«БудуйТіло3»: типи статури людини

«БудуйТіло3»: типи статури людини
Триває третій сезон проекту «БудуйТіло», учасники якої ганяються за зменшенням надлишкової ваги та поліпшенням стану здоров'я.

Фітнес-центр «Maximus» та персональний тренер Віталій Андрейчук взялися за те, щоб зменшити вагу учасників рубрики.

У цьому сезоні героїнями рубрики стали 32-річна Катерина та 27-річна Богдана. Вага претенденток - 100 та 125 кілограмів відповідно.

ПЕРЕЙТИ НА СТОРІНКУ ПРОЕКТУ В FACEBOOK

Прийшовши в спортзал і почавши займатися, молодий атлет через деякий час помічає, що прогрес у всіх йде по-різному. Хтось ходить декілька разів на тиждень і буквально «грає мускулами», а хтось, невпинно піднімаючи штангу, залишається практично на тому ж рівні.

Звичайно, факторів, які впливають на набір м’язової маси, багато, та все ж найбільший вплив має тип статури, який закладений в кожній людині на рівні генетики.



Умовно всіх людей за поставою можна розділити на три типи. Типи статури вже неодноразово описані в спортивній літературі, проте, як показує практика, не всі спортсмени (особливо новачки) знайомі з цією класифікацією.



Фізіологи виділяють три типи фігури: ектоморфний, мезоморфний і ендоморфний.

Мезоморф відзначається мускулатурою, яка від природи (без жодних тренувань) сильна і помітна. Для нього також характерна майже повна відсутність жиру. Тулуб у таких людей масивний, кістки товсті, а м’язи об’ємні. Саме мезоморфи мають найбільші шанси домогтися значущих успіхів у бодібілдингу. Наскільки красивими будуть м’язи – це інше питання, але потенціал для їх росту і набору сили величезний (набагато більший, ніж у людей з іншим типом статури).



У ендоморфа тіло округле і м’яке, в ньому високий відсоток жирової тканини. Такі люди зазвичай не люблять займатися спортом. Будь-якому починаючому бодібілдеру-ендоморфу складно домогтися атлетичних змін у своєму тілі, адже спочатку треба позбавитися від зайвого жиру, а це справа непроста.



У ектоморфа худорлява статура, довгі, тонкі кістки, худі мускули і мало жиру. Яскраво виражені ектоморфи менше від усіх схильні до занять бодібілдингом. Таких людей в спортзалах зустрінеш рідко, скоріше як виняток, який тільки підтверджує правило. Зазвичай це не «чисті» ектоморфи, які володіють певними фізіологічними особливостями, що дозволяють їм «качати масу» швидше, ніж це вдається яскраво вираженим представникам цього типу.



За допомогою спеціальної дієти і правильно підібраної системи вправ, що підходять саме для вас, статуру можна змінити. Ендоморф здатен скинути зайві кілограми і продемонструвати всім струнку фігуру, яка ховається під ними. Ектоморф може розширити кістяк і за рахунок цього наростити цілком вражаючу мускулатуру. Тим більше, що яскраво виражених ендоморфів або ектоморфів дуже мало, оскільки в основному статурі людини притаманні змішані риси всіх типів. Лише певний спосіб життя і харчування сприяє «нахилу» в той чи інший бік.



Нагадаємо, що в першому сезоні під опікою персонального тренера Віталія Андрейчука свої тіла будували фотограф Павло Березюк та журналістка Василина Боруцька. Що з цього вийшло читайте тут.

У другому сезоні в руки тренера потрапили підприємець та активіст «Самооборони Волині» Олександр Ніколайчук і директор департаменту соціальної політики Луцькради Тетяна Книш. Якими були їхні результати читайте тут.

ЧИТАТИ УСІ ВИПУСКИ ПРОЕКТУ



Висловлюємо подяку спортивному партнеру рубрики - Фітнес-центру «MAXIMUS» - це сучасна фітнес-зала з Crossfit зоною. Тел. 066-466-96-26, Луцьк, вул. Електроапаратна, 4. Сайт: maximus.lutsk.ua.

ТЕКСТ - Ольга ВАЛЯНІК, ФОТО - Павло БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як жінка може важити 100 кг? Це скільки потрібно їсти? Два відра тільки на обід?
Відповісти