Маневицькими грибами смакуватиме Європа

Маневицькими грибами смакуватиме Європа
Представники всеукраїнських та волинських ЗМІ відвідали Маневицький район. Виявляється наші гриби їдять в Південній Америці та Ізраїлі, а незабаром ними зможе посмакувати й Європа.

«Завтра їду в Київ укладати міжнародний меморандум на збут нашої консервної продукції. Будемо освоювати ринки Європи», – розповів директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон під час туру для ЗМІ, який відбувся 26 вересня.

В Україні традиційно кінець літа та осінь – сезон масового збирання грибів. Волинь у цьому плані – чи не найбагатша на білі, польські, червоноголовці, маслята, опеньки. Цього року урожай – рекордний. Тож тисячі волинян їдуть на вихідні у лісові масиви. Найгрибніші у нашому краї – Маневицький, Камінь-Каширський, Шацький, Любомльський, Старовижівський, Ратнівський, Ківерцівський райони. Але польські, сироїжки, решетняки, моховики, зонтики зустрічаються по всій території області.

Тихе полювання в Україні – безплатне. Втім лісівники намагаються контролювати перебування людей у лісі, щоб вберегти зелені насадження від пожеж та засмічення. Нерідко буває, що грибники блудять і без сторонньої допомоги не можуть потрапити до своїх автобусів чи авто. Тож у зв’язку з грибним сезоном клопотів лісівникам значно додається.

Тривогу викликають також повідомлення МОЗ про отруєння грибами, тому начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко вирішив провести лісові «грибні уроки» в навчальних закладах та серед населення області. Нині такі заходи відбуваються у школах всіх районів або ж безпосередньо у лісі. Так, інженер побічного користування ДП «Маневицьке ЛГ» Ірина Остапчук провела лекцію для учнів Маневицького шкільного лісництва.

Під час таких уроків наголошується на небезпеці в збиранні грибів. Зокрема йдеться про ті, яких люди не знають. Навіть досвідченим грибникам, вважають лісівники, не буває зайвим нагадати про правила збирання грибів, корисні властивості їстівних і небезпеку, які таять у собі отруйні види.

При цьому лісівники нагадують і про основні правила поведінки в лісі. Волинські лісівники підготували також тематичний буклет, де є інформація та фото основних їстівних грибів, а також отруйних, які дуже легко з ними сплутати.

Цей грибний прес-тур Волинське ОУЛМГ організувало для волинських ЗМІ, аби залучити їх до «лісових грибних уроків» та вкотре показати, що наші ліси, багаті на ягоди, гриби, лікарську сировину, відкриті для всіх охочих.

Інженер охорони і захисту лісу ДП «Маневицьке ЛГ» Іван Пацаманюк зазначив, що інформаційні аншлаги на грибну тему встановлені також біля кожного рекреаційного пункту.

Разом із тим волинські лісівники не тільки підказують усім бажаючим грибникам, де і які гриби краще збирати, а й самі залюбки цим займаються. У шести консервних цехах, підпорядкованих Волинському ОУЛМГ, переробляють гриби. Цим зокрема займаються цехи в ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «СЛАП «Любешівагроліс», ДП «Ковельське ЛГ», ДП «Цуманське ЛГ», ДП «Колківське ЛГ». Такими цехами при лісогосподарських підприємствах сьогодні може похвалитися тільки Волинь.

Найбільшу частку грибного врожаю переробляє консервний цех ДП «Маневицьке ЛГ». Перевірена технологія і стандарти дають змогу лісовим консервникам готувати якісний продукт, що йде у мережу «Лісовичків», супермаркети та на експорт за кордон.

Начальник консервного цеху ДП «Маневицьке ЛГ» Галина Зінич розповіла, що продукція їхнього консервного натуральна, а тому корисна, що тут дотримуються найвищих стандартів якості і мають в асортименті понад 40 найменувань товару.

«Ми маємо комплексно використовувати ресурси нашого лісу. Тож намагаємося переробити все, що є. Безвідходно. Наприклад, переробляємо навіть хвою, роблячи з неї екстракт та ефірну олію. Якщо говорити про проблеми, то маємо питання щодо збуту. На жаль, так склалося, що в Україні люди звикли до хімії і рідше купують натуральну продукцію. Тому чимало експортуємо», – розповів директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон.

До речі, лісопереробні цехи регулярно діляться ним з нашими захисниками на Сході України, передаючи через волонтерів їх на передову.







































































ФОТО - Павло Березюк

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці 1000% Данилюк-а коли у нас так буде? Чи тобі морока- бабло можна хапати сидячи в кріслі!(капусту з пилорам стригти і від оренди цеху)
Відповісти
Маневицький ДЛГ - єдине підприємство, яке стабільно працює і має певні результати. Його директора треба на руках носити. А наш Кузьмич після обіду вже пяненький, а ввечері - готовий.
Відповісти
Останні статті
«Абетка» Ігоря Коцана
28 вересень, 2017, 10:06
Маневицькими грибами смакуватиме Європа
27 вересень, 2017, 13:28
Синагоги Волині: Ковель
27 вересень, 2017, 09:03