УПА

Перший фестиваль «Бандерштат», який відбувся у 2006 році, присвятили 65-ій річниці утворення Української Повстанської Армії. Тоді у ньому взяло участь 17 музичних колективів з різних регіонів України, а фестиваль відвідали близько 500 гостей переважно із Волині.

Ф – флешмоб

Одна з головних візуальних «фішок» фестивалю. Сотні людей щороку стають її учасниками. Зазвичай в останній день «Бандерштату» вони вишиковувалися на фестивальному полі, створюючи слово, символ чи абревіатуру. Серед них – Перемога, Бандера, герб України, УПА і ПТН ПНХ.

Ц – цифра

За десять років проведення фестивалю його відвідала чимала кількість поціновувачів української музики та якісного фестивального руху. За офіційними даними, у Луцьку на фестивалі побувало близько 100 тисяч гостей.

Ч – чистота

Багатотисячна публіка «Бандерштату» ніколи не залишає за собою сміття. У цьому можна пересвідчитися, якщо подивитися на фан-зону біля сцени після виступів музикантів. Це ще раз підкреслює свідомість відвідувачів фестивалю.

Ш - Шкляр

Василь Шкляр був серед топових гостей фестивалю в 2015 році. Він презентував уривок з роману «Чорне сонце» про бійців полку «Азов», які захищали Україну на Сході від російської агресії. У книзі було багато спогадів про волинян у «Азові». Загалом Шкляр був чи не найпопулярнішим серед відвідувачів фестивалю з-поміж письменників. Його книги розбирали неначе гарячі пиріжки.

Ю – ювілей

Ювілейний «Бандерштат» відгримів 5-7 серпня у луцькому парку імені Лесі Українки в 2016 році. Тоді на «Бандерштат» завітали 9 тисяч людей. Така кількість гостей стала рекордною для дійства.

Відвідувачі з'їхалися з усіх куточків України та з-за кордону, зокрема з Ізраїлю, Франції, США, Польщі, Білорусі, Росії. 2600 наметів розмістилося у фестивальному містечку на території іподрому.

Хед-лайнерами ювілейного «Бандерштату» були гурти «Брати Гадюкіни», «Тартак» і «Brutto».
Більше у нашому відеозвіті з фесту:



Я - Яким

Яким буде наступний «Бандерштат»? Мабуть, саме це питання собі ставлять більшість фестивальників, коли роз’їжджаються по домівках. Вже за декілька днів після завершення дійства починають морочити свої голови цим питання учасники оргкомітету, мудруючи над тим, як і чим дивувати фестивальний народ.

А яким буде «Бандерштат-2017» ви зможете дізнатися 4-6 серпня. Поспішайте купувати квитки. КВИТКИ ТУТ



***
Автори цієї публікації виключили букви «З»,«Ї», «Ч», «Х», «Щ» з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію.

ТЕКСТ – Анатолій КОТЛЮК, Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З - знайти друзів
Ї - їхати, однозначно їхати на фест гостям з інших міст-країн
Х - хто? хто створює атмосферу Бандерштату (на о оргів же не згадали ;)
Щ - щодня на гостей фестивалю чекають... гутірки, виступи, забави, майстер-класи і тп
Відповісти
А про букву "ґ" взагалі забули?! (((
Журбинка...
Відповісти