Тарас Шляхтич про школу №27: Позиція «укропівської» влади – грошей не дамо

Тарас Шляхтич про школу №27: Позиція «укропівської» влади – грошей не дамо
Питання відкриття нової коли №27 у Луцьку вже не перший рік турбує лучан. Та найбільше цим переймаються мешканці 55-го мікрорайону, адже масив продовжує активно забудовуватись, а відповідно – зростає кількість населення.

Про це пише ВАР.

Неабияк цікавиться і працює над вирішенням цього питання депутат Луцької міської ради, який обирався по округу – Тарас Шляхтич. Це й не дивно, адже він з сім’єю також мешкає у цьому мікрорайоні. Тож журналісти вирішили поцікавитись у Тараса Шляхтича якою є нині ситуація на будівництві школи та коли слід очікувати відкриття.

Будівництво школи №27 стало стратегічним питанням для лучан, та чому її відкриття знову переноситься?

- Ситуація по-правді складна, якщо розглянути приклад 26-ої школи – там є велика проблема. Цього року там набрали вже дев’ять перших класів, 260 першокласників і є навіть 1 – К клас. Напевно і 27-а школа не вирішить питання з перезаповненням в повному обсязі, адже це ж не чарівна паличка. Просто подивіться на мікрорайон – наскільки він густонаселений та постійно добудовується. Будинки ще будуються і здаються. Але 27-а школа після відкриття хоча б розвантажить сусідні школи. Якщо раніше щодо цього об’єкту було повне розуміння, що міська влада прикладає зусилля для його реалізації, то зараз я не можу зрозуміти, чим керується тимчасова влада щодо цього питання. Ми мали реальні шанси завершити будівництво школи цього року, але ситуація з фінансуванням просто вражає, то гроші частково забирають, то коли гроші виділяються – вони зависають у повітрі. Це дуже дивно… Це наводить на думку, що міська влада, та й не тільки міська, на перше місце виставляють не приорітет – добудувати школу на території міста… а якийсь інший.

У якому обсязі передбачалось фінансування і чому зараз виникла проблема з недофінансуванням будівництва школи?

- Станом на січень у міському бюджеті передбачалось 20 млн. грн. Це було одне з перших рішень при первинному формуванні бюджету на 2017 рік і було передбачено трансфер до бюджету області, зокрема на управління капітального будівництва яке є замовником будівництва 27-ї школи. Для тодішнього керівника міста, Миколи Ярославовича Романюка було головним питанням, – забезпечити об’єкт реальним фінансуванням. І якщо подивитися результати голосування – то фактично всі, і зокрема ті, хто зараз шукає велику кількість причин чому вони проти, всі тоді були «ЗА». Чомусь у червні-липні змінились пріоритети і на сесії було прийняте незрозуміле для багатьох рішення – окремі люди, які зараз формують більшість в міській раді, фактично забирають з проекту будівництва 10,5 млн. грн… Мотивація була така – ремонт вул. Липинського, яка веде до школи. Але я би сказав, що це не мотивація, а прикриття дійсних мотивів.



Наскільки логічним і доцільним було рішення міської ради про перенаправлення коштів з будівництва школи на ремонт дороги?

- Я не можу пояснити таке рішення міської ради про зняття 10,5 мільйонів. Одні суми – «висять у повітрі», інші – знімають. Кому від цього краще в місті? Під час обговорення цього питання на сесії, ми заперечували щодо зняття грошей, а нам розповідали, що всі хочуть дорогу на Липинського. Але зайдіть на 55-й мікрорайон і скажіть, що ця дорога іде в розмін школи… У тих сімей, в яких є діти – позиція категорична. В садочку дуже багато людей питають – «А добудують школу?», оскільки не знають куди віддавати дітей у наступному році. Але я відверто кажу всім, що далеко не впевнений чи на початок 2018-2019 навчального року її добудують і відкриють.

Але ж і дорога потрібна…

- Давайте предметно розберемось у цьому питанні і це, я вважаю, все розставить на свої місця. Капітальний ремонт вулиць Агатангела Кримського та Липинського був передбачений ще у 2016 році. Це можна легко перевірити переглянувши додаток 2 до рішення Луцької міської ради № 3/27 від 02.02.2016 року. Роботи не розпочинались у 2016 році, тому що активно велось будівництво 27-ї школи і по цих дорогах їздили великогабаритні авто, на початок 2017 року були розроблені проекти і, здається, у квітні 2017 проведено ремонт вул. А.Кримського і далі, логічно, мав би розпочатись ремонт другої черги проекту – вул. Липинського. Проте деякі підприємливі політики почали вміло маніпулювати і ставити два важливих інфраструктурних питаннях на противагу одне одному, говорячи про те, що необхідно зняти гроші на дорогу, яка прилягає до школи. Проте аргументовано можу спростувати цю «теорію»: по-перше – будівництво школи є окремим об’єктом, фінансування якого підтримала більшість депутатів у січні (і повторюсь навіть ті, хто у червні став проти); по-друге – вул. Липинського це частина комплексу робіт, проведення яких було передбачено ще у 2016 році, а реалізація розпочалась у квітні 2017 року з вул. А. Кримського, по-третє – вул. Липинського не прилягає до школи (що було ще одним поясненням для ініціаторів зняття коштів з будівництва). До речі, людина, яка говорить, що вул. Липинського прилягає до школи напевно ніколи там і не була, бо ця вулиця прилягає до садочка.



