Луцьк оцифрований: навіщо міським чиновникам сучасні технології?

Луцьк оцифрований: навіщо міським чиновникам сучасні технології?
На сайті Луцької міської ради планують запровадити прямі трансляції засідань Луцької міської ради. Ініціатори цього – громадська організація «Фонд місцевого розвитку». Саме ця структура свого часу ініціювала оновлення сайту міськради.

Її керівник Петро Верзун каже, що вдосконалення роботи міського офіційного порталу – лише мала частина того, як сучасні ІТ-технології здатні допомогти лучанам контролювати чиновників, а чиновникам – краще працювати. Верзун запевняє, що завдяки їм можна навіть… викорінити корупцію.

– Який стосунок має громадська організація до роботи сайту міської ради? Хіба це не прямий обов’язок чиновників – вдосконалювати свій ресурс?

– Ми співпрацюємо. ВОГО «Фонд місцевого розвитку» реалізовує проект «Впровадження елементів Е-демократії у діяльності Луцької міської ради». Проект підтримано Міжнародним Фондом «Відродження». Партнер – виконавчий комітет Луцької міської ради.

– Міська рада сама не здатна цього зробити?

– В міській раді є спеціалісти, які могли б цим займатися, але їх мало. І у них багато своїх завдань. Ми ж допомагаємо шукати ресурси, в тому числі і фінансові.

– Для чого впроваджувати онлайн-трансляцію сесій на сайті? Кому цікаво – можна прийти послухати на саме засідання, та й «Аверс» їх транслює…

– По-перше, не забувайте, що телеканал, який зараз транслює сесії – приватний. Тому впливу на нього ні влада, ні громадськість не мають.

По-друге, трансляція на сайті відбуватиметься зі стаціонарно встановлених камер. Тому «картинка» не буде залежати від волі оператора чи бажання депутата.

Окрім того, будуть зберігатися записи попередніх сесій. Тобто можна буде не тільки подивитися, як голосував кожен депутат, а й перевірити, чи був він тоді в залі, чи брав участь у полеміці, чи відстоював свою думку… Тобто можна буде побачити не тільки результат, а й процес прийняття рішень. І багато чого зі сфери депутатського життя, що зараз в тіні, вийде на світло. Маю на увазі в тому числі і лобіювання депутатами окремих питань.

Тобто ми говоримо про популяризацію так званої електронної демократії - максимального використання новітніх технологій, в тому числі інтернету, для здійснення народовладдя в Луцьку.

– Спостерігати – це ще не народовладдя.

– Але це перший крок до нього. Щоб впливати на процес, треба його бачити.

Щодо впливу – є і це у планах. Ми хочемо ввести модуль коментування проектів рішень.

Тобто кожен користувач сайту, який назвався реальним іменем і прізвищем, може прокоментувати проект рішення виконкому чи ради, внісши свої пропозиції, критику, зауваження…

Секретаріат ради повинен враховувати ці пропозиції. І якщо нормальна, конструктивна, важлива пропозиція при прийнятті рішення не буде врахована, приховати, сказати «а нам ніхто не казав» чиновники не зможуть.

Тобто ми хочемо запровадити механізм консультації тих, хто приймає рішення, з тими, хто може дати професійну пораду. Адже часто неефективні рішення приймаються не через злий умисел, а через відсутність фахового консультанта.

– Депутати не проти таких нововведень? Адже і трансляція, і потреба врахування коментарів вимагають змін до регламенту міськради.

– Ті депутати, які відвідували засідання експертних клубів, де ми обговорювали плановані нововведення, – «за». Але, на жаль, це не більше десятка депутатів. Решта – поки «поза процесом».

Звісно, депутатський корпус може підтримати, а може і не підтримати. Але, повірте, якщо не підтримають, це буде прецедент: в обласному центрі депутати – проти відкритої, прозорої роботи.

– Які ще зміни в роботі сайту міськради плануються?

Голова Фонду місцевого розвитку Петро Верзун
Голова Фонду місцевого розвитку Петро Верзун
– Решта змін – пов’язані з технічною стороною роботи. А також – із систематизацією інформації на сайті, покращення рубрикатора, спрощення пошуку на сайті.

Окрім того, днями у Луцькій міській раді затвердили Положення про функціонування офіційного веб-сайту Луцької міської ради. Документ розроблений експертами ВОГО «Фонд місцевого розвитку». У ньому визначено, якою має бути класифікація, структура і порядок інформаційного наповнення сайту, актуалізація його змістовної частини, склад, періодичність і регламент розміщення інформації, а також відповідальність підрозділів за наповненість рубрик сайту.

– Ви вважаєте, вдосконаленням сайту можна реально зробити прозорішою роботу чиновників мерії?

– Звісно, що ні. Сайт – початок. В планах – інтеграція у електронну систему, в якій працює сайт, системи документообігу, яку зараз використовують працівники мерії. І включення сюди всіх інших елементів роботи – інформації про скарги, роботу служби оперативного реагування тощо.

– Це щось принципово нове для українських міст? Чи ви переймаєте досвід інших?

– Я вам скажу більше. В Україні є ціла Асоціація «Міста електронного врядування України». До неї входять Івано-Франківськ, Вінниця, Славутич Київської області, Новоукраїнка і Нетішин. Це міста, якщо вживати «готельну» термінологію, – не менш ніж «тризіркові» за рівнем запровадження новітніх технологій в систему управління.

