Догляд без догляду? Історія луцької бабусі, яка живе на самоті

Догляд без догляду? Історія луцької бабусі, яка живе на самоті
80-річна Марія Кульбацька - родом із Кубані. У неї було 13 братів та сестер, тому вона рано навчилась заробляти на життя. Через деякий час Марія переїхала до Луцька, де пропрацювала швачкою 40 років. Все життя жінка жила самотньою, адже збудувати сім’ю їй не вдалось. Не зважаючи на хвороби, яких з кожним роком ставало все більше, жінка ще давала собі раду. Однак останнім часом вона потребує постійного догляду.

у 2010-му році вона уклала договір про довічне утримання із місцевим адвокатом Олегом Максимовичем. Правозахиснику діставалась квартира бабці, а він, в свою чергу, зобов’язується доглядати за Марією. Однак, за її словами, цей договір перетворив її життя в жах.

Про свого доглядальника Марія Кульбицька згадує із сльозами на очах. За її словами, Олег Максимович обіцяв не лише її доглядати, а, якщо буде така потреба, взяти до себе у сім’ю. Однак тепер бабця скаржиться, що за нею не доглядають належним чином.



Слова бабці підтвержують і її сусіди. Кажуть, що Марія живе фактично в антисанітарних умовах. В її квартирі дуже брудно, адже бабуся не в силах самостійно навести порядок.

ванна кімната
ванна кімната


Ванна кімната знаходиться в жахливому стані, а в спальні дуже брудно та багато мотлоху. Сусіди розповідають, що минулої зими в вікні на кухні тріснуло скло, від чого в помешканні було холодно.

Марія Кульбацька
Марія Кульбацька


Марія Кульбацька на кухні
Марія Кульбацька на кухні


Кухня також занедбана та брудна. В бабці немає холодильника, тому всі продукти стоять на столі та підвіконні. Серед круп та інших продуктів лежать два пиріжки. Марія розповідає, що це приніс Олег Максимович, котрий заходив зранку. Вона каже, що він має приходити кожного дня, щоб принести їжу. Однак іноді він до неї не заходить. Тоді бабуся харчується тим, що залишилось із старих запасів.


імпровізований холодильник
імпровізований холодильник

імпровізований холодильник
імпровізований холодильник



Також сусіди розповідають, що не забезпечують бабусю й одягом.

«Колись халат їй купив. А так, то вона одяг носить, поки він на ній не зтліє. Все брудне», - каже сусідка.

80-річна Марія Кульбацька має проблеми із здоров’ям. Ноги її вкриті виразками, а із живота лікарі вже відкачували воду. Також вона має гінекологічні проблеми. Нещодавно вона перебувала у лікарні, але знову потребує лікування.

висновок лікарів
висновок лікарів


ноги Марії вкриті виразками
ноги Марії вкриті виразками

ноги Марії вкриті виразками
ноги Марії вкриті виразками



Сусіди кажуть, що бабусі потрібний постійний доглядальник, адже подбати про себе самостійно вона вже не може. Про це вони неодноразово говорили Олегу Максимовичу.

Зважаючи на все це, Марія Кульбацька наполягає на розірванні договору зі своїм опікуном, однак він не йде їй на зустріч. У договорі, який підписувала бабусі зазначено:

«Відчужувач має право вимагати розірвання договору та повернення квартири у разі невиконання або неналежного виконання Набувачем своїх обов’язків за цим договором. Догляд визначається у вигляді забезпечення харчування, одягом, належними лікувальними засобами та іншими видами утримання».

договір
договір

договір
договір



Маючи більше здоров’я, Марія Кульбацька намагалась знайти допомогу самостійно. Зверталась до Луцького відділу поліції, однак звідти прийшла відповідь, що її випадок - це цивільно-правові відносини, які потрібно вирішувати за допомогою суду.

відповідь поліції
відповідь поліції


У Луцькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги кажуть, що Марія Кульбацька звернулась до них із проханням надати безоплатну вторинну правову допомогу:

«Здійснення представництва моїх інтересів у суді у справі про розірвання договору довічного утримання», - йдеться у заяві.



«Здійснення представницький інтересів - це складення процесуальних документів, підготовка досудового процесу. Ми також призначаємо адвоката», - каже директор центру Ольга Кудрицька.

За словами жінки, центр готовий надати допомогу Марії Кульбацькій.

У свою чергу, Олег Максимович каже, що неналежні умови проживання та бруд у квартирі - це вже вина бабусі. Адже саме вона має дбати про своє житло. Також він запевняє, що Марія жодного разу не зверталась до нього із проханням про розірвання договору. Єдине, що вона хоче - це, щоб забрали її у сім'ю. Однак, ні в договорі, ні на словах про це не згадувалось.

Також Олег Максимович повідомив нам, що наразі Марія Кульбацька перебуває на лікуванні в одній з лікарень. Проте ні нам, ні сусідам бабці не розповів, в якій.

ТЕКСТ, ФОТО, ВІДЕО - Еля СЕРКОЖАЄВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Максимович,будь людиною!!! Уклав договір-виконуй. БОГ все бачить!
Відповісти
Хай невістки Максимовича прийдуть і поприбирають))))
Відповісти
ще один такий договір укладений на тараса максимовича бабця уклала хоча має онуку ....
Відповісти
Бодька ти знову тут.
Відповісти