Себто, 10 мільйонів гривень йде лише на ремонт 400 метрів вулиці Липинського?

- Так. Вийшло, що вулиця Липинського – дуже дорога і на це є об’єктивні обставини, оскільки на цій вулиці під землею серйозна мережа і є потужні комунікаційні з’єднання, які треба накривати бетонними плитами. Я знаю, що там є певні складнощі з ремонтом цієї дороги. В результаті – проект розділили на два, хоча зміни в рішення ради ніхто не вносив: було розділено на два лоти і проведено два тендери. Тобто 10,5 мільйонів – це лише вулиця Липинського. Ще 3,6 мільйона – це вулиця Агатангела Кримського. Виходить, що пішло 14 з «хвостиком» мільйонів на цей відрізок.

Наскільки відомо, то на сьогодні не лише Луцька міськрада обмежує фінансування добудови школи №27, а й сама облдержадміністрація. Чи відомо вам щось про надходження субвенцій та причини затримки розрахунків?

- Зараз гроші з державного фонду соцекономрозвитку лежать просто на рахунках в ОДА. Ці гроші не запускаються в роботу. Чому – це питання до керівника ОДА. Як на мене, то тут нардеп Ігор Лапін спрацював на відмінно. Лобізм, як би ми до нього не ставились, але він є, і близько 16 мільйонів на будівництво 27-ї школи в Луцьку були виділені. Проте на даний час, перераховано виконавцю з них орієнтовно 600 тисяч і, якщо я не помиляюсь, станом на 7 вересня останні 5 мільйонів з державного бюджету перераховані на рахунки ОДА. Тобто, вони просто перебувають на рахунках ОДА. Але чому їх ніхто не реалізовує – я не можу зрозуміти. Маючи таку підтримку з державного бюджету і не освоюючи їх – це дивно. І якщо кошти не будуть освоєні – вони повернуться назад у держбюджет.

Однак навіть цих коштів не вистачає на завершення будівництва школи, адже ці суми не закривають 100% потреби об’єкту, а проектом, окрім будівництва школи, передбачено зведення і спортзалу, орієнтовною вартістю 40 млн. і ці кошти теж доведеться шукати, в тому числі і місцевій владі.



Тобто однозначно будівництво школи не буде здано, доки не зведуть спортзал?

- Школа вже більш-менш вималювалась, там ще є питання по інфраструктурі, але я не думаю, що ці питання критичні для міського бюджету. В тісній співпраці з народним депутатом, – думаю, можна було б сподіватись на виділення з держбюджету коштів для відкриття школи і спортивного залу, проте для цього потрібні спільні зусилля і основне – не потрібно забувати, кому в першу чергу необхідна школа.

У таких випадках зазвичай шукають фінансування на всіх можливих рівнях…

- Зазвичай… Зазвичай йде консолідація та максимальна акумуляція сил і ресурсів на всіх рівнях заради завершення реалізації проекту. Але цього року з обласного бюджету ніхто нічого не планував виділяти. Я так розумію, по останнім коментарям тимчасових владців, то вони з міського бюджету більше на школу не збираються виділяти кошти. Тому що на сьогодні це питання для них стоїть так, що школу має будувати держава. І будівництво можливе лише по заведенню в область державних коштів, і тут, хотілось би наголосити ще раз, потрібні спільні зусилля і важливо не забувати кому в першу чергу необхідна школа.

То коли слід очікувати відкриття школи і чи варто сподіватись на раціональні фінансові кроки нинішньої влади?

- Відверто кажучи, я не знаю, що можна очікувати… В Луцьку зараз від деяких персоналій можна очікувати чого завгодно. Навіть вітальних листів, про те що вашу дитину зараховано до школи №27.

У міської влади, вже зрозуміло, позиція наступна – грошей давати не будемо. Але ж це життя і воно зараз дуже інтенсивне та швидке… все може змінити призначення виборів у місті. А от чому себе так позиціонує Волинська ОДА і її керівництво – я взагалі не можу зрозуміти. Ви уявіть: на кінець року ми просто повернемо 15 з хвостиком мільйонів, які мали би піти на будівництво школи. В такому разі ця позиція виглядає загадкою і її можна назвати іншим словом – це… а тут нехай кожен для себе визначить як це назвати!


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в 19 школі недобір учнів. ласкаво просимо.
Відповісти
От хоч і депутат але не компетентний! Зараз скрізь будівництво відбувається на умовах співфінансування і якщо було вирішено, що школа буде так будуватись, а потім міська рада грошей не дала, то чому ОДА повинна давати і лише за кошт держави будувати коли прописані домовленності як і що повинно відбуватись? От коли депутати порозумнішають і повернуть гроші, які були передбачені,тоді і ОДА дасть всю суму, щоб відразу завершити будівництво, а то депутати дуже "розумними" стали і відомо з чиєї "підказки"! :)
Відповісти
Останні статті
Тарас Шляхтич про школу №27: Позиція «укропівської» влади – грошей не дамо
19 вересень, 2017, 17:34
Неправда Ігоря Палиці
19 вересень, 2017, 09:51