«Волинський Клуб Автомобільний»: небанальна спадщина від Другої Польщі

«Волинський Клуб Автомобільний»: небанальна спадщина від Другої Польщі
Відомо, що ще в першій половині ХХ століття в Луцьку був створений «Волинський Клуб Автомобільний», який з перервами діє успішно й зараз. Учасники клубу беруть участь в райдах, пробігах та різних цікавих заходах в Україні та за її межами.

Сьогодні клуб очолює пан Яцек Щот. В Луцьку клубом опікується один із його засновників Сергій Прозоровський, який спеціально до Дня автомобіліста радо відповів нам на кілька питань пов’язаних із діяльністю клуба в Луцьку.

- Хто був ініціатором відродження Волинського Клубу Автомобільного?

- Це колективна ініціатива, важко визначити хто в більший чи меншій мірі доклав зусиль по відродженню діяльності Волинського Клубу Автомобільного, хочу відзначити лише одне: мої друзі, партнери, співзасновники пан Яцек Щот, пан Анжей Страва, мій батько Віктор Прозоровський, та ін., довго не розмірковували чи потрібно відроджувати діяльність Клубу – обсудили основні моменти і приступили до реалізації цього проекту. За основу був взятий автентичний Статут ВКА, та внесені зміни лише в частині відповідності до сучасного українського законодавства.

Ми навіть вступний та річний внесок для учасників Клубу, залишили таким, яким він був передбаченим у 1930 році. Звісно і логотип, з зображенням Архангела Михаїла, що зображений над гербом Волині, ми зберегли і використовуємо без жодних змін. Вперше Відомо, що ще в першій половині ХХ століття в Луцьку був створений «Волинський Клуб Автомобільний» був зареєстрований 11 травня 1929 року. Реактивація, або відродження 16 листопада 2016 року.

- Скільки учасників сьогодні нараховує клуб? Що треба, щоб стати членом клубу?

- Важлива не кількість, а якість… На даний момент в Клубі налічується більше десятка його активних учасників, і впевнено можна стверджувати, що з часом охочих приєднатись до діяльності Волинського Клуба Автомобільного стане тільки більше.

Як у будь-якій громадській організації згідно статуту, охочий до вступу подає заяву, сплачує вступний та членській внесок і – всі формальності дотримані, далі все залежить від персональної ініціативи учасника Клубу. При цьому абсолютно немає значення наявність авто, стаж, та досвід участі у громадських організаціях чи участі у суспільно-корисних проектах. Двері Волинського Клубу Автомобільного завжди відкриті…

- В цьому році ви разом із дослідником історії Луцька Олександром Котисом провели цікаву лекцію про Волинський Клуб Автомобільний для студентів ЛНТУ? Які цікаві заходи плануєте?

- Так, ця подія відбувалась 18-19 травня 2017 року. В цей період відбувались Дні Науки в українських вишах, а я колись навчався в ЛНТУ, тому вирішили організувати і провести на базі “політтеху” щось креативне…

Разом з проретором з наукової роботи к.т.н. доцентом Шимчуком Сергієм Петровичем обговорили формат заходу, з студентами машинобудівного ф-ту прописали програму і положення, а з членами спортивно-технічного клубу ЛНТУ вже все це реалізували на практиці. В перший день пройшла лекція про Історію розвитку автомобілізму на Волині у 1920-1939рр, та історію Волинського Клубу Автомобільного.

Підготувати матеріал і правильно його оформити люб’язно погодився Олександр Котис, на лекції були присутні студенти та викладачі з різних факультетів, а також Консул з Консульства Республіки Польща в Луцьку пан Марек Запур. Лекція вийшла досить змістовна, дуже багато цікавого слухачі почули та побачили для себе вперше…

Другий день цього дійства був присвячений виставці транспортних засобів, а також показовим заїздам на мотоциклах і спортивних автомобілях. Гарна погода, рев моторів, дим з шин, багато драйвової музики – це все могли спостерігати присутні на тому автомото івенті…

- Коли буде наступний Райд Волинський? Чи відомий маршрут? Скільки учасників взяло участь в цьогорічному?

- Наступний Райд Волинський відбудеться на початку липня 2018 року, маршрут плануємо прокласти через такі міста як Люблін, Луцьк, Рівне, Житомир, Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Люблін. Загальна довжина маршруту більше 1500 км. Учасниками цього Райду можуть бути як мотоциклісти так і автомобілісти…В цьогорічному Райді, на початку маршруту було зареєстровано понад сотня учасників, як з України так із Республіки Польща. Весь маршрут по Україні супроводжувала Національна Поліція, завдяки їхньому професіоналізму в нас не виникало жодних проблем під час руху автомобільними шляхами…

- Що вам особисто дає участь в подібних заходах? Щоб ви хотіли побажати потенційним учасникам вашого клубу в День автомобіліста?

- Мої особисті успіхи в реалізації проекту, проведення заходів, це частка від загального успіху цілої команди котра злагоджено працює. Сьогодні ми тісно співпрацюємо з Університетом Економіки з Бидгоща (Республіка Польща).

Цей науковий заклад передав нам у тимчасове користування симулятор керування вантажним автомобілем та автобусом, для проведення презентацій, тестів, та ведення наукової діяльності серед студентів та викладачів. Волинським Клубом Автомобільним та Університетом Економіки з Бидгоща реалізується ціла програма по співпраці.

Теоретично і практично постійно співпрацюємо з Луцьким національним технічним університетом, Управлінням патрульної служби м. Луцьк, а також з деякими громадськими та підприємницькими структурами не тільки на теренах України, але й за її межами.

Побажати хочу наступне: як нам у спадщину дісталась славна історія діяльності Клубу від наших батьків-дідів, так і ми по собі маємо залишити велику славу Клубу. Кожен день з досягненням маленького успіху, за де-який час проявить великий успіх. Ми, насправді маємо дуже великий і ще не зовсім розкритий потенціал…

До речі, 12 вересня в Європі відбувався Віденський Райд, в честь 334-ї річниці розбиття османського війська під Віднем, біля гори Коленберг, об’єднаним польським військом під командуванням Яна ІІІ Собеського... На жаль я не зміг поїхати, так як напередодні виїзду складав іспити в аспірантуру. Вибір був такий: або Райд, або аспірантура... Я обрав Райд на наступний рік.




Довідка

Польська Республіка, Республіка Польська або Річ Посполита Польська (пол. Rzeczpospolita Polska), також Друга Річ Посполита, Друга Республіка (пол. II Rzeczpospolita) — польська держава, створена 1918 року. Державною мовою була польська, також валютою початково польська марка, а від 1924 року — польський злотий. Остаточні кордони проголошеної Польської Республіки або Другої Речі Посполитої, які визнала Ліга Націй, склалися в 1923 року.

Офіційна сторінка клубу в фейсбук https://www.facebook.com/AKWolynski/
ТЕКСТ - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Волинський Клуб Автомобільний»: небанальна спадщина від Другої Польщі
13 жовтень, 2017, 18:55