«…БУДИ» Луцька. Частина 3: Старе місто

«…БУДИ» Луцька. Частина 3: Старе місто
Територія історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» - ласий шматочок для охочих звести чи то приватний дім, чи комерційну споруду. Тож і «...будів» - тут вистачає.

Велика частина будівництва на території історико-культурного заповідника рано чи пізно потрапляє в поле зору контролюючих установ. Нічого дивного: попри популярність цього "будмайданчика" вимоги до будівельних робіт на території історико-культурного заповідника - набагато строгіші, ніж де-інде. Та й увага громадськості - більша.

А відтак, за частиною споруд з легкої руки місцевих медіа давно закріпився статус "скандальних будівництв".

Сьогодні в заповіднику ведеться добрих два десятки будівництв. ВолиньPost пропонує огляд найбільших із них.

Читати:
«…БУДИ» Луцька. Частина 1
«…БУДИ» Луцька. Частина 2

Медичний центр

Ділянка спочатку перебувала у користуванні Лариси Веретеннікової. Вона добровільно відмовилася від користування.

В серпні 2007 року міська рада надала дозвіл на складання проекту землеустрою для відведення земельної ділянки в оренду на 5 років під приватний медичний центр.

Замовником є київська стоматологічна поліклініка з іноземними інвестиціями «Призма-13».

Після завершення будівництва тут влаштують приватний медичний центр, який буде прототипом поліклініки.

Очікуване завершення робіт – в 2013 році.

Житлово-офісний центр

На вулиці Кафедральній, 13 має з’явитися житлово-офісний центр. Проект передбачає зведення упритул двох триповерхових будинків над двоярусними підземеллями.

Паркан навколо ділянки з’явився ще минулого року, але роботи із будівництва ще не почалися, оскільки діє припис органу охорони культурної спадщини Волинської ОДА про заборону будівництва.

Як ідеться в копії звіту засідання архітектурно-містобудівної ради Луцька від 6 жовтня 2011 року, забудовнику рекомендували знизити поверховість проекту до двох поверхів з мансардою, або взагалі розробити інший проект із наскрізною проїзною аркою. Однак зараз проект передбачає 3 поверхи.

Чи буде продовження робіт на цій скандальній ділянці, поки невідомо, адже прокуратура зафіксувала цілий ряд порушень. У постанові прокуратури Луцька від 6 жовтня 2011 року ідеться, що «було зафіксовано факт проведення незаконних земляних робіт, що здійснювалися за допомогою техніки на вулиці Кафедральна, 13. Ордер на виконання земляних робіт виданий з грубими порушеннями чинного законодавства, оскільки в ньому відсутня низка погоджень».

Нагадаємо, 25 квітня депутати Луцької міської ради продовжили термін дії договору оренди земельної ділянки.


Будинок Голєвих

Один із двох будинків бізнесменів Олени та Миколи Голєвих споруджується на перетині вулиць Данила Галицького та Кафедральної.

Як ідеться в листі №420/01.14 від 6 квітня 2011 року інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області до заступника голови ВОДА Олександра Курилюка, під час перевірок 2010 року інспекція встановила факти порушень під час будівництва.

Серед них – недотримання Державних будівельних норм, відхилення від погодженого проекту. Внаслідок цього був виданий припис про зупинення будівництва. Крім того, директора фірми-забудовника «Житлобуд-1» Олександра Ліпшу притягнули до відповідальності.

Попри це роботи в даний час продовжуються. Як розповіла Олена Голєва в коментарі, вона вперше чує про припис про зупинку будівництва.

За її словами, проект будівництва погоджений, будівництво відповідає проекту. Вона зазначила, що будівля не перевищуватиме зазначеної у проекті висоти. Коли будівництво буде завершене, Олена Голєва не повідомила.

Окрім того, Голєва згадала про власний будинок у Відкритому листі до міського голови Миколи Романюка. Коментуючи "замовну", на думку Голєвої статтю Подвійні стандарти Олени Голєвої, жінка написала:

"На метр перевищено висоту дома, що будує мій чоловік! А галасу стільки, начебто Ейфелева вежа перекочувала на вулицю Данила Галицького. І «заморожено» будівництво – яке неподобство… Миколо Ярославовичу, ми добудуємо, присягаюсь! Просто знаєте, часи нині такі - із грошима важкувато. Хоча – не у всіх."

Нагадаємо, в інтерв’ю ВолиньPost Олена Голєва розповіла, що 250 квадратних метрів мало для їхньої сім’ї, тому розпочали будівництво другого будинку.

Магазин промислових товарів

На Вулиці Драгоманова, 11б завершується будівництво триповерхової будівлі, де мають бути заклади торгово-ремісничого характеру.

Земельну ділянку на вулиці Драгоманова, 11б для будівництва та обслуговування закладів торгово-ремісничого характеру рішенням Луцької міської ради надали підприємцю Анатолію Корнієнку в 2008 році.

Завершити будівництво планують у 2012 році.

Попри показаний на табличці проект реалізована будівля не відповідає йому. У листі від 28 січня 2010 року управління містобудування та архітектури Луцької міської ради до забудовника Корнієнка ідеться, що проектна пропозиція будівництва не відповідає проекту, який погодила містобудівна рада. У листі забудовника просили зменшити поверховість будівлі.


Цікаво, що під час влаштування каналізаційної шахти знайшли муровану підземну забудову, не відому раніше історикам. Проте досліджувати її не стали. Кут відкритої мурованої стіни обрубали, влаштували шахту і засипали.


Високоповерхові житлові будинки

Фундамент запланованого ще в 2007 році високоповерхового будівництва на вулиці Йова Кондзелевича, 24. Підприємство ВАТ «Спектр» планувало тут збудувати два чотириповерхові житлові будинки із баштами-мансардами. Проте встигли залити тільки фундамент.

Роботи зараз зупинені, зважаючи на відкриття кримінальної справи. Її порушили в 2010 році проти тодішнього депутата Луцької міської ради Тетяни Семенюк, яка отримала 30 тисяч хабарних гривень за сприяння виділенню ВАТ «Спектр» земельної ділянки для будівництва. Тоді вона проголосувала своєю карточкою та ще трьома карточками інших депутатів.

Сама ж територія колишнього заводу зараз пустує. Двері з облущеною фарбою просто замкнені.


Резиденція пастора
Біля медичного центру в гущавині забудови між вулицями Данила Галицького та Караїмською будується триповерхова споруда за адресою вулиця Данила Галицького, 16а.

Власником є Волинське об’єднання церков євангельських християн-баптистів.

Як розповів головний художник міста Ярослав Матвіїв, приміщення будують для розширення структур об’єднання.

В будівлі мають розміститися резиденція волинського обласного пастора, адміністративні приміщення. Тут також буде благодійна християнська місія «Українська місія Благовістя» для хворих, безпритульних та сиріт, а також недільна школа для дітей.

Проект передбачає три поверхи. Закінчити будівництво планують цього року.

На питання, чому збудовані споруди абсолютно не відповідають проектам, головний художник міста (заступник начальника містобудування та архітектури Луцької міської ради) Ярослав Матвіїв відповів, що «такими питаннями повинен займатися орган охорони культурної спадщини ВОДА», а управління містобудування та архітектури Луцької міської ради відповідальності за це не несе.

Підготував Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Далі буде...


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Матвіїв жодного разу не поніс відповідальності! лише хабарі бере...цікава позиція - архітектори міста не несуть відповідальності за забудову, та ще й Старого міста!!!!
Відповісти