Нещодавно, 4 липня, у Луцьку перебувала виконавчий директор Асоціації Валентина Дарнопих. Ми хочемо, аби Луцьк долучився до Асоціації. Адже міжнародні донорські організації – фонд «Відродження», фонд «Східна Європа», багато інших – воліють працювати не з локальними організаціями, такими як наш «Фонд місцевого розвитку», а з всеукраїнськими.

Тобто вступ в Асоціацію «Міста електронного врядування України» дав би Луцьку і можливість залучити серйозніші кошти, і можливість обмінюватися інформацією з тими містами, які зробили більше в плані запровадження електронної демократії. Це технології, це навчання, це участь у крупних проектах.

– Але якщо місто вступить – вашому «Фонду місцевого розвитку» стане менше роботи. Кошти ж залучатимуться напряму.

– Для нас залучення коштів – не самоціль. Для нас головне – ефект. Стратегія – розвиток електронної демократії в Луцьку. Її ми й дотримуємося.

– Можете пояснити «на пальцях»: що дасть лучанам ця електронна демократія? Що це – не просто чергове «поїдання грантів».

– Для чого це пересічним городянам? Сьогодні є ряд технологій, які дозволяють людям максимально прозоро побачити все, що робиться у їх місті.

На карту міста можна нанести будь-яку інформацію. Кількість звернень громадян – по районах, кількість скарг – по окремо взятому будинку. Міський голова, профілюючий заступник, директор департаменту ЖКГ – можуть щодня «знімати» свіжу інформацію про те, хто, де на що і чому скаржиться. Ця ж система дозволяє і чиновника контролювати: сказати «мені вчасно не повідомили» він уже не зможе.

І за такою схемою можна організовувати будь-яку інформацію про місто: карта оплати за оренду землі (де платиться, де не платиться, де скільки платиться), карта вільних площ у комунальних будівлях, і стану оплати за них – це ж цінна інформація для інвестора!

От в Івано-Франківську впроваджувався проект, як на мене, дуже цікавий. Тут заводять у відкриту систему всю інформацію по садочках у місті. Кожен житель може подивитися, яка наповненість кожного садочка і груп у ньому. І не стоїть питання: піти, дати хабара, щоб мою дитину в садочок взяли.

Це саме можна робити по школах. Є технології, які дозволяють «загнати» в систему всю інформацію про те, як навчаються учні у школах, з доступом батьків до інформації про свою дитину: чи був у школі, які оцінки отримав, яка загальна успішність тощо.

Так – з будь-якою інформацією: рівень залучення інвестицій у цьому році, стан прибирання території, скарги на бродячих тварин тощо.

Ми повинні розуміти, що живемо не в інформаційному, а в постінформаційному суспільстві. Такі системи – вже реальність. І до цього маємо йти.

– Це ж може допомогти і привабити інвестора…

– Так. На це звертають увагу і інвестори, які вибирають, з яким містом працювати. У місто, де приймаються прозорі рішення, де працюють з новітніми технологіями, швидше прийдуть інвестиційні кошти.

І, до слова, це ще й причина не тягнути із впровадженням цих систем: якщо їх перші впровадять наші найближчі сусіди – у нас буде менше шансів сподобатися інвестору.

І зараз головним своїм завданням бачу переконати міську владу вступити в Асоціацію.

– Вдається?

– Поки рано щось казати. На презентації Асоціації був присутній секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт. На жаль, заступників міського голови не було. Сам міський голова Микола Романюк, як відомо, зараз у відпустці.

В мене є вся інформація – я готовий хоч загальну презентацію провести, хоч зустрітися з кожним посадовцем чи депутатом окремо.

Але все ж я думаю, що у нас працюють люди з сучасним, прогресивним мисленням. Тому вони зрозуміють переваги.

– А якщо хтось буде проти…

– Якщо знайдуться люди, які будуть нашими опонентами, ми максимально доведемо громадськості, хто саме наші опоненти – опоненти електронної демократії.

Розмовляв Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У мене є сумніви, що все дійде до реальних дій. Цей проект, якщо я не помиляюся, реалізовують уже роки два. І що? зробили мало чим кращий сайт. (плюси в його роботі стосують скоріше нових законодавчих вимог). А до створення оцих "карт" діло дійде за років 200. Ні, на словах все кльово звучить. Але де реальні зміни?
Відповісти
Проблема в тому, що на все потрібні: бажання і гроші. А так - да, в нас ще совок, на жаль...
Відповісти
електронна демократія це добре, але чи потрібна вона людям? про це чомусь не йдеться. народ треба будити!
Відповісти
На мій погляд, крім гарної розмови видно зроблені конкретні справи і громадський сектор, який співпрацює з владою -це майбутнє... бо дійсно ми ще живемо ментально на 50 % в "совку"....?! Важко щось більше коментувати..........
Відповісти
Петро Верзун - це прогрес, це розум, це сучасність. Недарма він пішов з міськради, не побажавши працювати за копійки.
Відповісти
спочатку треба зробити дороги, дати людям роботу, винищити бродячих собак, зробити каналізації і побудувати соціальне житло... але то не до го, а до влади. а потім братись за електронні речі всякі...
Відповісти
напевно петро верзун рветься до влади,то він був директором департаменту соц політики то радником міського голови, нема де засвітитись чуваку, і нереальний проект!
Відповісти
нарешті журналістам полегшиться життя))
Відповісти
Останні статті
Луцьк оцифрований: навіщо міським чиновникам сучасні технології?
12 липень, 2012, 18:00